Ik speel nog steeds… Overwatch!

Overwatch

Beste game van 2016
PC PlayStation 4 Xbox One
9

Geweldig

8.3

User Avg

Ik speel nog steeds… Overwatch!

Ik speel nog steeds… Overwatch!

Eerder schreef ik een feature over hoe ik – om het maar even kort samen te vatten – de afgelopen tijd een behoorlijk casual gamer ben geworden. Iemand die niet echt de tijd meer heeft om uitgebreid voor een campaign te gaan zitten, maar eerder de voorkeur geeft aan een kort potje tussendoor. Ik noemde toen onder andere FIFA, Call of Duty, Rocket League en Overwatch als goede voorbeelden. Vooral die laatste game heeft een speciale status voor mij gekregen de afgelopen maanden. Daarom deze keer in de ik speel nog steeds… Overwatch!

Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet de beste gamer ben als het gaat om first person shooters. Sterker nog, in een hoop games zuig ik behoorlijk. Maar zo nu en dan komt er ineens een game voorbij waar ik prima in meekan. Jarenlang heb ik moeite gehad met Call of Duty. In Advanced Warfare kon ik een aantal jaar geleden ineens wel goed mee. Ook in de eerste Star Wars Battlefront haalde ik ineens hoge scores. Niet dat ik een game per se waardeer op hoe goed ik er in ben, maar voor een multiplayer hecht ik er wel waarde aan als ik er een beetje in mee kan komen. Laat dat nou net het geval zijn in Overwatch.

Ik heb bij Overwatch heel erg het idee dat het makkelijk in te komen is, maar dat het moeilijk is om er enorm goed in te worden. Er zijn maar weinig games waarbij ik er graag naar kijk als anderen het aan het spelen zijn. Ik kan bijvoorbeeld echt niet kijken naar een potje League of Legends. Toch volg ik twee communities een beetje als het gaat om eSports. De eerste is Rocket League, maar de tweede is Overwatch. Het is mooi om te zien wat professionele spelers allemaal kunnen met jouw favoriete hero. Je zou haast zeggen dat het leerzaam is om hen bezig te zien. En als je ziet hoe deze spelers samenwerken, kun je daar niet meer dan allemaal respect voor hebben. Sinds dat ik de afgelopen week bijvoorbeeld de Overwatch World Cup heb gevolgd, ben ik er zeker van overtuigd dat Overwatch een goede toekomst heeft in de eSports nog. Hoewel het eigenlijk allemaal net iets te lang duurt met die Overwatch League.

Gelukkig blijft Blizzard de game goed ondersteunen. Iets wat vaak terugkomt in mijn Ik speel nog steeds-features is het feit dat bepaalde ontwikkelaars de game maar blijven voorzien van nieuwe content. Psyonix, de makers van Rocket League doen dat bijvoorbeeld heel erg goed. Tel daar de verslavende gameplay bij op, en je hebt een recept voor een behoorlijke gameverslaving. In Overwatch is dat niet anders. De game is nu bijna 1,5 jaar oud maar Blizzard blijft maar met nieuwe content komen. Zo hebben we gezien dat we in ieder geval ook weer in 2018 nieuwe heroes en maps kunnen verwachten. Bovendien weet Blizzard ons vaak ook te verrassen met nieuwe evenementen die weer nieuwe content met zich meebrengen.

Het mooie van dit alles is nog dat alles gratis is. Ik moet er wel bij zeggen dat ook in Overwatch die vervelende lootboxes aanwezig zijn, hoewel het wel enkel om cosmetische items gaat. Dan kan ik de lootboxes al weer wat beter verdragen. Je hoeft op deze manier niet te betalen om beter te worden. Mocht je nou net die ene coole outfit willen hebben, dan kun je inderdaad wel eens flink je portemonnee moeten gaan trekken. Maar je kunt ook het geluk hebben dat je makkelijk die ene skin te pakken krijg. Ik heb me gelukkig (voor mijn portemonnee in ieder geval) nog wel goed kunnen inhouden.

Dat vind ik ook het prettige aan Overwatch: natuurlijk zal er altijd iemand beter zijn dan jij, maar je hebt toch het idee dat je altijd goed mee kunt doen. Ben jij niet zo vingervlug dat je iedereen meteen neerschiet, dan kun je een meer ondersteunende rol op je nemen. Je kunt jezelf als menselijk schild opwerpen of als healer aan de slag gaan. Bovendien is de game niet zo snel als bijvoorbeeld een Call of Duty. Daarom kun je altijd wel bijdragen aan de eliminatie van een speler. Natuurlijk draait het om vingervlugheid, maar je zult ook goed moeten samenwerken om het potje tot een goed einde te brengen.

Als ik één shooter moet kiezen waarbij ik steeds maar weer terug blijf komen, dan is het Overwatch. De gameplay blijft ontzettend tof en op een of andere manier is het gewoon makkelijk om even tussendoor een potje op te pakken zonder meteen extreem te zuigen. Om het maar even kort samen te vatten: de game is gewoon dikke fun! Tel daarbij nieuwe content op die steeds maar weer door het jaar heen verschijnt en je zit gebakken. Ik hoop in ieder geval dat Overwatch nog lange tijd relevant blijft!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.