Had Nintendo wat goed te maken voor de E3?

Had Nintendo wat goed te maken voor de E3?

Nintendo kiest er voor om enkele keren per jaar alle belangrijke informatie over games die er aan zitten te komen met fans te delen in een presentatie. Deze Nintendo Directs werken behoorlijk goed, want de hypes die voor deze Directs altijd de kop op steken zijn meestal behoorlijk. Toch kwam er ook kritiek op Nintendo en deze Nintendo Directs. Al jaren vinden fans het jammer dat Nintendo op de E3 geen echte presentatie meer geeft. In plaats daarvan zenden ze een Nintendo Direct uit die al eerder is opgenomen. Deze E3 was er sowieso ook wat kritiek op deze Direct. Maar dat lijkt een beetje te zijn veranderd na afgelopen week met een nieuwe Nintendo Direct. Want wat deed Nintendo daar nou precies? Maakten ze alles goed wat ze op de E3 hadden ‘verpest’? Had Nintendo niet beter deze uitzending van de Direct naar de E3 kunnen sturen?

Nog heel even een flashback naar de E3 van dit jaar. Nintendo liet daar eigenlijk drie grote Switch titels zien: Super Mario Party, Pokémon Let’s Go en een nieuwe Super Smash Bros. Normaal gesproken zou dat meer dan genoeg zijn om een goed najaar te draaien voor Nintendo. Sterker nog: ik ben er van overtuigd dat Nintendo een zeer sterk najaar gaat draaien, daar lijkt weinig twijfel over te bestaan. Maar naast deze drie titels was er eigenlijk weinig spectaculairs in de Nintendo Direct. Bovendien waren Smash Bros en Pokémon al eerder aangekondigd. We wisten dat deze games er aan zaten te komen. Last but not least duurde het Smash Bros gedeelte van de presentatie 20 minuten. Ondanks de sterke line-up voor dit najaar voelden een hoop fans zich toch een beetje teleurgesteld. Nintendo liet aan het einde van deze presentatie al weten dat we in de komende tijd nog veel meer te horen zouden krijgen over andere games die voor de Switch zouden verschijnen. Nintendo liet weten dat ze tijdens de E3 zich vooral wilden focussen op de games die dit najaar zouden verschijnen voor de Switch. Met de Nintendo Direct van afgelopen week maakte Nintendo inderdaad een hoop goed.
De Direct van afgelopen week draaide namelijk maar om een ding: games! Oké, ook een klein beetje om de nieuwe online service van Nintendo. Deze gaat deze week (op 19 september om precies te zijn) gelanceerd worden. Maar ook daar krijg je games! Wanneer je lid wordt kun je namelijk bij de launch 20 NES-games gaan spelen. Deze games zijn aangepast op de huidige tijd: zo kun je met één Joy-Con per persoon multiplayer spelen en zijn sommige games zo aangepast dat je ook online multiplayer kunt spelen. Een leuk extraatje wat het de 20 euro per jaar wellicht ook wel weer waard maakt. Natuurlijk was er ook aandacht voor de Nintendo 3DS. Ook daar zitten er nog een aantal nieuwe games aan te komen. Hoewel de handheld waarschijnlijk wel een beetje op zijn einde loopt, ondersteunt Nintendo de 3DS nog altijd wel. Dat is goed om te zien.

Het Switch-gedeelte opende met een toffe aankondiging: Luigi’s Mansion 3 verschijnt in 2019 voor de Nintendo Switch. Een serie die een flinke schare fans heeft, en het is tof om te zien dat deze nu zijn terugkeer maakt op de Switch. Ook was er aandacht voor Yoshi: deze game zou eigenlijk al in 2018 uitkomen maar is toch nog even uitgesteld. De game ziet er prachtig uit met de geknutselde werelden en ik ben dan ook zeer benieuwd hoe het allemaal gaat spelen. Zo waren er nog veel meer games die getoond worden: strategiefans kunnen namelijk ook hun hart ophalen. Cites: Skylines is vanaf nu beschikbaar en Civ VI is aan te schaffen vanaf eind november. Switch-fans zullen vooral blij zijn om te zien dat steeds meer games die ook op andere platforms verschijnen de overstap maken naar de Switch. Hoewel het geen geheim moge heten dat de console niet zo krachtig is als de Xbox One en de PS4, weten ontwikkelaars steeds vaker hun games succesvol naar de Switch te porten.
Hoewel er natuurlijk nog veel meer toffe games getoond werden, ging de meeste aandacht uit naar de laatste paar minuten van de presentatie. We kregen een meesterlijk stukje troll-werk van Nintendo te zien. Isabelle uit Animal Crossing werd aangekondigd voor Smash Bros. De eerste negatieve reacties gingen al op: waarom dan geen nieuwe Animal Crossing? Even leek het er dan ook op dat Tom Nook ook zou worden aangekondigd voor Smash. Toch was daar het verlossende antwoord: Animal Crossing komt in 2019 naar de Switch. Veel fans zullen juichend achter hun computer hebben gezeten toe zij dit zagen.

Toch blijft de vraag: had Nintendo dit niet op de E3 van 2018 moeten laten zien? Ik twijfel nog een beetje: als Nintendo inderdaad de focus op dit najaar wilt leggen, dan niet inderdaad. De grote klappers van de afgelopen Direct zijn namelijk allemaal met een releasedatum in 2019. Maar toch, wat meer andere dingen dan Smash Bros, Pokémon en Mario Party had wat mij betreft wel gemogen. Het stukje van Yoshi hadden ze bijvoorbeeld prima kunnen laten zien. Wellicht heeft Nintendo een klein flatertje geslagen met de Nintendo Direct op de E3. Maar zo ver er sprake kon zijn van negativiteit rondom de Switch, is dat nu weer helemaal weg. Alles is weer terug bij het oude: de Switch is nog steeds fantastisch!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.