Elder Scrolls Online: Elsweyr review

Brian krijgt het aan de stok met draken in de nieuwste uitbreiding voor Elder Scrolls Online

Elder Scrolls Online (ESO) heeft weer een nieuwe uitbreiding en dit keer gaan we op bezoek bij het thuisland van de Khajiit, namelijk Elsweyr. In Elsweyr beleef je weer vele avonturen die het verhaal verder vertellen uit de wondere wereld van Tamriel. Voor degenen die onder een steen leven en niet weten wat ESO is, zal ik dat proberen kort uit te leggen:
ESO is een mmorpg (Massive Multiplayer Online Role Playing Game) wat dus simpelweg inhoudt dat je de game alleen online kunt spelen en je andere spelers nodig hebt om de endgame te kunnen doen. Vaak doe je dit door middel van een guild of via een dungeon (group) finder. ESO is een game die zich afspeelt in Tamriel, een land die het meest doet denken aan de oude middeleeuwen alleen dan met fantasie. Magie, Trollen, Ogre’s, weerwolven en zelfs vampieren, voor elk wat wils dus. En nu met de release van Elsweyr kunnen we draken toevoegen aan het lijstje met tegenstanders om te verslaan.

De draken zijn er!

In het jaar van de draak zijn de draken dus ook naar Elsweyr gekomen. Het vooraf vredige land van Elsweyr wordt abrupt opgeschrikt door de komst van draken en hoe. Een main campaign die je leidt door een supervette story over waarom dat de draken er zijn houd je zeker een tijdje bezig, daarnaast zijn er natuurlijk ook weer vele side missies om te doen. En zoals we gewend zijn van de Elder Scroll games zijn alle quest dialogen weer volledig ingesproken, zelfs gedurende sommige questen praten npc’s met je en geven soms tips & tricks over wat de volgende stap is. Dit betekent dus dat je af en toe daadwerkelijk moet opletten omdat je anders geen flauw idee hebt wat je moet doen. Een ander voorbeeld is dat je een puzzel moet oplossen door een boek te lezen die weer een hint gaf naar een ander boek waar dan weer half cryptisch de oplossing in stond. Ja, inderdaad, niets van dat kinderhandje vasthouden, nee gewoon moeite doen en zelf uitvogelen. Zoals het hoort.
Necromancer…

Draken zijn natuurlijk supervet, maar dat is niet alles wat Elsweyr biedt. Je kunt ook aan de slag met een nieuwe class, namelijk de Necromancer (necro). De necro is een class die gebruikt maakt van de ondoden om z’n tegenstanders uit te schakelen. Deze heb ik ruim een week uitvoerig getest en ik ben zeker onder de indruk. Je kunt er alle kanten mee op zoals we gewend zijn in ESO, tank, healer of dps het maakt niet veel uit. Hoe de necromancer ineens in de game zit wordt in de main story uitgelegd. Zelf heb ik gekozen om de Magicka DPS versie te spelen, en die heeft een erg hoge single target dps. Hij is wel enigszins squishy, maar dat los je voornamelijk op door de juiste gear te dragen en sommige (self heal) abilities te slotten. Doe je het goed, dan heb je 9 van de 10 keer geen healing nodig omdat je dps hoog genoeg is, omdat tegenstanders de kans niet krijgen om je te raken.

Nieuwe Content

Elsweyr is het nieuwe gebied dat je mag bewandelen in deze dlc, het is niet supergroot maar groot genoeg om je goed bezig te houden. Naast de nieuwe Necromancer class is er ook een nieuwe trial, in de Sunspire trial kun je met z’n 12en de uitdaging aangaan om de draken te verslaan. Verder vind je weer nieuwe delves, world bosses en public dungeons. Kortom er is weer genoeg te doen.
Elsweyr is weer een goede uitbreiding waar je zeker 50 uur mee bezig bent om het gebied te verkennen. Ik ben nu zelf sinds release met de necro bezig en heb hem bijna op max lvl. (Dit is wel zonder de cp points) Natuurlijk is er na het behalen van max lvl en het gebied te hebben verkend nog steeds genoeg te doen, daily’s en runnen van dungeons voor de juiste gear drops brengen honderden uren met zich mee. Het is dus niet even doorspelen en klaar, de game begint pas echt wanneer je max lvl bent.

Elsweyr is wederom een uitbreiding in het ESO universum die gewoon doet wat je verwacht. Namelijk nieuwe content geven, een nieuwe class, vette story, leuke trial en alles wat eromheen gebeurt is weer erg goed daarmee is de dlc zeker z’n geld waard in mijn ogen. Dat betekent niet dat er geen minpunten zijn in de game. Grafisch blijft altijd een puntje bij de huidige Bethesda games, het is echt tijd dat er een nieuwe engine komt voor de toekomstige games, maar daarbij wie een MMO speelt voor de graphics speelt de game niet goed. Voor de mensen die al op 810 champion points zitten zijn er geen extra’s bijgekomen, een paar nieuwe sterrenbeelden in het champion system zou al heel veel kunnen veranderen. Maar misschien moet je ook niet teveel willen veranderen, als het werkt dan werkt het en heb je geen reden om het aan te passen.

Gemaakt door Brian Bloemendaal

Good

  • Draken!!!
  • Necromancer class
  • Supervette Story

Bad

  • Geen 810+ cp vernieuwing
  • Graphics
8.1

Sterk

Iedere gamesite heeft die ene toffe, lieve meid nodig die te porren valt voor de schattige platformgames. Hier bij GameParty moeten we het echter nog steeds met Eefje stellen. Een inktzwart gevoel voor humor, ietwat van een grote bek en een voorliefde voor de meest gewelddadige games die je kan bedenken. Dat is Eefje in een notendop.