FIFA 14 Preview

FIFA 14 Preview

Volgende week start de E3. De dagen zullen zich vullen met het heetste nieuws rondom de nieuwste games en natuurlijk de volgende generatie consoles. De redactie kijkt deze week uit naar hun favoriete games waarvan ze op de beurs graag meer willen zien. Robin bijt het spits af met FIFA 14!

FIFA is een monument in de hedendaagse game-cultuur. FIFA wordt in een adem genoemd met enorme titels zoals Call of Duty en Assassin’s Creed. FIFA heeft een enorme fanschare en die wordt alleen nog maar groter door FUT, oftwel FIFA Ultimate Team. Toch zijn er ook een aantal critici. Veelgehoord is: “Maar waarom zou je ieder jaar een nieuwe FIFA kopen wanneer elk jaar alleen maar een aantal speler anders worden?”. EA doet er in ieder geval elk jaar alles aan om een hoop aanpassingen te doen en om dan ook zo de concurrentie in de vorm van Pro Evolution Soccer uit te schakelen. De afgelopen jaren zijn ze zeer succesvol geweest, maar wordt FIFA 14 dan ook de beste FIFA ooit?
Wat natuurlijk als eerste opvalt is hoe de game er uit ziet. De eerste screenshots zijn al verschenen, tenminste die van de de current-gen. Het is altijd erg lastig om te zeggen om te zeggen of er verbeteringen hebben plaatsgevonden en ik denk dan ook dat de game nog steeds op het (overigens prima) niveau van FIFA 13 zit. Tijdens de presentatie van de Xbox One zagen we wel wat beelden van de next-gen FIFA. Dat filmpje is niet helemaal representatief voor de uiteindelijke kwaliteit want het was duidelijk dat het niet in-game was. EA Sports gooit er wel vaker zo’n filmpje uit en dan valt het uiteindelijk toch tegen. Afwachten dus nog hoe het er op de PlayStation 4 en de Xbox One uit gaat zien. Overigens is het maar de vraag of de game überhaupt verschijnt op de derde ‘next-gen’ console, de Wii U. EA heeft haar onvrede over de Wii U uitgesproken. Overigens gaat EA ook niet helemaal vrijuit, want de versie van FIFA 13 die zij afleverden voor de Wii U was – zeker in verhouding met de versies voor de Xbox 360 en de PlayStation 3- erg matig te noemen.

Dan zijn er de aanpassingen in de gameplay. EA Sports komt altijd met een aantal kernpunten die er voor moeten zorgen dat het dit jaar allemaal nog realistischer moet zijn. In het kort komt het er op neer dat de game iets langzamer gaat zijn. Misschien even wennen, maar volgens EA Sports gaat het wel allemaal een stuk realistischer worden. Zo heeft EA Sports het sprinten en het dribbelen onder handen genomen. Wel is het zo dat we dat vorig jaar ook al te horen kregen en dat er nu nog steeds online heel veel mensen zijn te vinden die vooral op de snelheid van bepaalde spelers leunen. De campers van FIFA, zullen we dan maar zeggen. Het complete onlinestand wil EA overigens nog veel meer gaan uitbreiden. Het EA Sports Football Club, geïntroduceerd in FIFA 12, moet nog belangrijker worden. Spelers moeten meer nieuws vanuit de echte voetbalwereld te zien krijgen, waardoor de game nog meer voetbal moet gaan ademen. Fans van FUT op de PlayStation zullen het een stukje zwaarder krijgen, want op de Xbox One zal er exclusieve content komen voor de spelmode. Dat wil overigens niet zeggen dat PlayStation-spelers niet met FUT aan de slag kunnen, maar er is wel exclusieve content voor de Xbox. Wat die exclusieve content is, is overigens niet bekend gemaakt.

Natuurlijk is daar ook nog eens het bekende ‘verbetering van de AI’-praatje. Zo moeten verdedigers zich beter op gaan stellen na een aanval. EA kreeg veel klachten van gamers die een aanval hadden afgerond, maar dat ze in de tegenstoot vaak een goal tegen kregen omdat hun tegenstander de bal een flinke trap naar voren gaf. Verdedigers die dan niet goed staan, het klinkt mij als FIFA-speler bekend in de oren, maar EA zorgt voor beterschap. Ook zullen de verdedigers in FIFA 14 de ruimtes allemaal veel kleiner houden. Hierdoor moet je de bal meer rondspelen om een gaatje te vinden, waardoor het speeltempo ook lager ligt. Wel belooft EA dat het afronden meer voldoening gaat geven dan ooit, dit omdat de bal nu nog realistischer gaat rollen. Zwabberballen kunnen dus voor gaan komen. Ook zal de AI beter vrij gaan lopen tijdens een aanval. En hoe beter de spelers in jouw team zijn, hoe makkelijker ze gaan vrijlopen en hoe beter ze zich zullen positioneren. Hier ben ik altijd een beetje scepsis over omdat het verhaaltje ‘Hoe beter de speler, hoe makkelijker het gaat’ al een aantal jaren wordt gebruikt.

Het lijkt er op dat FIFA 14 weer een flink aantal verbetering met zich mee gaat brengen. Naast de update van de spelers en de teams (en de geruchten gaan dat er nieuwe liga’s in de game zullen zitten, waaronder een aantal Zuid-Amerikaanse), zal vooral de AI worden aangepakt. Spelers gaan beter vrijlopen en ballen bewegen nog realistischer waardoor je ook meer feedback krijgt waarom iets misgaat. Het is nog even gissen hoe de game er op de next-gen consoles uit gaat zien, maar hopelijk brengt de E3 meer duidelijkheid!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.