Evolve Review

Evolve Review

Sinds de aankondiging van Evolve hield ik de game scherp in de gaten. Een spel die niet de standaard regels gaat gebruiken voor een online multiplayer? Waarin je niet, zoals altijd, met een even aantal personen tegen elkaar gaat strijden? Waarin een bovennatuurlijk, enorm monster de hoofdrol speelt? Count me in!

Lang bleef ik enthousiast over de game. Ik mocht voor het eerst echt kennismaken met het spel op de afgelopen Gamescom en tijdens Epicon speelde ik mijn eerste, lange potjes. Team GameParty, bestaande uit Harmen, mijzelf, Danny en Frederique, mocht met het spel spelen en stuk voor stuk genoten we van wat we zagen. Tijdens de alpha en beta van het spel heb ik ook flink wat uren achter mijn Xbox One gezeten. Het was daarom een spannend moment toen de game uiteindelijk daadwerkelijk op mijn deurmat plofte. De tijd van Evolve was gekomen!

Maar wat is Evolve nu precies? Ik denk dat je het spel het beste kan omschrijven als een asymmetrische multiplayer uit de handen van de ontwikkelaars achter Left 4 Dead. Net als in die eerdere game sta je niet met een even aantal personen tegen elkaar te strijden, maar is het zaak om met een team samen te werken om een grote bedreiging aan te gaan. Vier spelers werken samen om een vijfde af te maken. En andersom. Het is een origineel concept, iets wat Turtle Rock Studios duidelijk lijkt te liggen. Vier hunters versus een grotesk monster, het klinkt even origineel als simpel. Met vier hunters (die elk een eigen klasse hebben, denk aan Assault, Support, Trapper en Medic) is het zaak om samen te werken om een groot level te verkennen en een monster (de vijfde speler) om te leggen. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het teamwork is. Elke hunter heeft zijn eigen rol te vervullen. Wanneer iemand zijn werk niet goed doet, zal het complete team hier onder lijden.

Hunt, wat de belangrijkste mode is in Evolve, is te vergelijken met Team Deathmatch. De vier hunters werken samen om het monster naar de eeuwige jachtvelden te sturen, terwijl de speler die het monster speelt probeert te evolueren om sterker te worden. Wanneer de speler evolutie drie bereikt is het aan hem om een power plant te vernietigen. Is deze kapot of zijn alle hunters dood? Dan wint het monster. Om te ‘evolven’ is het zaak om dieren in het wild af te maken en ze op te eten. Maar vergeet niet dat er vier spelers op je jagen; op je gemak ergens zitten eten is er niet bij. Het is een bijzonder spannend kat-en-muisspel, vooral wanneer je weet dat het monster tijdens het begin van je potje erg kwetsbaar is. Hier zijn de hunters duidelijk sterker en wanneer je in deze fase al gevonden wordt kan het potje snel voorbij zijn.

Hoewel de spanning elke ronde steeds weer aanwezig is, kwam al snel het besef dat ik eigenlijk steeds hetzelfde aan het doen was. Ja, de afwisseling tussen de vier hunters (elk met hun eigen krachten) is leuk, maar wanneer je vaker met het monster speelt, is eigenlijk elke pot zoals de vorige. Toch zijn de momenten dat je de hunters confronteert (vanaf een tweede evolutie) keer op keer tof. Wanneer je ziet dat ze goed samenwerken heb je er een flinke kluif aan om in leven te blijven. Gelukkig is het niet de enige mode die de game met zich mee brengt. Nest, Rescue en Defend zijn objective-based gamemodes. In Defend moeten de hunters zich verdedigen terwijl ze constant aangevallen blijven worden door kleine monsters. In Nest moeten de hunters proberen om zes monster-eieren te vernietigen voordat ze zelf sterven en in Rescue is het aan de spelers om overlevenden naar een dropship te brengen; uiteraard voordat het monster de overlevende weet te veranderen in een slachtoffer. Doordat deze rondes een duidelijke objective hebben, zijn er zogenaamde ‘chokepoints’ waardoor de game intensiever en spannender is.

Evacuate mogen we echter niet vergeten. Hierin speel je vijf potjes achter elkaar. Is er een ronde voorbij, dan stem je op je favoriete level voor de volgende. Tijdens Evacuate worden alle eerder genoemde modes met elkaar afgewisseld. Daarnaast zit er een verhaal verweven rondom de potjes die je speelt. De uitkomst van potje één heeft invloed op potje twee. Wanneer jij als hunter met je team een power plant weet te verdedigen (en dus wint van het monster), staan er in de game daarna hekken geladen met elektriciteit. Is de power plant kapot gemaakt door het monster? Dan ga je deze hekken niet aantreffen in de game daarna. De bewegingsvrijheid van het monster is daardoor groter, maar die voor de Hunters juist kleiner doordat er overal radioactieve troep ligt. Goed hierbij is dat Turtle Rock duidelijk weet hoe ze de balans in de game moet houden. Het verliezende team krijgt in het volgende potje een heuse damage boost! Zo verlies je niet keer op keer, of blijf je niet steeds winnen. Tenzij je zelf goed bent, uiteraard.

Grafisch is Evolve duidelijk een game die voor de nieuwe generatie consoles gemaakt is (en PC). Nergens kakte de framerate in, de beelden ogen spectaculair. Wel viel me op dat er grafische foutjes te vinden zijn in het spel. Zo merkte ik tijdens een van mijn eerste potjes duidelijk dat de schaduwen compleet fout waren. Schaduwen gingen door muren, bomen en beesten heen. Gelukkig is dit niet iets dat een patch in de toekomst niet zou kunnen verhelpen. Slim is ook dat de game visueel tutorials weer kan geven tijdens het spelen. Omdat het een hele andere game is dan dat je normaal speelt, is het misschien lastig om de game te begrijpen. Doordat je even goed bij de hand genomen wordt, duurt het niet lang voordat je Evolve helemaal onder de knie hebt. Wanneer je veel speelt met een bepaalde klasse of het monster, stijg je in level. Hierdoor verdien je niet alleen nieuwe gear voor je personage, ook speel je compleet nieuwe characters en monsters vrij. Het is dus zaak om flink wat tijd in Evolve te gaan steken. Helemaal als je weet dat Turtle Rock aangegeven heeft dat toekomstige modes gratis via DLC toegevoegd gaan worden.

Evolve is het leukste wanneer je speelt met mensen die je kent; wanneer ieder een headset op zijn hoofd heeft en er goede communicatie is. Je team werkt dan echt goed samen en het is op deze momenten dat je de kracht van de game ervaart. Tijdens potjes met random mensen op Xbox Live merkte ik dan ook meteen dat wanneer mensen hun eigen gang gaan, de game duidelijk minder leuk is. Het klopt dan niet meer. Wanneer je Medic zijn werk niet doet, is het moeilijk om als Assault vol aan te vallen. Je bent binnen de kortste keren dood. Mijn tip is dan ook om dit spel zoveel met je vrienden te spelen want dan ervaar je wat de ontwikkelaar voor ogen had. Speel je liever in solo? Dan is Evolve niet jouw game.

Wanneer je met vrienden speelt is Evolve een enorm leuke, spannende en toffe game. Speel je met mensen die hun rollen niet echt vervullen, dan merk je snel de frustratie. Turtle Rock zet hoog in met Evolve en levert een heerlijke game af met schitterende graphics en vermakelijke gameplay. Blind aanraden aan de solospeler is onmogelijk, de teamspeler mag Evolve echter niet missen.

[review pros=”+ Origineel
+ Elk potje is opnieuw spannend
+ Grafisch zeer indrukwekkend” cons=”- Kan nog wel een patch gebruiken
– Geen teamwork? Geen toffe ervaring!
– Soms wat eentonig” score=87]

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.