Knowledge is Power Review

Een quizje doen met vrienden is en blijft – als je een beetje kunt winnen tenminste – een toffe bezigheid. Pubquizen zijn al een aantal jaar niet meer weg te slaan uit kroegen. Ook op de televisie zien we nog altijd dagelijks quizzen. Maar op de consoles is het de laatste tijd een beetje stil. De gouden tijden van quizzen die Buzz ons bracht op (voornamelijk) de PlayStation 2 ligt al lange tijd achter ons helaas. Op de PlayStation 3 werd de game nog wel uitgebracht, inclusief fancy draadloze buzzers, maar een groot succes werd het niet meer. En dat is best jammer, aangezien ik die potjes Buzz altijd wel kon waarderen. Nu is er dan eindelijk weer een quiz-game te spelen op de PlayStation 4. Maar worden we ook blij van Knowledge is Power? Of ga je haast die vervelende presentator genaamd Buzz missen?

Knowledge is Power maakt deel uit van de PlayLink-serie. Met deze serie wil Sony jouw mobiele telefoon veranderen in een controller. Misschien heb je vanuit je PlayStation Plus abonnement wel gratis That’s You kunnen downloaden. Ook Hidden Agenda en Singstar Celebration, twee games waar onlangs reviews van zijn verschenen op GameParty, zijn games die onder dit label vallen. Vooraf moet gezegd worden dat een quiz-game zich natuurlijk prima leent voor het PlayLink-label. Natuurlijk, zo’n grote buzzer in je handen hebben is leuker, maar je antwoorden via touch-screen ingeven in je telefoon is natuurlijk ook echt een prima alternatief. Op het grote scherm van je televisie is het belangrijkste te beleven, terwijl elke speler ook zijn of haar eigen schermpje heeft. Jammer is het feit dat het niet mogelijk is om een controller als alternatief voor je telefoon te gebruiken. Een klein minpuntje, maar wanneer iemands telefoon leeg is heeft hij pech en kan er niet meer mee worden gedaan. Aan de andere kant is het begrijpelijk dat je per se je mobieltje moet gebruiken, aangezien er voor een aantal spelelementen wel gebruik moet worden gemaakt van het touchscreen.
Het moet opnieuw gezegd worden, het koppelen van je telefoon aan je PlayStation 4 is een fluitje van een cent. Je hoeft alleen maar de app te downloaden en aan te sluiten op hetzelfde WiFi-netwerk als de PlayStation 4 waarop de game gespeeld wordt. De game maakt niet alleen gebruik van het touchscreen van je smartphone, maar ook van je camera. Zo kunnen jij en je vrienden een eigen karakter maken door het maken van een selfie.

Gelukkig is Knowledge is Power ook meer dan alleen dom antwoord geven op een vraag. Zo kun je bepaalde ‘Power Plays’ in zetten. Dit zijn power-ups waarmee je het je vrienden een stukje moeilijker maakt om antwoord te geven op de vraag. Je moet deze Power Plays zo slim mogelijk in zetten om de speler die het verste voor staat het zo moeilijk mogelijk te maken. Het slachtoffer moet door zo’n Power Play bijvoorbeeld ‘ijs’ van zijn mobiele telefoon afvegen voordat hij antwoord kan geven. De Power Plays zijn een leuke toevoeging aan de game, maar halen aan de andere kant wel een beetje de vaart er uit. Dit doordat je elke keer als er eentje ingezet wordt een animatie moet uitkijken. Dat is dan weer een beetje jammer.

Er zijn wel wat speciale rondes in de quiz, maar het is jammer dat je nergens zelf echt aanpassingen kan doen om de quiz anders te maken. Hierdoor krijg je al snel het idee dat je steeds hetzelfde aan het doen bent. Nu duren de potjes ‘gelukkig’ maar rond de 20 a 30 minuten, dus daardoor slaat de verveling al weer minder snel toe. Ik heb behoorlijk wat potjes gespeeld met mijn vrienden, maar gelukkig ben ik geen dubbele vragen tegengekomen. De vragen zijn meestal niet al te moeilijk, maar wel behoorlijk divers. Op deze manier komt er in ieder geval wel wat variatie in de potjes die je speelt. Voor de budgetprijs waarvoor Knowlegde is Power te verkrijgen is mag je natuurlijk ook niet te veel verwachten als het gaat om verschillende modes.

Al met al is het erg leuk dat we eindelijk weer eens een quiz-game voor de PlayStation kunnen spelen. Buzz was altijd tof, maar het spelen met je mobiel is een goed alternatief. Het koppelen van je telefoon gaat in ieder geval prima. De vragen zijn verschillend, en doordat het niveau niet al te hoog ligt kan iedereen meedoen. Sowieso is de game met maximaal zes man te spelen, waardoor je met een grotere groep kunt spelen. Ook de Power Plays zijn een leuke toevoeging aan de game, hoewel de animaties op den duur wel irritant worden. Voor een budget-prijsje is het begrijpelijk dat de modes een beetje op elkaar lijken en er wat dat betreft niet veel opties zijn. Wil je een keer een lekker quizje spelen met je vrienden, dan ben je bij Knowledge is Power aan het goede adres. In mijn ogen de beste PlayLink-titel tot nu toe!

Good

  • Gevarieerde vragen
  • Spelen met mobieltje werkt prima
  • Budgetprijsje

Bad

  • Had iets meer variatie in gemogen
7.7

Goed

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.