Geen aandacht voor Twitch

Geen aandacht voor Twitch

Vorige week is Twitch voor bijna een miljard dollar gekocht door Amazon. Daar is veel over gesproken in de media. Er is gespeculeerd over de reden van Amazon om zoveel geld uit te trekken voor de streamingdienst en wat dit zou betekenen voor de gamers. Zelf begrijp ik niet goed waarom Amazon zoveel geld uitgeeft aan Twitch, want ik begrijp de lol van het streamen van games niet echt. Net als Nintendo zie ik het niet als een hele leuke functionaliteit op de nieuwe consoles. Laat ik het even toelichten.

Zelf heb ik ook al wat gespeeld met de mogelijkheden van Twitch. Helaas heb ik nog geen console in mijn bezit die direct kan streamen, maar mijn pc heeft daar geen moeite mee. Zo heb ik al wat gameplay van Watch_Dogs gestreamed terwijl ik wat aan het rondklooien was in de game. Het voelt wel bijzonder dat andere mensen mee kunnen kijken, het geeft je een speciaal gevoel. Maar tegelijk zie ik ook dat ik niet meer dan een handjevol mensen weet te boeien met mijn streams. Kijk ik naar de andere kanalen op Twitch dan valt me op dat 99% van alle kanalen hetzelfde meemaken. Het zijn gamers die hun game streamen, omdat het kan. Er is maar een klein clubje mensen dat er iets speciaals van weet te maken. Die richten ook een webcam op zichzelf om direct richting hun volgens te kunnen spreken. Het lijkt soms wel alsof ze zich groter voelen dan de rest, omdat er zoveel mensen naar hun stream kijken. Misschien wel terecht, maar ik krijg daar altijd een beetje jeuk van. Daar kan ik niet langer dan 5 minuten naar kijken. Sowieso houd ik het meestal niet lang vol om te kijken hoe iemand anders een game aan het spelen is.
Ik speel liever zelf een game. De controller in de hand en zelf de regie voeren over het avontuur dat ik aan het beleven ben. Dat is waar gamen om draait. Niet om het kijken naar hoe iemand anders een spel aan het spelen is. Dat is alleen leuk als je in dezelfde ruimte zit, zodat je echt samen de game kunt beleven. Je kunt dan vanaf de bank aanwijzingen toeschreeuwen naar de persoon met de controller in zijn handen. Je beleeft het dan echt samen. Op Twitch is dat niet het geval. Als het een drukke stream is zit je met elkaar in een chatbox en probeer je de aandacht te trekken van de gamer. Met een beetje geluk leest hij jou vraag en beantwoordt hij die live op de stream. Meestal zal dat echter niet gebeuren en verdwijnt jouw roep om aandacht in de zee van reacties. Ik moet toegeven dat ik zelf soms ook weleens een Twitch-stream aanzet, maar dat is altijd voor ‘erbij’. Op het ene scherm staat de stream aan en op het andere scherm ben ik aan het werk. Twitch heeft zo dezelfde functie als de tv in zoveel huiskamers heeft gekregen. Een functie op de achtergrond. Daarmee heb ik niet de volledige aandacht voor Twitch en moet ik zeggen dat ik het ook niet echt zou missen als het er niet zou zijn.

Er zijn wel situaties waarin ik me voor kan stellen dat het kijken naar het spel van iemand anders leuk of interessant kan zijn. Bijvoorbeeld als een prof-gamer zijn kunsten aan het vertonen is in jouw favoriete game: denk aan Auke die Call of Duty aan het spelen is. Dat geeft je namelijk de mogelijkheid om te leren van zijn vaardigheden en daar zelf ook weer beter van te worden. Een andere situatie die interessant kan zijn is dat iemand een game speelt die nog niet uit is. Dat geeft je een eerste blik op de gameplay en kan je helpen om te beoordelen of je die game wel aan zou willen schaffen. Dit is een eerlijker beeld dan de gelikte trailers en gameplay-video’s die de uitgevers vlak voor de launch het internet op slingeren. Aan de andere kant is het ook wel oppassen voor spoilers, want het is wel zo leuk als je nog een beetje verrast kan worden door het verhaal in de game. En dan zijn er nog de streams van beurzen en events waarbij je beelden ziet vanaf de beursvloer, interviews met ontwikkelaars en professionele wedstrijden. Dit is heel tof om te zien, maar heeft niks te maken met het streamen van gameplay. Dat is immers niet weggelegd voor de gamer die normaal gesproken vanaf zijn PlayStation 4 zijn avonturen deelt via Twitch.

Er is absoluut een toekomst voor een dienst als Twitch, maar in mijn ogen is dat niet als dienst waarop Peter van de buren zijn GTA-avonturen live kan delen met iedereen. Dat is simpelweg niet interessant genoeg om lang op door te kunnen bouwen. Om de kijkers vast te houden zullen de ‘professionele’ streamers meer aandacht moeten krijgen en zal er meer met evenementen georganiseerd moeten worden. Misschien dat ze dan ook mijn aandacht vast kunnen houden. Heeft Twitch eigenlijk jouw aandacht? Kijk jij veel streams of ben je actief op je eigen kanaal?

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.