Just Dance 2016 Gamescom Preview

Just Dance 2016 Gamescom Preview

Ik ben niet de beste danser ter wereld. Dat weet ik. Dat weet jij. Toch kan ik goed genieten van een dansspelletje op zijn tijd. De Just Dance-franchise is de grootste in het genre en komt met een nieuw deel uit. Ik ging bij Ubisoft op de koffie om te kijken of de game spelers van de bank af gaat krijgen, richting de dansvloer.

Ik heb persoonlijk weinig ervaring met Just Dance. Het tweede deel heb ik een tijdje gespeeld op de Xbox 360 en de Disney-editie heb ik later bijgekocht. Puur omdat ik wilde dansen op liedjes uit de animatiefilms van de studio. Want zeg nu zelf, dansen op muziek uit De Kleine Zeemeermin, dat wil jij ook. Wanneer je eenmaal door de ‘awkward-fase’ bent, en los durft te gaan voor je tv, merk je dan ook dat Just Dance een heel fijn spelletje is. Helemaal wanneer je met meerdere personen speelt en de tofste beats bedanst. Maar toch was er altijd een addertje onder het gras die er voor kon zorgen dat niet al je vrienden met je mee konden spelen. En dat weet Ubisoft nu eindelijk aan te pakken!

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Vergeet je Kinect. Vergeet de controller van de Wii en de PlayStation Move. Die zijn niet meer nodig in Just Dance 2016! Uiteraard, het kan wel. Je kan gewoon dansen zoals je gewend bent van de franchise, maar het hoeft niet meer. Hoe de game dan jouw bewegingen herkent? Simpel, door je telefoon! Wanneer je een gratis te downloaden app op je telefoon installeert (via iOS, Android en Windows Phone), zal de bewegingssensor in je smartphone ervoor zorgen dat het spel ziet wat jij doet. Natuurlijk zijn de bewegingen hier niet zo precies als wanneer je met een Kinect staat te dansen, maar de techniek werkt. Geen extra controller maar je wil toch een vriend mee laten dansen? App downloaden en gaan!

Qua gameplay doet Just Dance 2016 niet veel anders dan de vorige delen in de serie. Nog steeds sta je voor je tv en probeer je de bewegingen die je daar ziet zo goed mogelijk na te doen. Alleen, of met vrienden. Zo probeer je de best mogelijke score neer te zetten. Dit keer zijn er 43 liedjes aanwezig om jouw beste moves op los te laten. Tijdens de Gamescom zijn enkele nieuwe tracks aangekondigd, waarvan de Balkan Blast Remix, de theme van Angry Birds, de meest opvallende was. Dit brengt de vogeltjesdans naar nieuwe hoogten. Tijdens deze dans werd ook meteen weer duidelijk hoe sociaal de game is. Dansen met vier personen betekende dat je met elkaar danst, in plaats van los van elkaar. Bewegingen die met meerdere spelers tegelijk uitgevoerd moeten worden. Al is het maar even met de heupen tegen elkaar slaan.

Nieuw in Just Dance 2016 is Just Dance TV: sociaal wordt socialer! Want wat is er leuker dan dansen met je vrienden en flink wat plezier beleven? Inderdaad, de hele wereld laten meegenieten! Daarom, wanneer je een camera op je console hebt zitten, is het mogelijk om de highlights van je dans op te slaan en eventueel zelfs op Facebook te zetten. Uiteraard in een leuke remix van de track met daarin jouw beste momenten. Wanneer je dit combineert met de nieuwe Showtime mode kun je uitgroeien tot een echte ster. Hierin dans je namelijk niet op de dansjes die Ubisoft voor je verzonnen heeft, maar kun je los gaan met je eigen choreografie. De ontwikkelaar toonde hier ‘I got a feeling’ van de Black Eyed Peas en liet hiermee zien hoe de game een leuke edit om je bewegingen heen probeert te maken. Animaties, dansende pandaberen en interactieve objecten vullen het scherm. En uiteraard deel je dit met andere spelers via de game of via Facebook.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Zoals ik al aangaf geeft Just Dance 2016 je 43 liedjes om op te dansen. Via Just Dance Unlimited, een abonnementsdienst, zorgt de ontwikkelaar ervoor dat je nooit meer stil hoeft te zitten. Je kunt het zien als een abonnement op Netflix: je betaalt eens per maand een paar euro en kunt daarna on demand steeds nieuwe content krijgen. De uitgever sprak over alle liedjes uit eerdere Just Dance-games die hier toegevoegd gaan worden (wat 150 tracks zijn!), maar ook over de mogelijkheid om steeds nieuwe liedjes toe te voegen. Je speelt dus steeds met liedjes die je eerder nog niet hoorde. Dat weet het sociale aspect ook langer vast te houden, want steeds dezelfde liedjes opnieuw, daar wordt niemand vrolijk van.

Het is interessant om te zien hoe Just Dance zichzelf weet te verbeteren. De gameplay staat gelijk aan eerdere delen, maar de toevoeging van de app voor de telefoon zorgt ervoor dat je makkelijker met meerdere mensen kunt gaan spelen. De sociale media die geïntegreerd is in het spel zal voor velen een uitkomst bieden om de ziekste moves online te zetten en Just Dance Unlimited zorgt ervoor dat je nooit meer stil hoeft te zitten. Ubisoft lijkt opnieuw goud in handen te hebben. Vanaf 22 oktober gaan ook jouw voeten van de vloer.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.