F1 2021 Review

Eefje zet een paar Verstappen richting een podiumplaats in F1 2021

De ongeschreven regel bij jaarlijkse sportgames is dat er steeds progressie moet zijn. Elk nieuw jaar brengt verbeteringen met zich mee die de game net dat ietsje dichter bij een quasi perfecte weergave van de sport in kwestie brengen. De Formule 1 games van Codemasters zijn toonbeelden op dat vlak, omdat je door de jaren heen de reeks daadwerkelijk steeds beter en beter zag worden. Wat brengt de 2021 versie vraag je? De beste versie van de game tot nu toe, uiteraard.

Over het racen zelf kunnen we het kort houden. Dat was in de vorige game al meesterlijk en dat is het gewoon nog steeds. De game heeft er nog steeds een handje van weg je echt het gevoel te geven achter het rare stuurtje van een F1 bolide te zitten. Het gevoel van snelheid en het gevaar van een verkeerd manoeuvre die je tegen de muur knalt op het circuit van Monaco is nog steeds hard aanwezig.Zelfs wanneer je de game op standaard speelt met enkele assists zoals minimale remhulp blijft het gevoel intact van een immens krachtige wagen die je opperste concentratie vereist om onder controle te houden. Elke kleine fout kan het einde van je kansen op het podium of zelfs het eindigen van de race betekenen, en dat zorgt voor een racer die je altijd bij de les houd. Je krijgt ook nog steeds heel wat flexibiliteit wanneer het aankomt op het inschakelen van assists waardoor de game erg toegankelijk blijft voor nieuwkomers maar ook erg uitdagend kan worden voor fans die een simulatie van de sport willen. Je kan de game zo uitdagend maken als je zelf wil, maar spannend blijft het altijd.
Wat is er nieuw? Braking Point, de nieuwe story-mode, springt uiteraard meteen in het oog. Het is een clichématige, doch boeiende introductie tot het circus dat een F1 seizoen eigenlijk is en duwt je in de rol van Aiden Jackson, een jonge piloot die de overstap van F2 naar F1 maakt. Hij begint bij één van de meer bescheiden teams als teamgenoot van de ervaren Casper Akkerman en het is jouw taak om beiden doorheen twee bewogen seizoenen te loodsen. Je kan uiteraard alle clichés van een sportdrama verwachten wanneer ze het aan de stok krijgen met de arrogante Devon Butler, maar het is een leuk uitgewerkte mode. De races zelf zijn uiteraard erg boeiend en de extra objectieven zoals een race uitrijden met een kapotte versnellingsbak zorgen voor extra peper en zout. De story-mode is entertainend, maar fungeert ook als een soort tutorial waar je veel dingen leert die je kan toepassen op de meer traditionele career-mode. Je kan een carrière beginnen als driver en jezelf opwerken tot kampioen van één van de topteams als Red Bull, of een volledig team managen en je bekommeren over alles van de wagen tot het financiële plaatje. Het is nog steeds erg diepgaand spul dat een perfecte balans weet te vinden tussen details en fun.

een andere nieuwigheid dit jaar is de twee spelers carrière. Dit is exact wat het klinkt, de mogelijkheid om samen met een vriend een carrière te spelen, het zij samen als teamgenoten of als rivalen. Kun je netjes als Hamilton een paar tikken uitdelen aan Max Verstappen en een vreugdedansje doen achteraf. een andere aanpassing komt er in de vorm van een herwerkte practice mode. Veel spelers vinden dat oefenen nogal saai en skippen de boel al snel, maar Codemasters heeft de moeite genomen om het oefenen nu wat lonender te maken. Zo kan je dit jaar kleine objectieven halen die de R&D department helpen om je bolide sneller te verbeteren. Als dat alles nog net te saai klinkt kan je via Quick Practice het rijden gewoon overslaan en toch nog wat handige punten scoren. Ook Real Season is een geinige toevoeging en komt er op neer dat je gewoon het echte F1 seizoen volgt, inclusief de standings van dat moment. Persoonlijk vind ik het leuker om gewoon mijn eigen ding te doen met de career mode, maar voor trouwe fans van Vettel en co kan het een leuke feature zijn.
Audiovisueel is F1 ook dit jaar weer een nette ervaring met een uitstekende representatie van de tracks en gedetailleerde wagens. De animaties van menselijke personages hebben duidelijk wat minder aandacht gekregen, maar in een game waar alles rond het racen draait is dit uiteraard detailkritiek. Bizar genoeg laat de game ook naast de track wat technische steekjes vallen met lichte screen tearing tijdens bijvoorbeeld de interviews. Ik zeg bizar, want eens je op de track bent valt dat allemaal weg en loopt de game zo soepel als je maar kan wensen van een game als dit.

F1 2021 legt de lat wederom een stuk hoger met een aantal erg sterke toevoegingen. De Story mode vind het warm water niet uit, maar fungeert als een leuke introductie tot de sport en de rest van het uitgebreide pakket. F1 2021 is nog meer dan de voorgangers een game die zowel fans als nieuwkomers weet te bekoren en een game waar het racen voelt zoals het hoort te voelen bij F1, snel en intens.

Good

  • Leuke story mode
  • Het racen voelt heerlijk
  • Je kan de game zo toegankelijk of uitdagend maken als je zelf wil
  • Erg veel te doen

Bad

  • Wat kleine technische minpuntjes naast de track
  • Story mode overstijgt de clichés niet
8.9

Sterk

Iedere gamesite heeft die ene toffe, lieve meid nodig die te porren valt voor de schattige platformgames. Hier bij GameParty moeten we het echter nog steeds met Eefje stellen. Een inktzwart gevoel voor humor, ietwat van een grote bek en een voorliefde voor de meest gewelddadige games die je kan bedenken. Dat is Eefje in een notendop.