Gamen is goed voor cognitieve en sociale vaardigheden

Gamen is goed voor cognitieve en sociale vaardigheden

Goed nieuws voor gamers! Isabela Granic, Adam Lobel en Rutger Engels van de Radboud Universiteit Nijmegen hebben een uitgebreide literatuurstudie gedaan over de effecten van het spelen van videogames. Zij wilden duidelijkheid scheppen over het effect van videogames op kinderen en jong volwassenen. De onderzoekers stellen dat er ‘zeker negatieve effecten zitten aan gamen’, maar dat er voor een beter overzicht van de effecten ook eens goed naar de positieve effecten moest worden gekeken. En er zitten zeker positieve effecten aan games, zelfs aan schietspellen als Call of Duty!

Allereerst zijn games goed voor cognitieve vaardigheden zoals ruimtelijke navigatie, redeneren, geheugen en waarneming. Opvallend is dat de vaardigheid om na te denken over 3D-objecten bij spelers van shooters groter is dan bij spelers van tactische genres als RPGs en puzzel-games. Ook is het spelen van videogames goed voor kinderen, omdat ze dan sneller beslissingen kunnen maken en blijkt uit een aantal onderzoeken dat gamers hogere punten op school halen.

Daarnaast zijn simpele spelletjes die je op je telefoon speelt, zoals Angry Birds ook goed voor je. Zo bevorderen ze de ontspanning en weren ze angst af. ‘Kinderen bouwen emotionele veerkracht op’, aldus de onderzoekers. Ook stellen de onderzoekers dat het tijd zou worden voor meer aandacht voor gametherapie. Het hele artikel lees je op de site van de Radboud Universiteit.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.