Ik speel nog steeds… Gears of War 4!

Ik speel nog steeds… Gears of War 4!

Als er één exclusieve franchise is waarom ik een Xbox in huis heb dan is het wel Gears of War. De originele Gears was de eerste game die ik voor mijn Xbox 360 in huis haalde en sindsdien ben ik verliefd op de serie. De brute actie, het leuke verhaal, het geweldige cover systeem en de mogelijkheid om de campaign in co-op te spelen vond ik geweldig. Het heeft even geduurd voordat ik een One onder mijn tv had staan dus Gears of War 4 heeft even op zich laten wachten, maar na deze gespeeld te hebben wist ik weer waarom ik de serie zo’n warm hart toedraag. Toen ik de game dan ook voorbij zag komen in het lijstje van Xbox Game Pass kriebelde mijn triggerfinger weer en daarom speel ik nog steeds Gears of War 4.

Gears 4 weet heel goed het gevoel van de originele trilogie door te trekken met de heerlijke over de top actie en neemt je in het begin van het verhaal gelijk mee terug naar wat er in de originele delen gebeurd is zodat ook nieuwe spelers het verhaal doorhebben. Bekende en nieuwe personages passeren heel snel de revue zodat bekende van de serie ook weer heel snel up to date zijn. Je wordt gelijk middenin de actie gedropt, wat ook de bedoeling is in een Gears-game, en voor je het weet ben je als een malle op de nieuwe Swarm vijanden aan het knallen.

Een groot verschil met de oudere delen is de afwisseling in locaties. Het zijn niet alleen nog maar grauwe steegjes en gebouwen, maar er zit veel meer kleur in de plekken waar je tijdens je avontuur terechtkomt. Ook is de afwisseling veel meer terug te vinden in de settings wat ervoor zorgt dat de verschillende locaties veel interessanter blijven. Tevens zijn er verschillende aspecten die in de diverse levels invloed hebben zoals bijvoorbeeld het weer. Heftige windstoten en blikseminslagen zorgen dat je niet alleen maar rekening moet houden met de vijanden maar ook met andere mogelijk dodelijke factoren.

Hoewel het verhaal misschien niet zo pakkend is als dat van de originele trilogie, is het vermakelijk genoeg en zorgt vooral de actie ervoor dat het heerlijk is om de campaign voor een tweede keer te spelen. Maar wat voor eigenlijk elke Gears game geldt, is dat het spelen van het verhaal extra leuk wordt als je dit in co-op doet met een vriend op de bank. Nog steeds ben ik een groot voorstander van het offline co-op spelen van games, want het samen op de bank zitten met een biertje erbij en elkaar af en toe een vriendschappelijke stomp geven als de ander weer een domme fout heeft gemaakt zorgt toch voor een gezelligere sfeer dan alleen via een headset kunnen communiceren.

Naast het verhaal is er uiteraard ook weer de mogelijkheid om online te spelen en bevat de game natuurlijk ook de geliefde Horde modus. Online zijn vooral de twee nieuwe modi het leukste om te spelen, waarbij Dodgeball voor heel veel leuke en spannende potjes zorgt. Omdat bij het doden van een tegenstander een teammate weer tot leven wordt gewekt in deze modus gebeurt het vaak genoeg dat een 1 tegen 5 situatie zomaar kan omslaan. De nieuwe modi Arms Race is dan weer heel leuk omdat deze doet denken aan Gun Game uit COD, waarbij je team dus met alle verschillende wapens uit de game een kill moet maken. Ook al ben ik geen grote fan van Horde is ook dit een hele leuke modi die niet mag ontbreken in een Gears game.

Ook voor een tweede keer is het spelen van Gears of War 4 weer een heerlijke ervaring omdat de sfeer en actie van de game op en top in orde zijn. Zeker het spelen in co-op is een topervaring, dus mocht je de campaign solo al hebben doorspeeld, bel dan een vriend op en speel hem nog is een keertje in co-op. Mocht je een Xbox in huis hebben en de game nog niet gespeeld hebben, ga je dan heel gouw schamen en ren heel snel naar de dichtstbijzijnde gameboer. Of aangezien we in 2018 leven schaf de game online aan.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.