Football Manager 2014 Review

Football Manager 2014 Review

Football Manager speelde ik als klein voetballend en schoolgaand jochie al toen deze nog door het leven ging onder de naam Championship Manager. Door de jaren heen is deze game echt in bizarre mate uitgebreider en realistischer geworden. Werkelijk ieder aspect wat je je maar kunt bedenken zit in deze nieuwste versie van FM verwerkt. De immense grootte en beangstigende accuraatheid van de database blijft mij ieder jaar opnieuw weer verbazen. Als trainer van iedere willekeurige voetbalclub zou ik gewoon vijf tientjes neertellen voor deze game en vervolgens je hele scoutingsnetwerk van de loonlijst schrappen. Scheelt een hoop poen en je hebt de vaardigheden van werkelijk elke speler op deze aardbol binnen handbereik.

Een belangrijk aspect van het trainerschap is het menselijke. Dit werd in de voorgaande versies al een steeds meer in het oog springende eigenschap en deze lijn wordt gewoon weer keurig netjes doorgetrokken. Communiceren met zowel je spelers, je staf en het bestuur is nu belangrijker dan ooit. Zo zal het het bestuur bijvoorbeeld vaker vragen naar jou mening over de gemaakte of de te maken spelerskeuze en/of de te volgen strategie, zal je assistent zich wat meer bezig gaan houden met individuele spelers en jou daar vervolgens over adviseren en/of inlichten en zullen je spelers zelf zich ook wat meer laten horen. Op dit alles kun je uiteraard op geheel eigen wijze reageren, wat weer invloed zal hebben op het verdere verloop van het spel. Ga je je bijvoorbeeld gedragen als een soort kopie van meneer van Gaal en met je blote ballen in de kleedkamer staan, dan moet je niet raar opkijken wanneer het overgrote merendeel van de spelers je vervolgens niet meer serieus zal nemen.
Zoals altijd ga ik ook dit keer weer voor de volledige spelervaring en kies ik voor de Career Mode. De Classic Mode vind ik eigenlijk alleen leuk als ik bijvoorbeeld op vakantie ben en niet het voornemen heb om een jarenlange carriëre op te bouwen, want daarvoor vindt ik deze mode net iets te simpel. Na een aantal maanden bij Arsenal aan het roer te hebben gestaan gaat het eigenlijk best redelijk. Ik sta derde in de competitie, eerste in Groep G van de Champions League en mijn nieuwste aanwinst Sarabia doet het tot nu toe geweldig. Het gekke, maar tegelijk ook leuke, is dat ik werkelijk geen idee heb waarom het nou zo lekker loopt, want in al die jaren FM heb ik nog nooit een goed seizoen met Arsenal doorgemaakt. Omdat je zo’n beetje een oneindig aantal tactische shit kan aanpassen, durf ik niet aan te nemen dat mijn willekeurige geklik en geschuif heeft gezorgd voor een passende en werkende tactiek, maar voor de zekerheid sla ik hem toch maar even op. Alleen aan de spelers kan het in ieder geval niet liggen, want dat zou betekenen dat een Barcelona en een Real Madrid ieder jaar over de rest zouden moeten heen walsen.

Als trouwe speler van de Football Manager serie ben ik weer voor een heel jaar tevreden gestemd met deze nieuwste versie. Zo bied de nieuwe match engine nèt dat beetje meer voldoening bij het volgen van je wedstrijden, al is het nog lang geen PES of FIFA wat je voorgeschoteld krijgt. Hierdoor blijf ik vooralsnog even trouw aan het volgen van mijn wedstrijden in 2D (ook omdat mijn laptopje hapert als een gek bij de eerste poging om een vriendschappelijke wedstrijd in 3D te bekijken). De vernieuwde frisse look voelt gewoon erg goed aan en zorgt ervoor dat alles wat jij op je scherm krijgt voorgeschoteld overzichtelijk blijft. Dit is ook wel nodig met alle info en data die op je afkomt en is zeker voor nieuwe spelers een aangename verbetering. De game wordt ieder jaar, door kleine aanpassingen en extra’s, nog diepgaander dan het jaar ervoor en dat is hetgeen wat ik zoek in een voetbalsimulator. Natuurlijk baal ik van het missen van een aantal (belangrijke) licenties, maar daar kan ik, gezien de vele pluspunten, wel mee leven.

[review pros=”+ Diepgaander dan ooit
+ Voelt fris en uitdagend aan” cons=”- Game mist de licenties
– Te weinig vernieuwing ” score=85]

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.