Gas Guzzlers Extreme Review

Gas Guzzlers Extreme Review

Stel je voor: je bent niet gek op racers, maar wel gek op het geweldig zien te exploderen van voertuigen. Je houdt niet van actiegames, maar keihard wegscheuren om als eerste bij een bepaald punt te komen. Stel je nu voor dat je het wegrijden en de exploderende voertuigen met elkaar combineert. Waar denk je aan? Waarschijnlijk aan Carmageddon of Twisted Metal. Logisch ook omdat die games die formule perfect weten te combineren en te hanteren. Nu is er een nieuwe game die het ook gaat proberen: Gas Guzzlers Extreme. De naam doet al het een en ander verwachten, maar maakt het de verwachtingen ook waar? Of is de combinatie van racen en explosies zo gedaan dat het allemaal net niet goed voelt?

Waar ik sowieso van houd in dit soort games en wat Gas Guzzlers in ieder geval helemaal goed doet, is de absurditeit die in hoge mate aanwezig is. In de garage kan ik kiezen tussen een ontzettend lelijke driewieler of een afgetrapte Mini. Dit is mijn garage en blijkbaar is het ook het huis van een kip, aangezien die vrolijk om mijn auto aan het rondrennen is. Ik kies voor de afzichtelijke Mini/Kever aangezien die net wat sneller is, maar wel net wat minder bepantsering heeft. Een likje verf, twee achterlijk grote machinegeweren op het dak en klaar is het kleine monster.

Met dit kleine monster ga ik racen. Niet zomaar racen, maar racen als een complete maniak. Zodra we met z’n allen in de ‘firing zone’ aangekomen zijn is het knallen geblazen. Met mijn machinegeweren knal ik iedereen overhoop. Net zolang tot mijn kogels op zijn. Ik zet alles op alles om te winnen. Mijn tegenstanders vinden hun dood of bijten achter mij in het stof. Onderweg pak ik kogels op, landmijnen, nitro en repareer ik mijn auto. Het is net Mario Kart, maar dan een stuk extremer. Als ik maar niet verlies, als ik maar niet doodga, dan is het goed. Beiden staan voor Game Over en beide wil ik niet in mijn scherm zien staan.

Na mijn eerste race speel ik een aantal onderdelen vrij: betere remmen, betere motor. In plaats van ontzettend grote machinegeweren, ontzettend grote shotguns en wat nieuwe verf. Zo kan mijn wagentje er weer tegenaan. Tenminste als ik voor alles zou kunnen betalen. Ik heb nog lang niet genoeg geld en geld speel ik weer vrij door te racen. Hetzij via de verhaallijn, hetzij via willekeurige races. Als je genoeg geld hebt, kan je per direct de nieuwe onderdelen aan je auto zetten en ze testen op het slagveld.

Niet alleen nieuwe onderdelen en nieuwe skins worden vrijgespeeld, maar ook compleet nieuwe voertuigen. Overigens niet heel veel, maar genoeg om echt variatie te hebben. De voertuigen variëren van groot naar klein en van zware bepantsering tot een zwakker racemonster. Deze voertuigen kun je helemaal spuiten zoals je wilt en je kunt er ook stickers op plakken. Stickers van merken die je misschien goed kent, maar dan net weer even anders. Denk bijvoorbeeld aan Monster Cock in plaats van Monster Juice. Erg flauwe onderbroekenlol. Het werkt omdat er alleen maar onderbroekenlol in zit. Heb ik al verteld dat mijn bestuurder de stem van Duke Nukem heeft? Nee? Die heeft de bestuurder dus. Dat is één van de keuzes die je kan maken en het zorgt voor nóg meer absurditeit.

Tegenover die absurditeit staan extreem goed bedachte circuits. De circuits hebben een vaste route, maar je kan er met regelmaat van afwijken. Mits je goed oplet aangezien het besturen van de auto op hoge snelheden erg moeilijk is. Met moeilijk bedoel ik moeilijk zonder de verschillende voertuigen die hun clips op je leegschieten. Mét de voertuigen die hun clips op je legen, moet je al slalommend de verschillende sluiproutes nemen en dan wordt Gas Guzzlers écht leuk.

Gas Guzzlers Extreme is niet erg diep, maar wel erg leuk. De gameplay is goed uitgedacht en ook al zijn het allemaal geen originele ideeën, wordt alles wel heel goed verwerkt. De graphics zijn mooi, de levels goed ontworpen, de humor is geweldig en het sparen voor wapens en auto’s is leuk. Online heb je heel veel verschillende modi, maar doordat de online amper gespeeld wordt, komen de modi niet goed uit de verf en dat doet de game geen eer aan. Het is niet de nieuwe combat racer, maar aangezien er tegenwoordig gebrek is aan keuze in dit genre is het een goede zoethouder tot de volgende.

[review pros=”+ Absurd
+ Leuke gameplay
” cons=”- Online uitgestorven
– Kan eentonig worden na lange speelsessies” score=70]

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.