Ik speel nog steeds… Monster Hunter 4 Ultimate!

Monster Hunter 4 Ultimate

3DS
9

Geweldig

Ik speel nog steeds… Monster Hunter 4 Ultimate!

Ik speel nog steeds… Monster Hunter 4 Ultimate!

Ik heb een 2DS, de goedkope versie van de 3DS. Dit apparaat haal ik alleen voor reviews uit de kast, maar er is nog één grote reden waarom ik het apparaat eruit haal, namelijk Monster Hunter. Ik ben groot fan van de franchise en elke release die het westen haalt, heb ik in mijn bezit. Sterker nog: ik heb zelfs een Japanse versie van Monster Hunter Portable 3rd HD version, zodat ik de game op mijn PlayStation 3 kon spelen. Ik weet het: fanboy much? Gelukkig heb ik wel een dozijn goeden redenen waarom ik zo’n fan ben van de game. Ik ga er voor jou een aantal benoemen!

Vergeet Dungeons en Dragons, denk meer aan Dino’s en Dragons. In Monster Hunter neem je het namelijk op tegen gigantische, intimiderende monsters die meer op dinosauriërs lijken dan op daadwerkelijke monsters. Niet alleen door het uiterlijk van de monsters lijken het ‘alledaagse’ dieren, aangezien het uiterlijk vaak iets wegheeft van een daadwerkelijk, bestaand dier, maar ook door hoe de game ze neerzet. Bij elke missie krijg je steeds tekst en uitleg over waarom een monster eraan moet geloven. Meestal is het omdat het monster overlast veroorzaakt, of omdat iemand de huid nodig heeft van het monster voor bijvoorbeeld een tent. Echter zijn de grotere monsters vaak gevaarlijk voor het ecosysteem. Meestal zijn dit migrerende monsters die ervoor zorgen dat elk dier in de wijde omgeving uitsterft. Dit komt vaak doordat het monster zo groot is dat het constant prooien moet verorberen. Hierdoor moet het monster wel jouw staal proeven. Niet alleen het lot van de mensheid hangt ervan af, maar ook het leven van andere monsters. Als jager moord je dus niet voor de lol, niet omdat het afschuwelijke monsters zijn, maar puur omdat ze voor te veel overlast veroorzaken, benodigde materialen bij zich dragen en soms toch wel een geheel ecosysteem in gevaar brengen. Je begint bij Monster Hunter misschien door een groepje carnivoren, gelijkend op velicoraptoren, af te slachten, maar je eindigt de game als je het tegen demigoden opneemt. Dit zijn Elder Dragons. Monsters die al lange tijd bestaan waarvan de komst vaak gepaard gaat met profetieën en legendes. Deze jongens geven zich vaak niet zomaar gewonnen en jij als jager moet er alles aan doen om ze te verslaan.
Om van raptors te promoveren tot drakendoder moet het Jagers Gilde wel vertrouwen in je krijgen. Dit kweek je door allerlei missies aan te nemen. Soms moet je ingrediënten verzamelen daar waar andere mensen ze niet vandaan durven te halen, maar soms moet je meerdere beesten slachten. Wat je direct opvalt is dat het moeite kost om de monsters met de grond gelijk te maken. Sterker nog: het is hartstikke moeilijk. Ik weet nog goed hoe ik moeite had met een Velicodrome in Monster Hunter Freedom Unite, een monster dat ik nu geen blik meer waardig gun. Daarnaast duurt het lang voordat je je eerste, echte draak tegenkomt. Meestal pas als het gilde een ontzettend vertrouwen in je heeft en je minimaal al één dorp van uitroeiing hebt gered. Gelukkig is dit totaal niet vervelend, want voordat je je eerste draak tegenkomt, kom je al andere epische monsters tegen zoals primaten, amfibieën, wyverns (een soort draken), reptielen, vogels, zoogdieren, insecten en ga zo maar door. Daarnaast is elk monster gigantisch, meestal vijf keer zo groot als dat jij bent. Elk monster is weer uniek en heeft een eigen zwakte. Om dit zwaktepunt te leren, moet je een monster bestuderen en niet zomaar aanvallen. Is een monster mega sterk met zijn staart? Hak deze dan als eerste eraf! Als een monster juist met zijn kaken jou weet te omklemmen, probeer deze dan kapot te slaan. Is een monster traag of heeft hij links een blind spot? Maak hier gebruik van. Doordat je tijdens de jacht het monster eerst moet zoeken en vervolgens moet verslaan, kan je tot wel vijftig minuten bezig zijn met een enkel monster. Daarna is vaak de tijd om, omdat het gilde dan niet denkt dat je het daarna nog voor elkaar gaat krijgen. Je mag ook maar twee keer je bewustzijn verliezen als je het opneemt tegen het monster, bij een derde keer heeft het gilde er ook weer genoeg van en dan is het ‘quest failed’. Na honderden uren spelen, zie ik dit scherm nog steeds verschijnen.

Als je het hebt gehad om keer op keer weer bij hetzelfde monster te falen, dan weet je dat het tijd is om een nieuw wapen te kiezen, of nog beter: een sterkere bepantsering! Zowel het maken van wapens als bepantsering is een flink proces. Van elk monster dat je afslacht kan je namelijk wapens en/of bepantsering maken. Of dit wapen nu een schild en zwaard is, een lans, een boog, een gigantisch geweer of een trommel mag je helemaal zelf weten. Maar kies wijs, want het maken van een wapen kost veel monsters. Zelf ben ik erg fanatiek met de Greatsword, een zwaard dat minstens net zo groot is als ikzelf en met langzame, maar gigantische slagen, een monster goed weet te verwonden. Met het wapen dat ik heb, zijn veel monsters gesneuveld. Zowel voor mijn zwaard als door mijn zwaard heb ik vele monsters geslacht. Dit kost tijd, maar is niet vervelend. Ook mijn bepantsering heeft vele monsters het leven gekost. Ik heb namelijk meerdere sets bepantsering en elk pantser is weer sterk en zwak tegen iets specifieks. Door te combineren kan je zo goed als onverslaanbaar worden voor een bepaald type monster. Dit pantser- en wapensysteem is erg uitgebreid, zo ook het maken en meenemen van items op een quest. Je kan namelijk van alles maken: munitie, pikhouwelen, netten, verschillende brouwsels, bommen en monstervallen. Dit is weer een apart systeem en voor de meeste objecten moet je naast het jagen ook nog verzamelen. Je vangt insecten, mijnt mineralen en onderhoudt goede contacten met een handelaar die jou van bijvoorbeeld honing kan voorzien. Al deze verschillende systemen zijn misschien nogal overweldigend voor een nieuwkomer, maar geloof mij: het is het waard. Zodra jij een ervaren jager (en verzamelaar) bent, weet jij net als ik van geen ophouden meer. Hunt or be hunted.

Zo kan ik nog dagen doorgaan. Monster Hunter vind ik nu eenmaal zo tof. Van het maken van een wapen tot het slachten van een draak, alles is belonend. De wapens en bepantsering zijn extravagant en de monsters zijn intimiderend en majestueus. Je kan met een enkele Monster Hunter-game honderden uren zoet zijn. De muziek is geweldig, de gameplay is misschien een tikkeltje ingewikkeld, maar erg responsief. Het enige wat ik mis, is een Monster Hunter voor de PlayStation 4, PC of Xbox One. Als deze game op de markt komt met al die grafische pracht en praal, dan ben ik een hele blije jongen. Sterker nog: ik zou er speciaal een Xbox One voor kopen! Monster Hunter X komt misschien dit jaar uit op de 3DS in het westen. Tot die tijd blijf ik deeltje 4 spelen.