FIFA 22 Review

Eefje strikt de schoenveters voor FIFA 22....

FIFA is al zo lang de onbetwistbare Koning van de voetbal sim dat het haast onvermijdelijk is dat de makers ietwat op hun troon gaan rusten. Je hebt namelijk een legioen aan trouwe fans die elk jaar de game kopen, simpelweg om up to date te blijven met FUT. In dat opzicht is het dan ook best opmerkelijk om zien dat er ook dit jaar behoorlijk wat getweaked is aan hun renditie van de beautiful game.

Daar waar FIFA 21 pas later de overstap naar Playstation 5 en Xbox Series X maakte en meer een port was, is met 22 duidelijk dat er een stap voorwaarts gezet is met behulp van de extra rekenkracht die de nieuwe systemenen opleveren. De game speelt beter en realistischer dan ooit tevoren en biedt gewoon de meest sfeervolle en waarheidsgetrouwe weergave van de sport die je ooit gespeeld hebt. De lat is op het veld wederom een heel stuk hoger gelegd dus. Dat maakt het voor mij echter nog net iets spijtiger dat de focus meer dan ooit op Ultimate Team komt te liggen en dat de aandacht daardoor duidelijk minder op de traditionele offline modi is komen te liggen.




Laat me echter maar voorlopig de spotlight weer eens richten op het veld, dat is uiteraard nog steeds het belangrijkste aspect van een FIFA. Die game is gewoon beter op PlayStation 5 en Series X door de gloednieuwe Hypermotion Animation. Ja, het klinkt weliswaar als marketing bullshit, maar het valt gewoon niet te minimaliseren wat voor meerwaarde ruwweg 4000 extra animaties toevoegen. Het is hyperrealistisch en enorm vloeiend en eigenlijk gewoon indrukwekkend om te zien. Knijp je ogen tot spleetjes in een herhaling en je zou zweren dat je naar een echte match aan het kijken bent. Ook tijdens het spelen zelf voel je die extra animaties, want elke baltoets voelt gewoon anders. Vergeet de vaste animaties en spelers die steeds dezelfde reacties hebben op bepaalde scenario’s. Elke pass, elke tackle, elk schot op doel voelt anders. Ook wanneer je niet aan de bal bent voel je de meerwaarde van die extra animaties wat voor een stevige laag extra diepgang zorgt die je gewoon niet kan minimaliseren. Het maakt FIFA opwindender en leuker dan ooit om te spelen.

De aanpassingen stoppen trouwens niet bij Hyper Motion, ook de goalkeepers staan een stuk realistischer dan voorheen in het doel. Doelmannen die dankzij betere a.i een stuk beter zijn in het maken van saves zijn uiteraard een meerwaarde. Op de standaard setting is het nog steeds net te makkelijk om een verdediging om de tuin te leiden, maar op een iets hogere difficulty is het strijden voor doelpunten. Dat bevalt me wel. Voetbal hoort een beetje oorlog te zijn.




Over naar Ultimate Team nu, al jaar en dag de meest populaire mode. Weet je, ik snap de aantrekkingskracht wel. Je bouwt beetje per beetje je eigen team uit en meet dat met de rest van de wereld, dat heeft uiteraard iets verslavend. Ik probeer er eerlijk gezegd een beetje van weg te blijven, net omwille van het tijdrovende karakter. Dat terzijde is het zelfs voor een leek als ik dit keer duidelijk dat alles een stuk toegankelijker geworden is. Je ziet jezelf niet langer gedwongen om tien matches op een weekend te spelen om vooruitgang te boeken, maar kan er een iets rustiger tempo op nahouden.om je te qualificren voor Cups. Het is nog steeds een timesink, maar het is niet meer het groot zwart gat dat al je vrije tijd wil opslorpen. Voor de rest blijft FUY gewoon FUT. Je kan grinden en grinden in de hoop het geluk te hebben een goeie speler of één van de nieuwe Hero cards te scoren, of je kan er geld tegenaan gooien en packs kopen om je kansen te vergroten. Tenzij je in België woont uiteraard, dan ga je gewoon moeten volhouden en hopen op geluk.

De traditionele offline modes hebben niet dezelfde liefde gekregen als ik gehoopt en verwacht had. Is het geinig dat je nu je eigen club kan maken? Zonder enige twijfel. AFC Richmond gecoached door Ted Lasso met sterspelers Jamie Tartt en Roy Kent creëren is grappig, maar dat is het dan ook. Ook het straatvoetbal van Volta heeft weinig extra aandacht gekregen. Het is er gewoon. De arcade mode is wel nieuw, maar hoewel het onmiskenbaar fun is om voetbaltennis en andere minigames te spelen moet je hier niet bepaald diepgang verwachten. Het gebrek aan vernieuwing in de modes die het voetbal omkaderen is jammer, want voor de rest valt er niet gek veel op FIFA aan te merken. Het speelt beter dan ooit en is audiovisueel weer een stap dichter bij fotorealisme. De grote sterren zijn instant herkenbaar, het publiek is dynamisch en de presentatie van hoog niveau. Ook de nieuwe commentaarstemmen doen het uiterst aardig. Audiovisueel valt FIFA geen gele kaarten aan te smeren.




FIFA 22 stelt teleur wat vernieuwing binnen de traditionele modi betreft, maar scoort wel waar het echt telt. Op het grasveld van de PlayStation 5 en Xbox Series X kan je genieten van de meest waarheidsgetrouwe weergave van de sport ooit. De reeks zet op de nieuwe systemen wel degelijk een stap voorwaarts die je op de oudere systemen niet voelt. Met dat in gedachten is dit een game die vooral aan te bevelen valt aan de fans die de overstap naar nextgen al gemaakt hebben. Op Play 4 en Xbox One voelt het allemaal veel te vertrouwd, maar op PlayStation 5 en Series x is het een ander, opwindender spelletje geworden.

Good

  • Speelt op de nieuwe consoles als een droom
  • Presentatie die gedrenkt is in de voetbalsfeer
  • FUT is wat minder veeleisend geworden

Bad

  • Pay to win blijft een element
  • Op de oudere consoles vallen de vernieuwingen weg
  • Weinig aanpassingen aan de traditionele offline modi
8

Sterk

Iedere gamesite heeft die ene toffe, lieve meid nodig die te porren valt voor de schattige platformgames. Hier bij GameParty moeten we het echter nog steeds met Eefje stellen. Een inktzwart gevoel voor humor, ietwat van een grote bek en een voorliefde voor de meest gewelddadige games die je kan bedenken. Dat is Eefje in een notendop.