Gamescom 2016: Gran Turismo Sport Preview

Gran Turismo Sport

PlayStation 4
8.4

User Avg

Gamescom 2016: Gran Turismo Sport Preview

Gamescom 2016: Gran Turismo Sport Preview

Waar de Xbox One al twee Forza Motorsport-titels rijk is, is het gapende gat op Gran Turismo-gebied op de PlayStation 4 enorm. Dat de mannen van Polyphony Digital graag de tijd nemen voor hun games is geen nieuws, maar bijna drie jaar na verschijning van de console hunkeren raceliefhebbers met een PlayStation 4 nog steeds naar een Gran Turismo. We werpen een eerste blik op Gran Turismo Sport, de titel die de leegte moet gaan vullen.

Wat Sony op de Gamescom regelmatig beter doet dan Microsoft, is het thematiseren van haar stand. Waar eerder voor Forza Motorsport ‘slechts’ een Ford GT Race Car op de stand stond als aankleding, heeft Sony een deel van de Gran Turismo Sport-stand deels geasfalteerd en verder ingevuld als racebaan. Verspreid over het ‘circuit’, dat zelfs aangekleed is met kerbstones, staat ongeveer een twintigtal consoles te ronken waarop Gran Turismo Sport speelbaar is. Dat Sony zich met deze titel echt richt op eSports wordt gelijk duidelijk: op het moment dat we de game eigenlijk willen gaan checken, is de stand nog een kleine twee uur niet toegankelijk in verband met een eSports-evenement. Extra verduidelijking is dat er geen enkele demopod uitgestald staat waarop je de game kan spelen met een controller; de enige twee keuzes die je hebt zijn racen met een stuurtje óf racen in een PlaySeat.
Als ik tweeënhalf uur later naar de stand terugkeer is de keuze voor mij persoonlijk niet heel lastig: PlaySeat. Als je dan de kans krijgt, pak dan gelijk het maximaal haalbare. Het kost even wat extra wachttijd, maar het is het wel waard. Mijn eerdere ervaringen met een racestuurtje zijn allemaal niet enorm succesvol verlopen, maar deze keer gaat het wonderwel best oké.

Ik kies ervoor om te racen in Tokyo, naast onder andere de Nurburgring één van de zes mogelijke tracks om op te rijden. Van tevoren heb ik gelezen dat geestelijk vader Kazunori Yamauchi Gran Turismo Sport een nieuw begin voor de serie noemt, maar in mijn eerste paar meters op de baan zie ik daar weinig van terug. Nog altijd komt het geheel vrij kil, leeg en levenloos over en is er geen schademodel aanwezig. Door het lawaai op de beursvloer kan ik helaas niet goed horen of het geluid wel verbeterd is, maar er valt me zo gauw in ieder geval geen verandering op.

Het rijden zelf voelt, zoals we van Gran Turismo gewend zijn, prima aan. Zoals gezegd gaat het me zelfs met een stuurtje best goed af. Ik start als achtste en weet me binnen twee rondjes naar de tweede plaats te rijden. Wat opvalt is dat de AI-wagens dynamische racelijnen lijken te pakken; ze zitten in tegenstelling tot wat ik me herinner van eerdere titels niet in een treintje achter elkaar op dezelfde lijn. Er wordt zelfs tussen de computergestuurde wagens gevochten voor de beste plek op de grid; een opvallende maar zeer welkome verbetering. Aangezien er zo vol ingezet wordt op eSports had ik niet verwacht dat er een verbetering op AI-gebied duidelijk merkbaar zou zijn, maar het is een positieve ontwikkeling dat de ‘gewone’ gamer op wat dat betreft allerminst vergeten lijkt te gaan worden.

Wat wel een misser is, is dat er geen demonstratie was van de game voor de PlayStation VR. De headset van Sony is met een demoruimte van 1/3 van de complete stand op zich prima vertegenwoordigd, maar er is geen enkele racegame speelbaar. Op zijn minst had ik Driveclub VR wel verwacht, maar nog mooier was het geweest als we Gran Turismo Sport alvast virtueel hadden kunnen proberen. Grote baas Yamauchi omschreef de VR-ervaring van Sport als ‘very good and very natural’ en dat had ik stiekem best alvast willen ervaren.
Ondanks de beloften van de makers voelde Gran Turismo Sport op de Gamescom nog niet echt aan als een volwaardig nieuw deel binnen de franchise, en zeker niet als begin van een nieuw hoofdstuk. ‘Meer van hetzelfde’ is een betere manier van omschrijven. Wie weet wordt er voor de release nog een blik vernieuwingen opengetrokken waarvan we nu nog niks weten, maar ik denk en ben bang dat we weer ‘gewoon’ een Gran Turismo krijgen zoals we die al kennen, zij het met iets mooiere graphics en een focus op eSports.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.