Ik speel nog steeds… Forza Motorsport 6!

Ik speel nog steeds… Forza Motorsport 6!

Mijn liefde voor racegames vindt haar oorsprong in het originele Gran Turismo voor de eerste PlayStation-console. Tot en met deeltje drie heb ik die games stuk voor stuk verslonden. Maar daarna stond er een nieuwe liefde op: Forza Motorsport op de Xbox. Heel veel uren heb ik in die games gestoken, tot ik een PlayStation 4 kocht en van plan was om geen Xbox One ernaast te kopen. Forza 5 liet ik met pijn in het hart aan me voorbij gaan, al werd die getemperd door de niet al te denderende reviews. Met de release van Forza Horizon 2 kon ik me echter niet meer inhouden: de One kwam, zag en overwon. Vervolgens heeft Forza Motorsport 6 tot weken na diens release in mijn Xbox vastgeroest gezeten, en deze game wordt ook nu nog regelmatig afgewisseld met de recentere titels die ik momenteel speel.

De kracht van Forza Motorsport 6 is niet in een paar woorden samen te vatten. Gelukkig maar ook, anders was dit een erg kort artikel geworden. Het begint met de toegankelijkheid. Deze game is de belichaming van pick-up-and-play. Het enige wat kan gebeuren is dat je weer even in de besturing moet komen als je tussendoor andere racegames gespeeld hebt, maar er zijn verder natuurlijk geen bindende factoren als een verhaal waar je rekening mee hoeft te houden. Je kunt die-hard en non-stop kampioenschappen en races voltooien in dit spel, maar ook gewoon eens in de zoveel tijd als je een keer zin hebt een rondje rijden.

https://www.youtube.com/watch?v=0CXqEHMgiFg

Voor mij persoonlijk is het een wisselwerking van beide. Sowieso start ik de game (bijna) iedere dag even op om mijn Drivatar-inkomsten binnen te harken, en dat resulteert vaak ook in het rijden van een kort raceje. En dat heeft dan weer af een toe een lange sessie tot gevolg van ofwel meerdere races, ofwel het telkens opnieuw rijden van een race totdat ik hem gehaald heb, of, in mindere mate, het neerzetten van een scherpere tijd. Ik zeg bewust in mindere mate, want Forza Motorsport 6 staat zó enorm bol van de content dat ik mezelf tot nu toe nog amper tijd heb gegund om bij reeds verreden races een beter resultaat neer te zetten.

Niet alleen ben je echt tijden en tijden aan het racen en sparen om alle auto’s die de game rijk is te kopen, het aantal verschillende soorten races en kampioenschappen is enorm. Überhaupt al qua content die op de disc (of op je harde schijf) staat, maar daarnaast worden er ook aan de lopende band online challenges (ook voor de singleplayer) toegevoegd. Je raakt simpelweg niet uitgespeeld met deze game.

Ondanks dat zit ontwikkelaar Turn 10 echter niet stil. Er zijn diverse nieuwe car packs verschenen, zoals gebruikelijk bij een racegame, en iedere maand wordt de game geupdatet met (kleine) vernieuwingen, tweaks en fixes voor bugs. Meest recente update is de Porsche Expansion, wat gelijk een redelijk forse is. Niet alleen worden er twintig nieuwe auto’s (van Porsche, duh) toegevoegd, ook is er een nieuwe track te beracen en krijg je toegang tot de Porsche Anthology, waarin je met beroemde coureurs als Derek Bell en Patrick Long door de geschiedenis van het bekende automerk racet. Met een prijskaartje van twintig euro is het pakket wel een tikkeltje aan de dure kant.

https://www.youtube.com/watch?v=aUvIzRiMnf0

Hoe anders is dat met het pas aangekondigde Forza Motorsport 6: Apex. Voor het eerst komt er een Forza-game naar de PC, wat ongetwijfeld onderdeel zal zijn van Microsoft’s nieuwe strategie om Xbox-exclusives ook beschikbaar te maken voor PC’s met Windows 10. Deze Apex-variant wordt gratis verkrijgbaar, en zal zodoende ook geen volledige port zijn van Forza Motorsport 6 zoals je het op de Xbox One kent. Er zal minder content beschikbaar zijn en er gaat gebruik gemaakt worden van microtransacties. Volgens Microsoft wordt het vooral ook een demonstratie van waar de engine van de game op krachtige hardware toe in staat kan zijn. Ook noemt het bedrijf Apex ‘een eerste stap in Microsoft’s commitment om geweldige Forza-ervaringen naar Windows 10 PC-gamers te brengen’. Goed nieuws dus voor mensen met alleen een PC thuis die al jaren stiekem Forza willen spelen.

Het moge duidelijk zijn dat ik persoonlijk enorm uitkijk naar de updates die Turn 10 nog in het verschiet heeft voor Forza Motorsport 6. En natuurlijk ben ik stiekem ook al toe aan het leven naar Forza Horizon 3, die, als het ingezette patroon gevolgd wordt, dit najaar in de winkels moet liggen. En natuurlijk naar Forza Motorsport 7, die weer een jaar later volgt. Waarschijnlijk als een van de laatste grote klappers voor de Xbox One, maar misschien wel als launchtitel voor een nieuwe console of ander gameconcept van Microsoft. Tot die tijd weet ik in ieder geval zeker dat ik me ruimschoots vermaak met het zesde deel van Forza. Wat een game.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.