Het wachten op Xbox One verzachten doe je zo

Het wachten op Xbox One verzachten doe je zo

Het scenario dat velen de voorbije dagen begonnen te vrezen is werkelijkheid geworden, de Xbox One verschijnt dit najaar niet in België en Nederland. Vergeet dus maar de Day One-edition op te kop te tikken of Forza Motorsport 5 dit najaar in volle glorie te gaan spelen, het gaat niet gebeuren. Officieel wijt Microsoft het uitstel aan lokalisatieproblemen. De Nederlandse taal implementeren in het systeem zou meer tijd vergen en daarom zitten we in hetzelfde schuitje als Scandinavië en Zwitserland. Dat is uiteraard de uitleg die Microsoft er zelf aan geeft, terwijl geïrriteerde gamers op fora eerder opperen dat het uitstel eerder te wijten is aan het feit dat Microsoft te weinig voorraad heeft van de console op launch. Belangrijkere landen zoals Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland krijgen nu een grotere voorraad terwijl onze kleine landjes geduld moeten uitoefenen. Je kan er als gepassioneerd Xbox-fan uiteraard pissig om zijn, maar toch is er geen reden om echt het hoofd nu gedeprimeerd te laten hangen. Ook dit najaar komt er nog meer dan genoeg uit op de goeie ouwe systemen om het wachten te verzachten. Met de games uit het onderstaande lijstje overbrug je dan ook vervelingloos het wachten op de One.

Spelen in de zandbak
Sandbox-games zijn deze generatie het op één na populairste genre geworden, en ook dit najaar zijn de fans van het betere stoeiwerk in een open omgeving verzekerd van hun dosis. Aftrappen doen we reeds deze maand met Saint’s Row IV. Met dit vierde deel distantieert ontwikkelaar Volition zich nog verder af van het predicaat ‘kloon’ en wordt een nog groter blik absurditeit opengetrokken. Je personage wordt niet enkel de president van de Verenigde Staten, maar slaat ook een alien-invasie af en krijgt goddelijke krachten. Je zoeft door Steelport zoals The Flash en schiet bliksemstralen af via je handen, dat soort ongein. De kans dat het de balans in het stadje Steelport volledig verpest is behoorlijk groot, maar saai lijkt het in elk geval niet te worden.
Grand Theft Auto V is en blijft uiteraard de heilige graal in dit genre en daar valt verder weinig over te melden. Als je affiniteit hebt met dit soort spellen, dan ben je hier rond zeventien september wel een uurtje of veertig zoet mee. Deeltje V lijkt in elk geval de beste in de franchise te worden met een knappe representatie van Los Angeles en omstreken als speeltuin en een grotere focus op het verhaal als katalysator. Watch Dogs is het buitenbeentje, en lijkt goed op weg om de eerste sandbox van de volgende generatie te worden. Met een beetje geduld kun je deze game uiteraard op de One gaan spelen volgend jaar, maar je hoeft er niet op te wachten om de game reeds te ervaren. Als je de extra grafische toeters en bellen kunt missen, dan staat je een spelwereld te wachten die grimmig realistisch aanvoelt. Hoofdpersonage Aiden Pierce hackt zich een weg door de omgeving en dat levert een originele aanpak op van wat je kan omschrijven als traditionele gameplay. Een cliché als simpelweg iemand achtervolgen kan in de wereld van Watch Dogs plots weer fris aan gaan voelen.

Actie en avontuur
Sam Fisher staat reeds sneaky te trappelen om in Splinter Cell: Blacklist de terroristen van deze wereld het vuur aan de schenen te leggen. Het fijne aan deze titel lijkt vooral dat de missies je de vrijheid geven om te kiezen tussen heimelijk sluipen of de stevige actie waar het vorige deel in uitblonk. Beide kampen fans tevreden proberen te stellen kan natuurlijk zorgen dat de game nergens in uitblinkt, maar de eerste reacties van over de plas noemen Blacklist voorzichtig reeds de beste game in de reeks sinds klassieker Chaos Theory. Uiteraard is het geen najaar zonder een nieuwe Assassin’s Creed. In het eind oktober te verschijnen Assassin’s Creed 4: Black Flag kiezen we het ruime sop en leiden we het leven van een piraat. Gamers die in deel drie afknapten op de bootgevechten gaan niet vrolijk worden van het feit dat dit deel zich voor de helft van de tijd op het water afspeelt, maar gelukkig blijven er genoeg eilandjes en steden in het Caribische gebied te verkennen. Ook Batman trekt dit najaar zijn kap en cape terug aan voor een nieuw deel in de alom geliefde Arkham-reeks. In Batman: Arkham Origins krijg je een jongere Bruce Wayne onder de knoppen in een heuse prequel op de vorige games. Ontwikkelaar Rocksteady werd weliswaar vervangen door nieuwkomer WB Montréal, maar de sfeer lijkt in elk geval weer op duistere wijze goed te zitten. Je strijdtoneel is ditmaal Gotham City en het lijkt er sterk op dat Bats deze keer het opgejaagd wild van dienst is, nu er een prijs op zijn hoofd staat die elk booswicht maar wat graag wil verzilveren. Veel Krav Maga geblazen dus, maar voor het eerst ook een heuse multiplayer. Veelbelovend, dat is duidelijk.

Knallen geblazen
Battlefield of Call of Duty? Ook dit najaar wordt dit ongetwijfeld weer het onderwerp van verhitte bitchfights. Beiden stonden uiteraard ook gepland als launch-games voor de One, maar nu dat feestje niet door gaat moet je jezelf gaan afvragen of je het geduld opbrengt, of simpelweg de mindere graphics voor lief neemt en nu al aan het spelen gaat. Call of Duty: Ghosts lijkt in elk geval de game te zijn die de beste optie lijkt om nog op je huidige 360 te spelen. Gameplay op de One van het spel zag er uiteraard aardig uit, maar laat ons eerlijk zijn, Call of Duty heeft nooit het mooiste snoetje gehad. Ook op Xbox 360 krijg je in elk geval een verbeterde engine en een multiplayer die stevig op de schop gegaan is, en uiteraard tjokvolle servers. Battlefield 4 is dan weer de enige game waarbij ik zou aanraden om gewoon te wachten op de nieuwe console. Na de ronduit indrukwekkende demo van het spel en wetende dat deel 3 niet bepaald vlot liep op de Xbox 360 lijkt wachten op de technisch betere versie misschien een aanrader.
De vreemde eenden in de bijt
En dan zijn er uiteraard nog die spellen die tonnen potentieel bezitten om iets speciaals te worden, zonder echt bij de grote jongens te horen. Een spel zoals The Bureau: Xcom Declassified bijvoorbeeld. De ontwikkeling van het spel is zo problematisch geweest dat de game sinds haar conceptie een volledige metamorfose ondergaan heeft, maar de mogelijkheid op iets unieks is zeker aanwezig. BioShock 2-ontwikkelaar 2K Marin staat inmiddels aan het roer en heeft de game van een first-person shooter omgevormd tot een tactische third-person shooter, maar het foute jaren 50 sci-fi sfeertje blijft de sterkhouder. Fans van de Xcom-reeks zullen veel raakvlakken ontdekken en nieuwkomers kunnen genieten van wat mogelijk de beste tactische shooter sinds Brothers in Arms wordt. Dat je het als Men in Black avant la lettre mag opnemen tegen aliengespuis vormt in elk geval een boeiend uitgangspunt. Ook Southpark: The Stick of Truth heeft een erg boeiende opzet. Jouw personage is het nieuwe gezicht in South Park en moet omgaan met Cartmen en co om een quest het hoofd te bieden die alle cliché’s van het rpg-genre netjes op de korrel neemt. Ontwikkelaar Obsidian heeft al jaren ervaring met het afleveren van traditionele rpg’s en de medewerking van Trey Parker en Matt Stone doet het allerbeste vermoeden. Het feit dat de twee instaan voor het scenario en alle creatieve beslissingen overzien geeft aan dat dit de meest authentieke SouthPark-game ooit zal worden. In elk geval stukken toffer dan die achterlijke sneeuwballengame van vroeger.

Ondanks het extra wachten op de Xbox One hoef je jezelf als Xbox-gamer niet te vervelen dit najaar, dat is duidelijk. De aanloop naar de feestdagen wordt traditiegetrouw weer lekker druk, dus je hoeft jezelf niet in te vriezen om het ondraaglijke wachten op de One te vermijden. Dan lijkt een PlayStation 4 proberen te vinden rond de launch van de console nog net iets gezonder.

Iedere gamesite heeft die ene toffe, lieve meid nodig die te porren valt voor de schattige platformgames. Hier bij GameParty moeten we het echter nog steeds met Eefje stellen. Een inktzwart gevoel voor humor, ietwat van een grote bek en een voorliefde voor de meest gewelddadige games die je kan bedenken. Dat is Eefje in een notendop.