Harvest Moon: The Lost Valley Review

Harvest Moon: The Lost Valley Review

Al jaren ben ik groot fan van de Harvest Moon-franchise. Een beetje zorgen voor je koeien, kippen en varkens; wat spinazie, aardbeien of bloemen kweken; ergens in het dorp een kerel opdoen en samen een paar kinderen maken; dat is het boerenleven. En terwijl jij als boer of boerin het harde werk doet, is je geliefde thuis voor je kind aan het zorgen. Nou, dat doe je dan je hele leven lang. Dat is Harvest Moon.

Bij dit nieuwste deel van Harvest Moon is dat dan ook niet anders, en wat dat betreft vind ik het nog steeds ongelofelijk knap dat het verhaal toch elke keer weer verschilt ten opzichte van het verhaal van zijn voorgangers. Je zou onderhand verwachten dat er niks nieuws meer te verzinnen is in een spel waarbij je een boerderij staande houdt en je wederhelft moet vinden.

Dit deel van Harvest Moon begint ermee dat je in een aanhoudende sneeuwstorm loopt. Je vindt een boerderij en niet snel daarna kom je de eerste Sprite tegen. Hij vertelt je dat de Harvest Goddess je hulp nodig heeft. Natuurlijk help je hem, en even later keert de Harvest Goddess terug. Zij kan met jouw hulp de jaargetijden terugbrengen zodat het niet constant blijft sneeuwen.

Eerlijk gezegd werd ik daar soms ook echt een beetje somber van. Het moment dat je het spel begint sneeuwt het en wanneer je de Harvest Goddess helpt, zorgt ze ervoor dat de lente, het jaargetijde waarin je begint, terugkeert. Laat het nu alleen net zo zijn dat de lente precies voorbij was toen ik haar eindelijk kon helpen. Het gevolg: enorm enthousiast ging ik slapen, want de dag daarna zou het lekker weer zijn! Nou niet dus, ik ging de zomer in en het sneeuwde dus nog steeds!

Iedereen die op de berg kwam waar mijn boerderij stond had iets te klagen over het weer, en dit hield toen dus ook nog niet eens op. De één mopperde dat het te koud was, de ander dat het weer in het dorp beter is… Nou, sorry, ik deed er echt mijn best voor om het seizoen terug te laten keren. Ergens kreeg ik dan ook het gevoel dat ik bij grote waarschijnlijkheid het gehele eerste jaar in de sneeuw moest vertoeven en zelfs in een game is dat lang. Te Lang.
Zoals bij elke Harvest Moon kan je kiezen om te spelen als een jongen of als een meisje, het spel aan zich wordt daar niet echt door beïnvloed. Je komt op dezelfde boerderij terecht en je goal blijft hetzelfde. Qua relaties met anderen verandert er ook niks, je kunt nog steeds met iedereen een relatie opbouwen zoals je dat zelf wilt. Overigens ben ik nu in het tweede seizoen, maar heb ik nog steeds de standaard mensen gezien die naar je boerderij toe komen. Het dorp dat blijkbaar ergens beneden aan de berg moet liggen heb ik nog niet gezien. Waarschijnlijk zal je eerst de Harvest Goddess moeten helpen om de jaargetijden weer normaal te krijgen omdat je met de sneeuw de berg gewoon niet af kan (wel typisch dat de rest dit wel kan).

Overigens is dan ook niet iedereen constant aanwezig op de berg. Er zijn mensen die op bepaalde dagen en tijdstippen komen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Zo is het bijvoorbeeld niet zo handig wanneer je moet wachten tot de man er is die het eten voor de dieren verkoopt wanneer je geen eten meer hebt. Het is dus handig dat je in ieder geval een beetje oplet wanneer bepaalde personen aanwezig zullen zijn. Je kunt dit makkelijk terugvinden in je menu waardoor je niet hoeft te gaan gissen wanneer bepaalde mensen er nu wel of niet zijn.

Het kweken van groenten, fruit en bloemen spreekt voor zich. Je krijgt in het begin van de game alle spullen die je nodig hebt om dit te doen. Er wordt uitgelegd wat je precies moet doen en dat is eigenlijk constant dezelfde knoppen gebruiken om de handelingen uit te voeren. Je doet dit dag na dag totdat je de planten kunt oogsten. Het werkt echt enorm makkelijk en dat maakt het prettig voor zowel kinderen als volwassenen om de handelingen uit te voren.

Het enige waar ik even aan moest wennen waren de bewegingen die je het personage laat maken. Regelmatig zat ik te ver naar links of rechts een gat te graven doordat het personage niet precies stond zoals nodig was. Natuurlijk zorgt dit voor de nodige kriebels, want na drie keer een verkeerde kuil gegraven te hebben of geen zaadjes te kunnen zaaien, raak je gewoon even gefrustreerd. Voor de dieren zorgen spreekt ook voor zich en doordat je gebruikt maakt van dezelfde knoppencombinatie als bij de planten is het makkelijk te begrijpen voor alle leeftijden. Persoonlijk vind ik het enorm slim dat ze dit hetzelfde hebben gehouden, zo kan je tenminste ook de jongere spelers tevreden stellen.

Daarnaast hoef je niet alles te doen, zolang je maar wat geld verdient om nieuwe spulletjes en eten te kopen voor je dieren en jezelf. Je hoeft dus niet planten bij te houden, dieren te verzorgen en daarnaast ook nog te vissen. Je kunt ook kiezen om een boerderij te hebben met alleen maar dieren. Dan plant je gewoon niks meer. Hierdoor ligt de druk ook niet zo hoog voor de jongere spelers. Wanneer je niet alles tegelijk bij wilt houden, dan doe je dit lekker niet.

Hoewel je dag in dag uit dezelfde klusjes moet uitvoeren is Harvest Moon wel een erg leuk en, vooral, verslavend spel. Je begint met je plantjes, krijgt dieren, leert vissen, etc., etc. En dat maakt het leuk om te blijven spelen. Daarnaast wil je natuurlijk ook zien wat er verder gebeurt met de Harvest Goddess, waarbij je ultieme goal is om alle jaargetijden terug te krijgen. Doordat je de game erg makkelijk tussendoor kunt opslaan en snel weer kunt beginnen, kan je makkelijk de keuze maken om het even weg te leggen en na een uurtje of twee weer verder te spelen. Er is geen verhaallijn waarbij je goed moet opletten wat er gebeurt of een bepaalde tijdslimiet waarmee je rekening moet houden. Hierdoor is het een lekker rustig en gemoedelijk spel dat je gewoon kan oppakken wanneer je daar zin in hebt.

Hoewel het idee van de game veelal hetzelfde is zoals elke Harvest Moon die je ooit hebt gespeeld, blijft het leuk om een nieuw deel te spelen. Het is niet zozeer dat het vernieuwend is: je bewandelt eigenlijk continue dezelfde weg, maar het blijft ondanks alles gewoon een leuk spel om te spelen.

[review pros=”+ Lekker relaxte en gemoedelijke game
+ Speelbaar voor verschillende leeftijden
+ Makkelijk onder de knie te krijgen” cons=”- Je moet even wennen aan de gameplay
– Op ten duur word je een beetje gek van de eeuwig durende winter ” score=85]

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.