Final Fantasy XIV: A Realm Reborn Preview

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn Preview

Al even geleden kreeg ik codes toegestuurd voor de bèta-versie van de nieuwe Final Fantasy XIV: A Realm Reborn. Voor iedereen die niet weet wat een bèta is, dat is een game die nog in ontwikkeling is. Als je er toegang tot krijgt, kun je dus een game spelen voordat het zelfs nog af is. Dit wordt vaak gedaan om zo de bugs eruit te halen en feedback te krijgen van de gamers. Ik was erg blij met de codes aangezien ik alle Final Fantasy games vanaf deeltje zeven heb gespeeld. En je weet gelijk wanneer je een Final Fantasy game zit te spelen want ze hebben allemaal dezelfde sfeer en uiterlijk. De geluiden zijn ook vaak hetzelfde, waardoor je weer dat oude en vertrouwde gevoel van een echte Final Fantasy krijgt. En het ziet er altijd fantastisch uit, maar het is ook erg langdradig en vooral Aziatisch. Daarmee bedoel ik dat er veel tekst en verhaal is waar veel grappen worden gemaakt die door West-Europeanen vaak niet worden begrepen of ietwat kinderachtig gevonden wordt. Maar als je daar tegen kan zijn de Final Fantasy games echt de ´crème de la crème`. Ik vind vooral de magie in de games leuk om te gebruiken, te zien en te ervaren. Dat zit feilloos in elkaar en verbaasd mij elke keer weer. Hetzelfde geldt voor A Realm Reborn; het ziet er weer geweldig uit.

Dit nieuwe deel is uiteraard ook weer een MMORPG. Het speelt zich af in Eorzea, een wereld met vier verschillende landdelen. Dit is inderdaad dezelfde wereld als in Final Fantasy XIV, maar dan vijf jaar later waar de verschillende steden helaas nog steeds in onderlinge strijd zijn met elkaar. De bèta begint rustig. Er wordt goed de tijd genomen, zodat je het verhaal kan leren kennen. Ook al heb je het vorige deel niet gespeeld, je krijgt alle tijd om het jezelf eigen te maken. En zoals bij iedere andere MMORPG begin je met het creëren van je eigen karakter. Je mag kiezen tussen vijf verschillende rassen. Mijn eerste indruk is dus dat de game genoeg variatie biedt. Het belangrijkste is echter de keuze van je wapen. Final Fantasy staat bekend om hun battles en dus is het van groot belang dat je je favoriete wapen kiest, want je zal het vaak in aanslag moeten houden. Kies dus een wapen waarmee je een band kan scheppen, waar je je ziel en zaligheid in kwijt kan. Maak het je eigen en wordt onverslaanbaar in je queeste! Nou ja, dat is dan iets wat ik zou doen. De game maakt het iets makkelijker door je op ieder punt in de game de mogelijkheid te geven om van wapen te veranderen. De opgebouwde ervaring van het ene wapen mag je toepassen op het andere wapen; je hoeft dus niet van voor af aan te beginnen.
De gebruikelijke XP, MP en HP worden gaandeweg steeds hoger waardoor je sterker en sterker wordt, zoals we van Final Fantasy gewend zijn. Ik ben helaas nog niet zo ver gekomen dat ik hier veel over kan uitweiden, dus ik begin maar even met wat ik wel heb gespeeld. En dat is voornamelijk alleen de intro waarin je je karakter aanmaakt en hij (of zij) geïntroduceerd wordt in de nieuwe wereld van A Realm Reborn. Zoals ik al zei, het ziet het er fantastisch uit. Mijn eigen gecreëerde karakter ziet er stoer uit en ik voel me al gelijk in de game zitten. Er gebeurd veel op de achtergrond, de dorpjes zijn levendig en het oogt allemaal erg realistisch. Je krijgt gelijk wat simpele opdrachten te verwerken om zo bekend te worden met de menu’s. Wat ik fijn vond is dat de menu’s niet opgeroepen hoeven te worden op een apart scherm. Alles vindt plaats op het scherm waar je in speelt, zonder dat het een onoverzichtelijk geheel wordt. Dat vind ik altijd wel een pluspunt want zo blijf je tenminste in de game zitten en ik hou dan altijd het momentum goed vast, wat ik belangrijk vind in een game.

A Realm Reborn komt 27 augustus uit voor zowel de PC als de Playstation 3. Ik probeer zelf vol te houden tot 2014 want dan komt de game uit op de Playstation 4. En met alles wat ik tot nu toe heb gezien, ben ik zeer benieuwd hoe deze versie eruit komt te zien. Nadeel van MMORPG games: je zult er maandelijks voor moeten betalen. En ik vind de prijs van bijna elf euro erg duur. Ik weet niet of ze dit nog bij gaan stellen, maar dat denk ik niet. Ondanks dat ik de game er geweldig uit vind zien, twijfel ik toch vanwege dit hoge bedrag. Gelukkig heb ik nog even om er over na te denken.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.