Football Manager 2014 Classic Review

Football Manager 2014 Classic Review

In het echt heb ik al een hoop mooie wedstrijden gezien. Ik heb als supporter van NEC al een hoop reisjes gemaakt, met als hoogtepunt een prachtige UEFA Cup-reis richting Hamburg. Maar wat ik allemaal met Football Manager heb mogen beleven, daarbij zijn mijn echte reisjes helemaal niets! Al jaren speel ik Football Manager en dat heeft me al een hoop mooie prijzen opgeleverd! WK’s, EK’s, Afrikaanse Kampioenschappen, Europa League’s en noem het allemaal maar op. Helaas is het allemaal maar een spelletje, maar dat spelletje kan ik nu eindelijk eens onderweg meenemen! Football Manager komt richting de Vita, maar wordt het een succesverhaal of staat de game na één seizoenshelft al op straat?

De timing van de game is misschien niet al te handig aangezien het voetbalseizoen al flink op haar einde loopt en dit een port is van Football Manager 2014: het seizoen 2013/2014 dus. En ach, misschien was het slimmer geweest om nog even te wachten met de port naar de Vita en de game pas te brengen met Football Manager 2015. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: dit is het dichtste dat je ooit bij de PC-ervaring van Football Manager zal komen. En verdorie, het is ook nog eens flink verslavend ook!

Let wel op, dit is nog steeds een klein beetje de uitgekleedde versie van Football Manager 2014. In Football Manager 2013 kwam SI Games namelijk met iets nieuws: Football Manager Classic. In andere woorden, Football Manager Light. Natuurlijk, je bent nog steeds naar een hoop menu’s aan het kijken, nog altijd is het grootste gedeelte van het beleid in jouw handen. De nadruk is echter te vinden bij de transfers en de tactiek, en wat minder op bijvoorbeeld training en het gehele financiële plaatje van je club. Nog steeds heb je een hoop controle en het is zeker niet zo dat het een tweede FIFA-careermode is, maar de échte, échte Football Manger die-hards zullen een aantal mogelijkheden missen.

https://www.youtube.com/watch?v=5o3Ptc7qyKE

Maar goed, Football Manager Classic dus. En als we dan Football Manager Classic op de PlayStation Vita vergelijken met de Football Manager Classic-speelmode op de PC is er toch bar weinig verschil. Je kunt maximaal drie verschillende landen kiezen om in te spelen, maar voor de rest is nog steeds alles aanwezig. Nog steeds kun je de Europa League en de Champions League vanaf de allereerste kwalificatieronde tussen FC Andorra en de IJslandse Boys volgen. Nog steeds is er een enorme database aan spelers. Dat komt zeker van pas als je een wat lager team onder je hoede hebt. Denk hierbij aan clubs als Telstar en Helmond Sport.

Heb je nooit van Football Manager gehouden, dan zal Football Manager Classic 2014 voor de PlayStation Vita jouw mening ook niet veranderen. Het zijn nog steeds voornamelijk menu’s waar je je doorheen moet werken. Op grafisch gebied kun je Football Manager dan ook niet afrekenen, hoewel het wel gezegd kan worden dat de 3D wedstrijd-engine zich gewoon goed houdt op de Vita. Wel is het zo dat de menu’s op de PlayStation Vita nogal aan de kleine kant zijn. De interface is hetzelfde als op de PC en is dan ook eigenlijk gemaakt voor het gebruik met een muis. Het scherm van de Vita is natuurlijk een stuk kleiner dan je desktop/laptop en dus is het aan het begin even wennen. En ja, je zult af en toe op het verkeerde drukken en ja, je zult daar misschien een beetje door gefrusteerd raken. Maar ik kon het toch wel door de vingers zien omdat Football Manager verslavend blijft, maar de Vita-versie ook een goede aanvulling is op je PC-versie van de game!
Football Manager Classic 2014 beschikt namelijk over een cross-save functie. Je kunt op je PlayStation Vita verder gaan waar je in het Classic-gedeelte van de PC/Mac/Linux-versie bent gebleven. Speel je onderweg in de trein even een paar potjes, dan kun je als je thuis bent weer verder gaan waar je bent gebleven. Ik heb het een paar keer geprobeerd en moet eerlijk toegeven dat het feilloos werkt! Dus mocht je gefrustreerd raken door het kleine touchscreen, kun je er voor kiezen om de tactiek rustig uit te werken op je PC. Vervolgens ga je onderweg op je Vita even een paar wedstrijden simuleren, want dat werkt – hoewel het allemaal wat langzamer gaat dan op de PC – gewoon prima.

Football Manager Classic 2014 voor de PlayStation Vita doet helemaal niets nieuws, maar dat verwacht ik ook eigenlijk niet van de game. En ja, het kan soms lastig zijn om op het relatief kleine touchscreen te priegelen. Maar dichter bij de PC-ervaring kom je wat Football Manager betreft niet. De cross-save functie werkt perfect en je zult weer compleet verslaafd raken aan Football Manager. Tel daarbij de zeer uitgebreide trophy-list en de mogelijkheid om korte uitdagingen te voltooien bij op en fans van het genre kunnen Football Manager Classic 2014 met een gerust hart in huis halen. Hoewel het verslavingsrisico voor de Vita-versie in combinatie met de PC-versie wel ongezond hoog is…

[review pros=”+ De volledige Classic-ervaring op je handheld!
+ Ontzettend verslavend
+ In principe oneindig speelbaar” cons=”- Gepriegel op het touchscreen
– Loopt langzamer dan de PC-versie” score=75]

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.