Herinneringen aan de 3D-werelden van GTA

Herinneringen aan de 3D-werelden van GTA

Grand Theft Auto Five moet wel de game zijn die de meeste hype ooit heeft gecreëerd. Dit kreeg Rockstar niet alleen voor elkaar door een aantal video’s en screenshots vrij te geven. Natuurlijk, dit hielp wel om de hypetrain op ongekende snelheid te krijgen, maar vele gamers vertrouwen gewoon op Rockstar. Rockstar heeft bij velen een hoop krediet opgebouwd. Velen van jullie zullen mooie avonturen hebben beleefd in Liberty City, in Vice City en de drie steden van GTA San Andreas. Toen ik pas, om nog even in de stemming te komen voor GTA V, Vice City op mijn iPad speelde, viel mij op hoe klein de map van Vice City eigenlijk was. Zeker als je het vergelijkt met de map van GTA V. Maar toch, wat heb ik me vermaakt in Vice City. Ik neem je mee terug naar de steden van toen. De meest iconische missies, de leukste easter eggs en de mooiste plekjes van de stad!

GTA III: Liberty City
Het Liberty City van GTA III was – als we allemaal even eerlijk zijn – niet de mooiste stad uit het GTA universum. Maar het was wel de stad waar we voor het eerst kennismaakten met het fenomeen van een GTA in 3D. Ik was zelf eigenlijk nog iets te jong om allerlei criminele activiteiten uit te voeren in Liberty City, maar het rondrijden in de stad gaf mij al wel voldoening. En ach, af en toe mensen ‘per ongeluk’ om ver rijden, dat was nog best wel leuk ook.

Later, toen ik wat ouder was, ben ik de game pas echt goed gaan spelen. En kon ik me pas echt een goede voorstelling maken hoe belangrijk de game is geweest voor de huidige videogames-industrie. Voor het eerst in 3D iemand uit zijn of haar auto trekken, dat maakt best wel indruk. De mogelijkheid dat je een hoertje kon oppikken zorgde voor veel controverse. Maar in het Liberty City van GTA III viel toch vooral ook een hoop lol te beleven. GTA III was de game waarin de legendarische Bomb da Base-missie zat. Rockstar gaf de missie later nog een eerbetoon in de multiplayer van GTA IV, waarin een soortgelijke missie zat (Bomb da Base II). En daarnaast zijn er natuurlijk de easter eggs. Wie herinnert zich niet het schieten op de maan, om de maan zo groter en kleiner te maken. Of het steegje met het bord ‘You werent supposed to be able to get here you know’. Als je in de PSP-game Liberty City Stories terugging naar dat steegje, kreeg je een bord met ‘Hello Again’ te zien.
GTA Vice City: Vice City
Voor velen is Vice City de beste GTA-setting ooit. Ik ben deze mening ook toebedeeld, want het Miami van de jaren ’80 is gewoon awesome. Ik vind het best jammer dat ik zelf de jaren ’80 niet heb meegemaakt, want die muziek en die kapsels, briljant gewoon. Voor veel gamers was het bovendien de mogelijkheid om zelf Miami Vice na te spelen. En nog steeds, als ik op mijn iPad langs de neonlichten van Vice City rijd, met de soundtrack met grote namen als Michael Jackson, Bryan Adams, Toto en Iron Maiden op de achtergrond, bekruipt mij een warm gevoel.

Daarnaast bevatte Vice City een aantal bedrijven. Wie herinnert zich niet de Pole Position Strip Club? Of de Cherry Poppers Ice Cream Factory. In de Mr Whoopee (die overigens ook al in GTA III zat) verkocht je hele andere dingen dan ijsjes. De laatste missie van GTA Vice City was toch vooral de meest memorabele missie van de game. Keep Your Friends Close had een hoog Scarface-gehalte, waarin Tommy Vercetti een mooie toekomst voor zichzelf zeker stelt.
GTA San Andreas: San Andreas
In GTA San Andreas kregen we ineens te maken met niet één maar drie verschillende steden! Los Santos, San Fierro en Las Venturas waren Rockstars versies van respectievelijk Los Angeles, San Francisco en Las Vegas. Daarnaast was er nog een stukje platteland en was er een woestijn, inclusief een Area 69, vernoemd naar Rockstars favoriete standje. Elke stad had zijn eigen sfeer, maar voor velen voelde Los Santos als thuis. De laatste missies speelden van de game speelden zich weer af in Los Santos, en daarmee kreeg de game een waardige afsluiting. Vele gamers zullen in GTA V dan ook weer teruggaan naar Grove Street, waar het huis van CJ stond.

San Andreas was ook de game met een aantal legendarische easter eggs. Zelf heb ik nog best lang lopen zoeken naar Bigfoot, maar ik heb hem, net als waarschijnlijk alle andere gamers, nooit gevonden. En dan was er nog de legendarische missie Saint’s Mark’s Bistro. Tijdens deze missie kreeg je ineens de opdracht om richting Liberty City te vliegen! Voor even waren we terug waar het allemaal begon voor de 3D GTA’s! En moet ik het nog hebben over de controversionele Hot Coffee Mod van San Andreas? Vast niet!
GTA IV: Liberty City
GTA IV was de eerste aanraking met een next-gen GTA. De game is dan natuurlijk ook de basis geweest voor het geweldige GTA V, en het was zeker ook een geweldige basis. Ik weet nog wel dat de openingsscène veel indruk op mij maakte. Niko was de belichaming van de American Dream: er waren mooie verhalen van zijn neef Roman, maar uiteindelijk was de eerste kennismaking met Liberty City een teleurstelling. Voor Niko tenminste, want ikzelf was ook zeer onder de indruk van Liberty City.

Na een paar missies te hebben gedaan, wilde ik toch graag de wereld verkennen. Ik moest even bijkomen van het gebowl met mijn virtuele vriendin, en liet met een cheat een helikopter spawnen. Ik vloog naar het middelste eiland om de GTA-versie van Times Square te bekijken. Dit was de American Dream! Ik stond midden op Times Square… en werd meteen neergeschoten. Dit was verboden gebied voor mij. Gelukkig is in GTA V de gehele wereld meteen vrij toegankelijk.
Dan is nu eindelijk GTA V uitgekomen. Ik heb ook al de eerste stappen in de game kunnen zetten, en ik ben ontzettend onder de indruk. Nog was een wereld van Grand Theft Auto zo gevuld met leven. Nog nooit reden er zo veel auto’s rond in de wereld. De wereld is groter dan ooit, en zal ook nog wel vol met geheimen zitten. Elke buurt ademt zijn eigen sfeer uit, waardoor iedere speler zijn of haar favoriete buurt zal hebben. Ik hoop dat GTA V – net als de vorige GTA-games – een hoop nostalgische gevoelens zal oproepen over een aantal jaar. Wat was jouw favoriete GTA-moment?

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.