Ik speel nog steeds… Forza Horizon 3!

Forza Horizon 3

Xbox One
9.1

Geweldig

7.5

User Avg

Ik speel nog steeds… Forza Horizon 3!

Ik speel nog steeds… Forza Horizon 3!

We staan aan de vooravond van de release van een nieuwe Forza Horizon. Diegenen die al met de game aan de slag zijn gegaan zijn tot nu toe razend enthousiast over het vierde deel in de serie. Diegenen die de Ultimate Edition van de game hebben aangeschaft, kunnen het einde van de week aan de slag met Forza Horizon 4. Maar voor iedereen die nog eventjes moet wachten, zijn er gelukkig nog drie uitstekende delen van Forza Horizon om te herspelen. Ik behoor tot die laatste categorie en heb dan ook Forza Horizon 3 de afgelopen week opnieuw in mijn Xbox One geschoven. Ik speel nog steeds… Forza Horizon 3!

Laat ik eerst beginnen om mijn waardering richting Playground Games uit te spreken. Toen de eerste Forza Horizon in 2012 verscheen gingen er misschien wat sceptische geluiden op. Had Forza Motorsport dat nou wel nodig om een arcade spin-off er bij te krijgen? Zou het wel werken, een spin-off in het Forza universum? De eerste reviews waren echter goed. En de gameplay was ook oprecht heel erg goed. Gamers wisten Forza Horizon goed te vinden. Maar toen kwam het volgende punt van kritiek. De Forza-games kwamen steeds om het jaar uit. Het ene jaar een nieuwe Forza Motorsport, het volgende jaar een Forza Horizon. Opnieuw kritiek: is dit niet een hele makkelijke manier om steeds geld binnen te harken? Als je echt heel negatief bent zou je die conclusie kunnen trekken. Maar als ook maar een klein beetje aandacht aan de serie besteedt, dan weet je dat dit niet het geval is. Playground Games en Turn 10 weten de serie namelijk steeds verder te perfectioneren en steeds weer een toffe nieuwe toevoeging te doen.
Zo is daar in Forza Horizon 4 de toevoeging van de seizoenen. Heel vet, maar daar gaat mijn collega Bas van Dun vast en zeker meer over vertellen in de review die je binnenkort kunt verwachten. Forza Horizon 3 had ook zo’n nieuwigheidje: Horizon Blueprint. Voorheen kon je wel kiezen in welke categorie je wilde racen. Ging je aan de slag met klassieke rally-auto’s, of had je meer zin in een snelle sportauto? Maar uiteindelijk moest je om de game 100% uit te spelen alle kampioenschappen in alle categorieen halen. In Horizon 3 was dat helemaal anders. Met Blueprint krijg jij alles in handen. Kies je eigen categorie maar? Wil je een race houden met Fiat tegen Ferrari? Dan kan dat helemaal. Wil je allemaal auto’s uit de jaren ’60 uit Duitsland tegen elkaar laten racen? Ook dat is mogelijk. Dit geeft ook voor mijn gevoel aan waar Forza Horizon voor staat. Forza Horizon staat namelijk voor vrijheid. Voor doen waar jij zin in hebt. Zolang je maar plezier hebt.

Dat plezier kun je in Horizon niet op de laatste plaats hebben omdat Playground keer op keer een fantastische wereld neerzet waarin we helemaal los kunnen gaan. In Forza Horizon 4 kunnen spelers binnenkort aan de slag met een versie van Groot-Brittannië. Eerder zijn we ook al afgereisd naar Colorado en het zuiden van Europa. Stuk voor stuk zijn het fantastische settings. Tot nu toe heeft Playground Games zichzelf overtroffen met hun versie van Australie. Oke, topografisch gezien klopt er geen klap van, maar dat is helemaal niet nodig voor een game. Wat wel nodig is, is dat je zo van Surfers Paradise, via de prachtige baaien de outback en de jungle in kunt rijden. En daar staan een hoop verharde, maar ook onverharde wegen op je te wachten. Verschillende sprongen en ‘Danger Signs’, waar je de meeste gevaarlijke capriolen moet uithalen.

https://www.youtube.com/watch?v=6-K_M4i2Bbs&t=18s

Maar de meeste fun is misschien nog wel te halen uit de DLC van Forza Horizon 3. Begrijp me niet verkeerd, de basisgame biedt meer, maar dan ook echt meer dan genoeg content om je tientallen uren zoet te houden. Maar de Hot Wheels DLC van Forza Horizon 3 is wel van uitzonderlijke klasse. Ik bedoel, wie heeft er nou niet vroeger zo’n fantastische oranje baan gehad? Met de DLC kun je die kinderdromen helemaal opnieuw beleven. Ook de Blizzard Mountain DLC van de game is de moeite waard. Ik snap dat je waarschijnlijk dit najaar druk bezig bent met Horizon 4, maar mocht de DLC voor Horizon 3 in de aanbieding komen, dan moet je dat zeker nog in de gaten houden.

De Forza Horizon serie is inmiddels zo ver bij mij gekomen dat ik meer uitkijk naar een nieuwe Horizon dan naar een nieuwe Forza Motorsport. Sterker nog, als er een nieuwe Forza Horizon verschijnt weet ik bijna wel zeker dat die game in mijn top lijstje op het einde van het jaar verschijnt. Ik kijk zeer uit naar Forza Horizon 4, en ben zelfs stiekem al benieuwd wat Playground in deel 5 gaat stoppen.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.