FIFA 19 Review

In het voetbal zijn een aantal dingen zeker. Het is elf tegen elf en de bal is rond. FIFA verkoopt elk jaar beter dan PES. Tegen de Italianen kun je niet scoren en de Duitsers winnen na 90 minuten. Hoewel, die laatste zin is de laatste tijd lang niet altijd meer waar. En hoewel FIFA nog altijd vele malen beter verkoopt dan PES, zijn de reviewscores van PES steeds beter in vergelijking met de afgelopen jaren. FIFA moet toch steeds meer zijn best om de beste te blijven. Dit jaar is er natuurlijk weer een nieuwe FIFA. Hoe brengt EA Sports het er dit jaar van af?

Pro Evolution Soccer had de afgelopen jaren iets wat de FIFA-serie niet had: een aantal belangrijke licenties van de UEFA. We hebben het hier niet alleen over de licentie van het EK, maar vooral over de licentie van de Champions League en de Europa League. Vorig jaar werd bekend dat Konami deze licentie zou gaan verliezen, en dit jaar maakte EA tijdens de E3 trots bekend dat de Champions League in FIFA 19 zal zitten. Dit brengt natuurlijk een aantal nieuwe modes met de mee. Zo kun je een los potje in de Champions League mode spelen, zit de Champions League (en de Europa League) in de carriere-mode en kun je een los toernooi spelen. Ook in de FUT-mode zijn er speciale Champions League kaartjes te verzamelen. Een toffe toevoeging, hoewel het natuurlijk niet heel veel gaat veranderen aan de gameplay. Toch is het tof dat we eindelijk de Champions League hymne kunnen horen in FIFA, en zal het toch voornamelijk behoorlijk pijnlijk zijn voor fans van PES en Konami.

Wat wel de gameplay gaat veranderen, zijn de nieuwe modes in de Aftrap-mode. EA Sports weet natuurlijk ook dat het spelen van FIFA met je vrienden op de bank heel erg leuk is. Daarom komt EA dit jaar met een aantal nieuwe modes die de offline multiplayer een stuk leuker moeten maken en de regels iets anders moeten maken. Er zijn verschillende nieuwe modes. Zo zijn er simpele modes, waarin je zelf wat regels kunt aanpassen. Eerste tot de 3 wint bijvoorbeeld, of de mogelijkheid om twee wedstrijden volgens het Europese systeem te spelen (waarbij uitdoelpunten dubbel tellen). Spectaculairder is de survival mode: bij elke goal die jij scoort verlies je ook een speler en kan je tegenstander in principe makkelijker terugkomen. Ook zijn er modi waarin afstandsschoten dubbel tellen en waarin je enkel mag scoren met een volley of kopbal. De spectaculairste mode is wellicht wel de mode waarin alle regels uitgeschakeld zijn. Je kunt geen overtredingen meer maken en ook buitenspel is afgeschaft. EA heeft goed door gehad dat je toch vooral met je vrienden op de bank de game wil spelen, en dat komt de game alleen maar ten goede.

Natuurlijk keert ook FIFA Ultimate Team dit jaar terug en is daar de nieuwe mode Division Rivals, waarbi je op basis van je vaardigheid wordt ingedeeld op een bepaald niveau. Leuk voor FUT-veteranen in ieder geval. Ook keert Alex Hunter (waarschijnlijk voor de laatste keer) terug in The Journey, waarin je dit jaar ook een stukje vrouwenvoetbal te zien krijgt. Tot zo ver in ieder geval de wijzigingen in spelmodi: een behoorlijk lang lijstje voor FIFA’s doen.

Dan zijn er ook elk jaar weer de wijzigingen in gameplay, die EA Sports ook elk jaar in behoorlijk lege hulzen weet te proppen. Een nieuw systeem waarmee je dynamische tactieken kunt gebruiken, ‘ 50/50 battles’, een active touch systeem: het zal allemaal wel. Hoe voelt de game nu écht dit jaar? Voor een ggroot gedeelte voelt de game als FIFA 18, maar dan met een kleine update. Is dat erg? Opzich niet echt, FIFA speelt al jaren lekker weg. Hoewel ik nu wel iets het idee heb dat de game net een tikkeltje te veel spektakel wil doen. Spelers maken nog makkelijker spectaculaire acties en de bal valt net iets vaker zo onverwacht dat je een enorme counter om je oren krijgt. Leuk voor op de bank, maar tegen de computer kan dat soms een beetje oneerlijk voelen. Ook is het elk jaar weerd de vraag hoe FIFA er grafisch uitziet. Ook dit jaar ziet de game er weer mooi uit, met wat kleine veranderingen ten opzichte van vorig jaar. Zo zijn er nu in de stadions wat meer sfeeracties. Over stadions gesproken: bijna alle stadions uit de Spaanse competitie (behalve Camp Nou) zitten nu in FIFA. Een toffe toevoeging.

Elk jaar weer gaan er geluiden op dat de nieuwe FIFA slechts een reskin is ten opzichte van vorig jaar. Een paar nieuwe poppetjes en clubs, en dat is het wel. Natuurlijk gameplay-technisch verandert er de afgelopen jaren niet zo veel aan FIFA. Maar dit jaar is er qua content toch behoorlijk wat nieuws te beleven. Natuurlijk is daar de Champions League en een nieuwe FUT-mode. Maar het meest in het oog springen toch wel de nieuwe modes in de ‘ Aftrap’-mode. Deze veranderen echt hoe je FIFA met je vrienden speelt. Buiten dat is FIFA nog altijd een van de beste sportgames. Nu de meeste veranderingen in jaren plaatsvinden, mag dat ook beloond worden met een goed cijfer!

Good

  • The Chaaaaaaaaaampioooooooons (Leaugue)!
  • Toffe nieuwe modes
  • Meer stadions en sfeer dan ooit

Bad

  • Qua gameplay niet heel veel anders
9.1

Geweldig

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.