Gezocht: Lekkere games voor sexy handheld

Gezocht: Lekkere games voor sexy handheld

PlayStation Vita, ga even zitten. Het is tijd dat we eens even een goed gesprek met elkaar hebben. Het lijkt me duidelijk dat er qua uiterlijk helemaal niets met jou mis is. En qua innerlijk, laten we zeggen dat je in ieder geval sterk genoeg in je schoenen staat. Toch botert het niet zo tussen ons. En niet alleen tussen ons, maar ook tussen jou en een hoop andere fans. Waar ligt dat nou aan? Kom je niet genoeg onder de mensen? Ben je niet zo vriendelijk tegenover mensen die mooie dingen proberen te maken? Waar gaat het mis, lieve PlayStation Vita?

Begrijp me niet verkeerd: ik heb echt ontzettend veel plezier met mijn PlayStation Vita. Maar ik ben onderhand op een punt gekomen dat ik alle games die ik leuk vind ook echt bezit op mijn PlayStation Vita. En dat ook nog eens voor een laag prijsje. Sony doet er in ieder geval goed aan om de wat oudere titels voor de PlayStation Vita voor een prettig prijsje aan te bieden. Hoewel, dat doen ze wel via de PlayStation Store. En dat betekent dat je de games op je memorycard op moet slaan. En tsja, laten we zeggen dat Sony niet al te soepel is met de prijzen voor een geheugenkaartje voor de Vita. Waar de 32 GB nu ‘slechts’ nog 69 euro kost, heb ik ooit 90 euro neergelegd voor het kaartje. Daarvoor heb ik al 60 euro van mijn spaarrekening moeten halen voor de 16 GB. Beide kaartjes staan inmiddels vol. Om het nog even een stukje pijnlijker te maken moet je eens de prijs voor een memorycard van de Vita vergelijken met de prijzen voor een ‘gewone’ MicroSD-kaart. Qua grootte verschillen beide kaartjes niet veel. Maar qua prijs… Voor een MicroSD van 32 GB ben je met 20 euro makkelijk klaar. 90 euro voor zo’n kaartje voor Sony is helemaal schofterig, maar 69 euro vind ik nog steeds flink aan de hoge kant. Het eerste pijnpunt lijkt me duidelijk.

Dan eens kijken naar de toekomst van de PlayStation Vita. Zoals ik al eerder zei heb ik onderhand alle games die ik interessant vind gespeeld. Laten we eens een kijkje nemen op de site van de grootste speciaalzaak van Nederland en België. Als we kijken welke games we kunnen pre-orderen is het even schrikken. De winkel biedt pre-orders van acht verschillende titels aan, die uitkomen vanaf 28 mei tot en met 28 augustus. Er zitten interessante titels bij als Borderlands 2 en One Piece. Maar ook titels als PlayStation Vita Pets, Farming Simulator en LEGO Ninjago. De lijst is compleet met een JRPG waar waarschijnlijk alle de échte fans van hebben gehoord, MotoGP 14 en Disgea 4. Op Borderlands na zijn het nou niet bepaald spetterende titels. De toekomst ziet er wat betreft de retail niet al te best uit.
Als we het nou toch over Borderlands 2 hebben, wil ik graag nog één puntje aanstippen waar ik persoonlijk ook niet zo blij mee ben. Maar dan hou ik toch ook echt op met zeuren. Borderlands 2 is namelijk al even uit in de VS. Vanuit de VS komen dan ook de eerste reviews binnen. Kort samengevat: Borderlands 2 blijft natuurlijk Borderlands 2 (goed dus), maar de framerate verpest een hoop. Het is maar net hoeveel je je ogen wilt aandoen. Pijnlijk is dat dit het geval is bij een hoop andere games. En dan voornamelijk bij ports van andere games. Sony wil graag grote titels naar de Vita brengen, maar dat lukt dan uiteindelijk toch niet zo goed als ze uiteindelijk gedacht hadden. De God of War collectie is onlangs uitgebracht voor de Vita en ook daar liegen de reviews er niet om: slechter beeld, haperende framerate. Je kunt eigenlijk veel beter de PlayStation 3-versie gaan spelen. Ik heb zelf de Jak & Daxter collectie op zowel de PlayStation 3 als de PlayStation Vita gespeeld, maar het is gewoon zo veel prettiger om de game op de PlayStation 3 te spelen; De framerate is beter, het camerawerk komt beter tot zijn recht en het ziet er allemaal toch een stukje mooier uit. Je levert op de Vita toch net iets teveel in.

Toch wil ik niet helemaal een zeurpiet zijn. Heb je namelijk niet – net zoals ik – een PlayStation Vita met de launch gekocht maar heb je er een het afgelopen jaar gekocht of ben je van plan er eentje te kopen? Dan kan ik je dat alleen maar aanraden. Als je een beetje goed oplet kun je voor een zacht prijsje de Vita aanschaffen. Een paar leuke games vind je vervolgens vast ook wel voor een zacht prijsje. Heb je PlayStation Plus erbij, dan mag je helemaal niet klagen. Wat dat betreft is het cirkeltje rond: ook door onder andere Cross-Play met de PlayStation 4 is de Vita echt een handheld met veel potentie. Krijgen we nu ein-de-lijk weer wat toppers Sony? Pleaaaase? Laat de E3 een mooie worden voor de Vita. Ik hoop het van harte.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.