Gamescom 2014: het team kijkt terug

Gamescom 2014: het team kijkt terug

Nu het team terug is uit Duitsland is het tijd om terug te kijken op de Gamescom van 2014. Wij vroegen aan iedereen welke game de favoriet was en waarom…

Bas van Dun
Jawel, de eerste game die ik dit jaar speelde op de beursvloer was Halo: The Master Chief Collection. Als een gigantische fan van de serie was het meteen een toppunt. Toch is het niet de beste game van de show. Waarom niet? Het zijn vier games die ik al ken, al gespeeld heb. Ik kies liever voor een nieuwe titel. En dat was lastig, de kwaliteit van de diverse games lag bijzonder hoog. Het kwam dan ook neer op Batman: Arkham Knight, Middle-earth: Shadow of Mordor en Alien: Isolation. Elk van deze games heeft een speciaal plekje bij me gekregen. Maar na veel denkwerk heb ik besloten dat het toch Batman is die als favoriete game uit de bus is gekomen. De toevoeging van de Batmobile brengt toffe gameplay en de Arkham Knight is een interessante nieuwe tegenstander. Hoe dit uit gaat pakken is nog een vraag, maar wanneer ik kijk naar de twee vorige Batman-games van Rocksteady Studios, kan ik nu al zeggen dat het helemaal goed gaat komen. Mijn speelsessie liet me achter met een hunkerend gevoel naar meer Batman. Ik wil verder spelen. Ik wil deze prachtige graphics opnieuw zien. Ik wil weten wie de Arkham Knight is!

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Fréderique van Leeuwen
Voor iemand die net drie dagen op de Gamescom heeft rondgelopen, heb ik eigenlijk bijzonder weinig games gespeeld. Uiteraard, ik heb een rondje Halo gespeeld met de heren en een potje FIFA ‘gewalvist’ met Harmen, maar daarnaast bestonden mijn afgelopen dagen voornamelijk uit gesprekken en korte stukjes pre-alpha footage. Toch is er voor mij een game die er met berenkop en schouders bovenuit steekt, en dat is Afro Samurai 2. Na de originele Afro Samurai gooit Redacted Studios compleet het roer om. De Afro Samurai is vervangen door Kuma, de boventoon veranderd van bloederige actie naar een verhaal. Het spel heeft exploration, platforming, en een compleet nieuw combat systeem wat het spel een natuurlijke ‘flow’ moet gaan geven. De developer vertelde me met een grijns dat hij dit keer van plan is de spelers aan het huilen te maken. En dat, dames en heren, maakt mij als gamer blij. Je ziet het niet vaak gebeuren dat een studio het lef heeft om binnen en franchise naar een compleet nieuw genre te stappen. Maar wanneer dit gebeurt kan je ervan verzekerd zijn dat het eindresultaat iets zal zijn waar elk stukje ervaring, talent en passie van de developers zichtbaar is. Afro Samurai 2: ik heb het niet gezien, niet gespeeld, maar puur door het haast ‘indie-achtige’ enthousiasme van de makers kan ik niets anders verwachten dan dat het een fantastisch spel gaat worden!

Danny Maas
Naast het filmen van verschillende interviews, de beursvloer, stands en mensen op de Gamescom heb ik van verschillende games mogen proeven. Sommige, waar ik een hoge verwachting bij had, vielen helaas tegen. Bij andere was dit juist andersom. Ik had één game waar ik van te voren veel verwachtingen bij had en deze had precies de juiste ingrediënten. Deze game was voor mij Alien: Isolation. Waar ik totaal geen fan ben van het horror-genre, maar wel een groot fan ben van de films (natuurlijk Alien: Resurrection tellen we even niet mee) is de game zo goed als perfect nagemaakt naar het beeld dat Ridley Scott in de eerste film heeft verfilmd. Deze game jaagt je vaak de stuipen op het lijf. Het constant alert zijn voor een eventuele aanval van de Alien zorgt er voor dat je vaak op het puntje van je stoel zit. De Xenomorph leert van jou, je moet constant bedenken wat de beste oplossing is. Je kunt het niet te vaak doen, want daar trapt onze glimmende slijmerige vriend niet in. Waar de setting perfect is nagebootst en de apparatuur futuristisch is zoals het bedacht werd in 1979, maakt deze survival horror de perfecte “remake” van een geweldige franchise. Ik ben enorm enthousiast en kan niet wachten om me in deze game te storten. Dit terwijl dit normaal totaal niet mijn genre is. En dat zegt meer dan genoeg.

Harmen Bootsma
Een unieke gebeurtenis dit jaar. Normaal gesproken speel ik bijna iedere game waar ik op de Gamescom een afspraak voor heb voor de allereerste keer. Voor de titels die ik het coolste vind, geldt dat al helemaal. Maar niet dit jaar. Na veel wikken en wegen heb ik toch besloten om Evolve uit te roepen tot mijn persoonlijke favoriet van de beurs van dit jaar. En Evolve heb ik begin juli al eens eerder gespeeld op de Epicon. Destijds had ik één speelsessie, nu vier. Een team van vier menselijke spelers neemt het op tegen één speler die in de huid kruipt van een monster. Dat overpowered, maar juist enorm goed in balans is. De variatie in de game spreekt me enorm aan, omdat ieder teamlid zijn eigen taak heeft. De een valt het monster aan, de ander zorgt ervoor dat iedereens health op peil blijft, weer een ander spoort het monster op en lokt hem in de val en de laatste ondersteunt de rest bij hun taken, bijvoorbeeld door ze te beschermen met een schild. Maar stiekem het coolste blijft het toch om dat monster te zijn. In het begin waan je je onoverwinnelijk, maar vooral als je een goed samenwerkend team tegenover je hebt moet je echt je hoofd erbij houden, anders ben je gewoon dood. En dat maak Evolve zo cool. Je hebt altijd een kans. Geef me deze game en geef me hem nu!

Met een enorme lading aan games was de Gamescom van 2014 opnieuw een succes. De favoriete titels zijn maar een klein gedeelte van alles wat het team gezien heeft. Voor meer previews en informatie blijf je GameParty in de gaten houden!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.