FIFA 17 versus PES 2017: een voorbeschouwing

FIFA 17 versus PES 2017: een voorbeschouwing

Elk jaar is het weer een belangrijk dilemma voor sportfans: koop ik de nieuwe FIFA of koop ik de nieuwe PES? Een strijd die al jaren op het scherpst van de snede wordt gestreden. Een strijd die ook in golven gaat. Waar jarenlang PES de beste was, is nu FIFA al jaren echt heer en meester. Toch lijkt die trend langzamerhand een beetje doorbroken te worden. De games van PES worden steeds beter en beter. Dit jaar lijkt de strijd dan misschien ook wel tot een climax te komen. De eerste previews van PES zijn ieder geval prima. Ook FIFA is altijd degelijk. Daarom maar eens een kijkje nemen naar de nieuwe functies van beide games!

FIFA 17
FIFA 17 gaat het dit jaar helemaal anders doen. Tenminste, als we EA Sports mogen geloven. Reden hiervoor is het feit dat EA Sports de game op een hele andere engine gaat laten draaien: de Frostbite engine gaat voor het eerst voor FIFA worden gebruikt. Deze engine wordt onder meer gebruikt in Battlefield 1, Mirror’s Edge en Need for Speed. Dit moet er toe leiden dat dit de meest realistische FIFA ooit gaat worden. Spelers moeten er nóg realistischer uit gaan zien. Vraag is natuurlijk hoe de spelers er ook in de Belgische en Nederlandse competitie uit gaan zien. Natuurlijk is het leuk dat de spelers van Real Madrid en Chelsea super realistisch ogen, maar wij willen nu een realistisch Anderlecht en PSV!
Ook gaat de carriere-mode volledig op de schop. Eerder wisten we al dat de spelerscarriere totaal anders gaat worden dan dat je gewend bent van FIFA. Je kunt nu namelijk een verhaalmode volgen. Hierin speel je een jong talent die het graag wil gaan maken binnen de Premier League. En over die Premier League gesproken: alle managers van de Premier League zitten nu ook in de game. Maar als je zelf als manager aan de slag gaat krijg je ook meer mogelijkheden dan ooit in de carrieremode. Nu kun je namelijk helemaal zelf de financien van de club bijhouden. Koop je die ene dure sterspeler? Reken maar dat je een hoop geld gaat terugverdienen door shirtverkoop. Het managen van een voetbalclub is duidelijk meer dan alleen wedstrijdjes spelen.

Dan nog de belangrijkste mode in FIFA: FIFA Ultimate Team. Ook dit jaar breid de enorm populaire online mode verder uit. Wat te denken van tien nieuwe legendes, exclusief op de Xbox One. Maar ook heb je de mogelijikheid om je te kwalificeren voor een real life FUT-toernooi. Alleen de beste spelers zullen doorgaan naar de finales. Verder zijn er speciale uitdagingen waarin je gevraagd wordt om een speciaal team te bouwen. Win je vaak genoeg met dit team, dan staan er mooie prijzen op je te wachten.

PES 2017
Dan over naar de grote concurrent: PES 2017. Als we het hebben over de Eredivisie, won PES de afgelopen jaren daar in ieder geval wel de strijd. Ook heeft PES de exclusieve licenties voor onder meer de Champions League en de Europa League. Ook de Zuid-Amerikaanse Copa Libertadores en de Aziatische Champions League zitten in PES. Maar verder valt het qua licenties behoorlijk tegen. En de echte liefhebbers van PES weten ook dat het helemaal niet om licenties draait. Sterker nog, Pro Evolution Soccer 2016 scoorde uiteindelijk in de pers beter dan dat FIFA 16 deed. Dat is misschien wel het grootste compliment voor de dames en heren van Konami.
Dit jaar wil Konami deze trend natuurlijk graag doorzetten en het lijkt er op dat ze op de goede weg zijn. Om de licentiefreaks tegemoet te komen zijn er onder meer exclusieve deals met FC Barcalona, Dortmund en Liverpool gesloten. Maar ook de AI is compleet omgegooid. De AI is de afgelopen jaren het struikelblok geweest in PES en dit jaar lijkt Konami geleerd te hebben van die fouten. De AI weet namelijk dit jaar op een gegeven moment wat jij gaat doen. Ga jij altijd makkelijk binnendoor met je snelle flankspelers? Dan zal de AI zich daarop aanpassen. Het is natuurlijk altijd afwachten hoe dit gaat uitpakken maar op papier klinkt het in ieder geval top.

Als je PES in een woord moet omschrijven dat is het in mijn ogen plezier. Niks geen houtigere animaties of saaie potjes voetbal. Als je PES speelt vliegen de vonken er vanaf. De eerste indruk is ook dat dit jaar weer hetzelfde is. PES is makkelijk op te pakken. Ook ligt de spelsnelheid weer hoog. Wanneer je PES tegen een vriend op de bank speelt zullen de kansen je om de oren vliegen. Ook zit er in elk potje vast wel een spectaculaire goal. Dit is precies de kracht van PES.

Maar.. wie gaat er nu winnen?
Ik durf echt niet te zeggen wie er dit jaar gaat winnen. Natuurlijk, FIFA is altijd degelijk en zal de strijd qua verkoopcijfers makkelijk gaan winnen van PES. Maar ik sluit zeker niet uit dat qua reviews PES gaat winnen. Zeker omdat PES al jaren op de goede weg is met fantastische gameplay. Daar stelt FIFA dan weer de licenties en content tegenover. Toch is het riskant hoe de nieuwe engine van FIFA uit zal pakken. De tijd zal het leren!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.