Ik speel nog steeds… Rush: A Disney • Pixar Adventure!

Ik speel nog steeds… Rush: A Disney • Pixar Adventure!

Op 6 april 2012 behaalde ik de laatste achievement in Kinect Rush: A Disney • Pixar Adventure op de Xbox 360. Een game die verschillende films van Pixar aan elkaar verbond en geheel met de camera van de console gespeeld moest worden. Een leuke game. Op 8 mei 2018 behaalde ik de laatste achievement in Rush: A Disney • Pixar Adventure op de Xbox One. Een game die verschillende films van Pixar aan elkaar verbond en geheel met de camera óf de controller van de console gespeeld moest worden. Ik koos voor de controller.

Zes jaar geleden bracht Microsoft diverse Kinect-games uit, waaronder twee titels die recentelijk opnieuw verschenen zijn. Disneyland Adventures en Rush: A Disney • Pixar Adventure. Waar ik de eerste op de Xbox 360 na een behoorlijke speeltijd links liet liggen omdat de Kinect niet lekker werkte (maar op de Xbox One alsnog uit heb gespeeld!) wist ik de tweede van voor tot achter uit te spelen. Het feit dat beide games nu op de Xbox One (en PC) te spelen zijn met een controller zorgde ervoor dat ik ze opnieuw heb aangeschaft. De liefde voor Disney zorgde er dus al eerder voor dat ik die game naar de volle honderd procent heb gebracht, terwijl Pixar daarna aan de beurt was.

In het spel bezoek je een Pixar attractiepark waarin verschillende verhalen beleefd moeten worden. Verhalen gebaseerd op Up, Toy Story, Cars, Ratatouille, The Incredibles en Finding Dory. Elke film brengt drie levels met zich mee, behalve Dory, daar moet je het doen met twee. Nadat je jezelf na hebt gemaakt (of een digitale Pixar-versie van je laat maken wanneer je jezelf scant met de Kinect) is het aan jou om te gaan waar je wilt. Nee, Rush is geen moeilijke game. Rush is geen game die de gemiddelde persoon van mijn leeftijd speelt. Het is kinderlijk, simpel, met weinig uitdaging. Maar het is leuk. Gewoon leuk.

Elke filmwereld bestaat dus uit kleine levels die een verhaal vertellen. Elk level brengt andere gameplay met zich mee. Zo ga je in het eerste Toy Story level aan de slag met een robot en mag je op een speelgoedauto rijden, terwijl level twee je naar een vliegveld brengt en je vooral behendig moet zijn. Het derde level voelt als een achtervolging op een vuilnisbelt. Natuurlijk zijn de Cars-levels zeer arcade races en brengen de Incredibles de nodige actie met zich mee. Puzzelen doe je in Up. Iedere film heeft zijn eigen ding, en dat is leuk.

Nieuw in deze nieuwe uitgave, die volledig in 4K speelt met HDR support, is het feit dat Finding Dory in de titel verwerkt is. Die film bestond nog niet tijdens de originele release, dus een leuke extra is het sowieso. In de twee levels zwem je van A naar B, zoek je objecten en probeer je een snelle tijd neer te zetten. En had ik al verteld dat al deze levels ook met twee spelers gedaan kunnen worden trouwens?

Op papier is Rush een simpele game, en eigenlijk is dat het ook. De opzet is heel makkelijk, iets wat in een dagje bedacht kon worden door de ontwikkelaar. Het is daarom ook zo leuk dat de levels nooit voelen als minigames, wat bij Disneyland Adventures wel het geval was. Visueel is de game gewoon perfect, het oogt en voelt als de films waarin de levels zich afspelen. Vaak zijn ook dezelfde stemmen aanwezig als in de film, om het geheel net wat beter te maken. Omdat elke film maar drie levels heeft, heb je nooit het gevoel dat je te lang bij een titel blijft hangen. Ik heb persoonlijk niks met Cars, dus het feit dat ik niet uren en uren moest racen is mooi meegenomen.

Het doel is om in elk level een hoge score neer te zetten, medailles te halen en genoeg tokens te vinden om met de daadwerkelijke personages uit de films te spelen. Wanneer je dat gedaan hebt, is er eigenlijk weinig te doen nog. Ja, natuurlijk kun je zijn zoals ik en ga je voor de volledige achievementlijst, maar wanneer dat ook gedaan is, biedt de game niets meer. Ik deed er tien en een half uur over om de game op de volle honderd procent te zetten en alle achievements te halen. Precies genoeg, want net op dat moment heb je ook wel weer genoeg van het spel. De game kent duidelijk zijn krachten en weet wanneer genoeg genoeg is.

Kan ik deze game dan aanraden? Jawel, zeker wanneer je wat kleine kinderen thuis hebt zitten. Voor zo’n twintig euro is de game van jou. En mocht je daar tien uur plezier van beleven, dan is dat geen verkeerde investering. Wanneer je kleintjes in huis rond hebt dartelen kan het zomaar zijn dat de game veel vaker dan dat gebruikt gaat worden. Gewoon doen.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.