Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 Preview

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4

PlayStation 4 Xbox One
8.5

Sterk

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 Preview

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 Preview

Heb je ooit een koe tractor zien rijden? Of een paard een patatje oorlog zien eten? Nee? Een kat op z’n achterpoten een halve marathon zien rennen? Ook niet? Ik kan je vertellen dat je meer kans hebt om een van deze dingen te zien dan dat je mij een animé ziet kijken. Niet eens uit haat of desinteresse, maar omdat ik het nooit echt een kans heb gegeven. En wat is een beter moment om ermee te beginnen dan wanneer een previewmogelijkheid van Naturo Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 zich aandient?

Een lieftallige, blonde PR dame begeleidde me naar een klein achterafkamertje. Door het kleine, ronde raampje zag ik al een paar collega journalisten klaar zitten met hun notitieblokje in de aanslag. Ik was nog net op tijd. Zachtjes deed ik de deur open, groette de aanwezige Japanner, die vast en zeker de developer was, knikte naar de collega’s en plofte op een stoel. Op de grote flatscreen was het startmenu van Ultimate Storm 4 al zichtbaar. De schuchtere Japanner stond er verwachtingsvol rechts naast, duidelijk klaar om zijn cassettebandje voor de zoveelste keer die dag af te draaien.

Maar mijn aandacht werd getrokken door een figuur die links van de tv klaarstond. Ook een Japanner. Zeer vriendelijk en beleefd kijkend, lang niet zo schuchter als zijn landgenoot. En ook lang niet zo formeel gekleed. Deze man is gehuld in cosplay van Naruto! Niet van fantastische kwaliteit, maar het is overduidelijk in wiens huid hij is gekropen. In zijn handen heeft hij een PS4 controller, waarmee hij de game opstart. En tot mijn verbazing begint hij in het Japans te vertellen! De man blijkt de lead developer te zijn; die schuchtere knakker aan de andere kant van de tv is de tolk! De waardering van zowel mijn collega’s als mijzelf was duidelijk merkbaar.

Datgene wat we tijdens de demonstratie te zien kregen, leek écht enorm veel op de animé. De bekende stijl daarvan was in eerdere Naruto’s al duidelijk overgenomen, het zou ook raar zijn als dat niet het geval was, maar de ontwikkelaar heeft dit keer meer tijd gestoken in de grafische details. Niet alleen om het er beter uit te laten zien, maar ook om je nog beter te laten binden met de karakters die je onder de knoppen hebt. Je kunt tijdens gevechten aan de gezichtsuitdrukkingen van de personages niet alleen zien of ze bijvoorbeeld zelfverzekerd of gefrustreerd zijn, ook zal hun gezicht verkrampen als ze één of meer rake klappen krijgen. Hoewel dat gameplay-wise natuurlijk geen enkel verschil maakt, merkte ik tijdens het spelen wel dat het invloed had op hoe ik speelde. Vooral een verbeten gezicht van mijn karakter zorgde ervoor dat ik even extra mijn schouders eronder zette om de tegenstander goed terug te pakken.

Qua puur grafische details zijn er nog wat extra stappen richting de animé gezet – en zelfs af en toe er voorbij. Kleding en armor van personages kan bijvoorbeeld ook beschadigd raken in gevechten, en ook zijn er extra perspectieven toegevoegd zoals blur effects, en een ‘ghost effect’ bij de benen van een karakter dat rent. Het mag niet als een hoop klinken, maar het zijn wel net die extra details waardoor een game zich in dit tijdperk kan onderscheiden.

Content-wise zijn er vooralsnog ook geen plannen voor grote veranderingen. De ontwikkelaar kiest ervoor om zich te richten op het ‘meer van hetzelfde’-principe. Zo staan er (in eerste instantie) meer dan honderd speelbare karakters in de planning. Één daarvan is Kaguya Otsusuki, Mother of All Chakra. Het is voor het eerst dat dit personage in een game verschijnt en de ontwikkelaar vertelde met trots dat er ook het nodige werk heeft gezeten in het uitzoeken van hoe zij het beste tot haar recht zou komen. Heel veel werd hier nog niet van prijsgegeven, maar er werd wel getoond dat zij vechtomgevingen kan veranderen met haar Transportation Technique, wat er erg tof uitzag.

Daarnaast werd verklapt dat er nieuwe damage en powerups komen voor Jutsu, bijvoorbeeld Fire. Mocht je personage in de fik staan, dan kan je dat tegengaan door te wisselen naar een ander karakter, of door gebruik te maken van je omgeving. Zie je een waterval in het level? Ga eronder staan en het vuur is gedoofd. Andere manieren waarop deze interactiviteit werkt, is dat bijvoorbeeld een elektrische aanval veel effectiever zal zijn wanneer diegene die aangevallen wordt in een plas met water staat. Je bent dus niet meer alleen bezig met het gevecht zelf, maar ondertussen ook met het scannen van je gevechtsomgeving en analyseren van welke elementen daar je eventueel gebruik kunt maken.

In Ultimate Ninja Storm 4 lijkt Naturo geen al te schokkende dingen te gaan doen. Er wordt voortgebouwd op de solide basis die de eerdere delen al neer hebben gezet, met vooral uitbreiding op gebied van content en details. En vooralsnog lijkt daar niks mis mee. Never change a winning team, right?

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.