Jan Haak vs. The World: Gecontroleerde snelheid

Jan Haak vs. The World: Gecontroleerde snelheid

En dan is er alweer een maand voorbij en is het dus tijd voor een nieuwe Jan vs The World. Wederom heb ik mij niet al te veel bezig gehouden met het spelen van games deze maand, maar dat neemt niet weg dat ik er niet aan heb lopen denken. Zo heb ik in het eerste weekend van juli drie dagen lang op een camping in Duitsland gebivakkeerd om de Formule 1 race op de Nurburgring van dichtbij mee te maken. Aangezien het voor mij de eerste keer is geweest dat ik “live” een race heb bijgewoond heb ik mijn ogen (en vooral mijn oren!) uitgekeken. Tijdens mijn verblijf aldaar bedacht ik me hoe tof het zou zijn om zelf aan de leiding te staan van een Formule 1 team en zelf de besluiten te nemen over welke motorleverancier jouw team volgend seizoen van motoren mag voorzien, of welke rijders in jouw wagens mogen plaatsnemen.

Helaas bestaat er op dit moment geen dergelijke game en dat vindt ik al jaren bijzonder jammer. Ik heb mij vroeger (en tegenwoordig ook nog wel eens) bijvoorbeeld prima vermaakt met F1 Manager 2000 van EA SPORTS, waarin je de volledige leiding had over een bestaand Formule 1 team en waarin je je met meerdere aspecten van het team kon bezighouden en bemoeien. Waarom is er daarna nooit een echte / serieuze opvolger gekomen? Is er te weinig vraag naar een dergelijke game, of heeft het voor een groot deel te maken met de belachelijk dure licenties die Bernie Ecclestone verkoopt ( welke nu, naar mijn weten, in handen zijn van Codemasters )? De racegames van Codemasters zitten over het algemeen altijd prima in elkaar en zo ook hun huidige F1-serie, maar toch blijf ik het manager aspect missen. Natuurlijk zijn er wel vergelijkbare games te vinden op het internet, maar er zijn tegenwoordig al zo veel games die je online kan en soms zelfs moet spelen. Het is ook wel eens lekker om een game gewoon in je eentje te spelen en in je eentje iets op te bouwen, zonder per se de hulp of wat dan ook nodig te hebben van een andere human-player. Totdat er ooit een nieuwe Formule 1 manager game uit gaat komen (ja, ik blijf hopen) blijf ik zo nu en dan F1 Manager 2000 lekker spelen om toch nog een beetje het gevoel te krijgen wat een echte teambaas iedere race moet voelen.
Een game waar ik mij deze maand ook behoorlijk mee heb vermaakt is Game Dev Story op mijn iPhone. Hierin sta je aan het hoofd van een nieuwe game-ontwikkelaar, waarvan jij zelf de naam mag bepalen, en is het de bedoeling om uiteindelijk je eigen games en console(s) op de markt te brengen. Hierbij moet je bijvoorbeeld letten op het genre en op het type game, aangezien deze uiteraard wel moeten matchen met elkaar. Ook moet je goed letten op wat er op een bepaald moment populair is onder de game spelende mens. Speelt 80% van de mensen bijvoorbeeld graag strategie games en jij komt met een actie game op de markt, dan heb je kans dat jouw game niet de Hall of Fame gaat halen qua verkoopcijfers.

Een game die ik in deze tijd van het jaar ook veel heb gespeeld (met name vroeger) was Pro Cycling Manager, waarin je aan de leiding stond van een complete wielerploeg. Hierin kon je zowel een hele carriere opstarten, waarbij je echt met alles rekening moest houden (trainingskampen, inkoop van materiaal, fitheid van renners, op welk moment van het jaar bepaalde renners moesten pieken, enz), of je kon gewoon kiezen om alleen de Tour te rijden. Voor die laatste optie koos ik meestal, omdat dit soort games voor de neutrale wielerfan ( waar ik onder val ) vaak alleen leuk zijn / gespeeld worden als de betreffende sport ook op tv te volgen is. De reden dat ik deze game niet meer speel is simpelweg omdat deze niet wordt ondersteund op de Mac, zoals ik helaas steeds vaker tegenkom.

Volgende maand wordt het lange wachten dan eindelijk beloond, althans zoals het er nu naar uitziet. Zowel de nieuwe SimCity als de nieuwe Europa Universalis gaan dan namelijk uitkomen op de Mac. Zoals bekend kijk ik al een hele tijd uit naar beide titels en ik kan dan ook niet wachten om ze allebei eindelijk te kunnen gaan spelen.

Europa Universalis IV gaat op dag 1 uitkomen op zowel de PC als de Mac, wat mij uiteraard tevreden en gelukkig stemt. SimCity zou eigenlijk vorige maand al uitkomen op de Mac, maar werd uiteindelijk uitgesteld omdat EA nog niet helemaal tevreden was met het eindresultaat. Het is dus zeer waarschijnlijk dat ik mij de volgende maand wel degelijk ga bezighouden met het spelen van games.

Één keer per maand verschijnt “Jan Haak vs The World”. Hierin vertelt deze strateeg aan welke games hij sinds de 90’s het meeste plezier beleefd. Zijn liefde voor games uit “die goeie oude tijd” staat centraal. Met een vooruitstrevende blik zal hij ons weer doen verlangen naar het verleden.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.