Ik speel nog steeds… Super Smash Bros!

Ik speel nog steeds… Super Smash Bros!

Ik moet jullie wat bekennen beste lezers: ik heb onlangs mijn Wii U verkocht. Jarenlang heb ik Nintendo gesteund: ik heb alle GameBoys nog in mijn bezit en heb thuis ook nog een DS en een 3DS liggen. Ook liggen op zolder nog een GameCube en de Wii. Maar met het oog op de naderende Switch en de naderende Sinterklaasperiode heb ik toch besloten mijn Wii U een enkeltje Marktplaats te geven. Reden: ik speel er amper tot nooit meer op. Die keren dat ik de Wii U aanzette, was het voor Super Smash Bros. Die game is ook de reden waarom ik toch nog wel heb getwijfeld om de Wii U in huis te houden. Gelukkig heb ik nog mijn 3DS om aan mijn gerief te komen. Daarom speel ik nog steeds… Super Smash Bros.!

Als we even een rondje maken langs de Nintendo consoles die ik nog in huis heb zijn er twee games die ik het meeste heb gespeeld. Op de Gamecube is dat absoluut Super Smash Bros. Melee, en de Wii zullen Wii Sports en Super Smash Bros. Brawl om de titel van meeste uren strijden. Kortom: geen verrassing dat ik behoorlijk blij was toen de nieuwe Super Smash Bros. zowel naar de Wii U als de Nintendo 3DS zou komen. De Nintendo 3DS was als eerste aan de beurt. Ik had de eer om de game voor GameParty te reviewen en gaf de game dan ook een dikke negen. Natuurlijk, Smash Bros. speel je het beste op het grote scherm. En heb je naast dat grote scherm wat biertjes en wat vrienden bij de hand, dan is het helemaal feest. Maar de gameplay van Super Smash Bros leent zich in mijn ogen ook prima voor even een potje tussendoor. Potjes duren vaak slechts een paar minuten; ideaal dus voor een handheld. Wanneer je in de trein of bus even de hersenen van Mario in wilt rammen met Link (natuurlijk mijn meest gebruikte karakter in Super Smash Bros., maar dat even terzijde), kan dat nu ook. Mocht je alsnog graag met je vrienden willen spelen, dan kan dat alsnog door met de 3DS naast elkaar te gaan zitten, of online te spelen.

Ik was positief over de 3DS-versie, maar ik was nog positiever over de Wii U-versie. Want nog nooit zag Super Smash Bros. er zo mooi uit. De Wii U mag misschien niet zo sterk zijn als de Xbox One en de PlayStation 4, met games als Super Smash Bros, Mario Kart 8 en Super Mario 3D World weet Nintendo toch behoorlijk dicht in de buurt te komen. De details in Super Smash Bros (vooral in de Wii U-versie dan) zijn werkelijk waar fantastisch.

Voor iemand die Nintendo een warm hart toedraagt is Super Smash Bros. sowieso een fantastische trip down memory lane. Wat te denken van vijftig verschillende speelbare karakters, of slagvelden die gebaseerd zijn op de rijke historie die Nintendo heeft? Gamers die wel eens een Super Smash Bros.-game hebben gespeeld weten dat er een enorm aantal trofeeën te verdienen en verzamelen is. En bij elke trofee krijg je achtergrond-informatie: nog een manier om een duik te nemen in de historie van Nintendo. Nintendo weet met DLC voor Super Smash Bros. ook de juiste snaar te raken. Onder meer Ryu uit Street Fighter, Cloud uit Final Fantasy VII en Bayonetta werden beschikbaar gesteld om te kopen als DLC. Dat dus al naast de 50 karakters die beschikbaar waren, onder wie ook niet-Nintendo helden als Sonic, Mega Man en Pac-Man!

Maar diegene die goede gameplay zoekt is bij Super Smash Bros. natuurlijk ook aan het juiste adres. In mijn review omschreef ik Super Smash Bros. als de ultieme party-game. Vooral de 8-man Brawl die je op de Wii U kunt spelen is fantastisch: die ultiem chaotische mode is haast een reden om mijn Wii U alsnog terug te halen. Maar er zijn ook zat andere redenen om Smash Bros. met vrienden te spelen. Zo is het behoorlijk makkelijk om de game op te pakken, zonder zeer ingewikkelde knoppencombinaties zoals andere fighters; dit kun je redelijk makkelijk oppakken en spelen. Maar voor diegene die meer dan een party-game zoekt, is er een heel andere kant van Smash Bros. Een stiekem veel diepere kant dan op het eerste oog lijkt. Zoek voor de grap eens op YouTube naar ‘professionele’ gevechten in Smash Bros. Je zult versteld staan van de kunde van bepaalde spelers.

Met pijn in mijn hart moet ik dus zeggen dat ik voorlopig geen Smash Bros. op mijn Wii U kan spelen. Maar dat zou jou niet moeten stoppen om deze Smash Bros. (of een andere Smash Bros.-titel, ook goed) weer eens uit de kast te pakken. Op deze manier scoor je niet alleen een goede trip down memory lane, maar speel je ook nog eens een ontzettend toffe game. Gelukkig heb ik mijn Nintendo 3DS nog!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.