Nes Remix 2 Review

Nes Remix 2 Review

Zeg wat je wilt over Nintendo, het bedrijf weet als geen ander waar haar sterkte ligt. Namelijk in haar rijke verleden. Vergelijk het zo je wil een beetje met Disney dat generaties later nog steeds in één adem genoemd wordt met Snow White en Bambi, de klassiekers uit ver vervlogen gloriejaren. Je kan een cynisch brilletje opzetten en opperen dat zelfs anno 2014 Ninty nog de vruchten plukt van games die ze ruim twintig jaar geleden op de markt brachten, daar heb je ook gelijk in. Dat Nintendo platform na platform opnieuw dezelfde titels probeert te slijten aan prijzen die net te hoog zijn om niet inhalig te lijken doet terecht wenkbrauwen fronsen, maar tegelijkertijd kun je ook niet om het vakmanschap heen waarmee deze games gemaakt zijn. Zeg wat je wilt, maar zodra het cynisme weggeëbd is en je aan het spelen gaat, dan blijft een game als Super Mario Bros. 3 nog steeds overeind als de onverwoestbare klassieker die het is.

Persoonlijk ben ik niet de meest retro-minded persoon op de redactie. Ik hou nogal van het forward momentum die de gamesindustrie doormaakt en ik keer zelden op mijn stappen terug om oudere games terug op te pikken. Het uitgangspunt achter deze Nes Remix 2 is echter intrigerend genoeg om zelfs mij te lokken. Uit tien klassiekers van de goeie ouwe NES worden honderdvijftig korte uitdagingen gedistilleerd en in de mate dat je goed scoort kom je verder. Het heeft iets weg van een nostalgische variant op WarioWare en dat is een idee dat ik wel kan smaken.

Nostalgie is sowieso een belangrijke factor voor deze downloadbare titel. Dit is bedoeld voor de kinderen van de generatie van de oude grijze bak. De kinderen die op zaterdagochtend het stof uit een gouden cartridge zaten te blazen. Het plezier dat je met Nes Remix 2 beleeft is vooral verbonden met de nostalgische spiegel die het je voor houd, elke challenge is namelijk een nieuwe knipoog die je even terug katapulteert naar die zaterdagmorgen waarin je hartstikke vast zat op dat ene stukje.

Het concept is ten opzichte van de vorige Nes Remix ongewijzigd. Je hebt de uitdagingen om te behalen en krijgt daar een score van één tot drie sterren voor. Daarnaast is er de mogelijkheid om je beste scores en acties via kleine filmpjes te bewaren en je kunt scores zelfs vergelijken op de leaderboards. De game is echter een stuk beter dan de voorganger omdat deze sequel niet uit de beginjaren van de NES put, maar voluit voor de latere jaren van het systeem kiest. Super Mario Bros. 2 en 3, Zelda II, Punch-Out!!, Kirby’s Adventure. Deze games zijn het fundament waar Nintendo op gebouwd is en zijn gewoon veel betere games dan bijvoorbeeld een Donkey Kong of Ice Climbers.

Hoewel niet alle games even top zijn, of even geschikt lijken voor dit malletje, valt er toch behoorlijk wat pret te beleven met wat vaak aanvoelt als een greatest hits collectie. Super Mario Bros. 3 toont zijn klasse in niet minder dan zestien challenges die variëren van muntjes verzamelen tot uitdagende vliegstukjes met het Tanookistaartje en zelfs boss battles. Je speelt misschien niet de volledige game, maar na het behalen van de uitdagingen weet je verdomd goed weer waar het respectievelijke spel voor stond. Ook Punch-Out!! is een game die nog steeds enorm goed overeind blijft en waar je hier netjes de hoogtepunten van op een presenteerblaadje aangeboden krijgt. Voor mij is dit retro hoe het voor me hoort te zijn. Ik beleef de nostalgische hoogtepunten uit mijn jeugd en speel nu zelf veel dingen die ik herinner mijn vader gespeeld te zien hebben toen ik bij hem op schoot zat, maar ik doe het in korte maar krachtige segmentjes. Ik ben er zeker van dat sommige puristen zullen gruwelen dat een klassieker als Metroid hier in stukken geserveerd wordt en je zelfs het finale eindbaasgevecht kan doen, maar als je mijn aandachtsboog hebt is dit de nostalgische trip om te nemen.

Naast de normale challenges zijn er ook nog remix-stages. In deze stukjes geven de makers een creatieve draai aan de klassiekers en kun je bijvoorbeeld een level uit Super Mario Bros. 3 spelen met de Princess Peach uit de voorganger of een mode doen waarbij je de ene na de andere boss krijgt voorgeschoteld van Punch-Out!! tot Zelda 2. Het zijn leuke dingen die het vooral moeten hebben van kleine verrassingen en minder van grote uitdagingen. Tenslotte zijn er nog twee bonusgames te vinden in deze Nes Remix 2, Championship Mode en Super Luigi Bros.. Eerstgenoemde kan je duf genoeg enkel unlocken als je Nes Remix 1 hebt gekocht en is een getimede versie van Dr. Mario, Super Mario Bros. en Super Mario Bros. 3 en is vooral een knipoog naar de legendarische 1990 Nintendo World Championships Cartridge. Super Luigi Bros. Daarentegen is wel helemaal de moeite waard. Het is een gespiegelde versie van die eerste game waar het ooit allemaal mee begon, maar dan met de veel verder springende groene snorremans in de spotlights. Als remix is dat er eentje dat kan tellen.

Met Nes Remix 2 heeft Nintendo een gouden formule in handen die bij veel gamers nostalgische liefde voor de klassiekers kan doen opflakkeren. Met uitzondering van een mindere titel als Wario’s Woods zijn de meeste titels in deze verzameling behoorlijk gracieus opgegroeid en is het een plezier om de vele uitdagingen, remixes en hoogtepunten te doorlopen. Op naar SuperNes remix.

[review pros=”+ Ijzersterke classics
+ Uitdagende challenges en amusante remixes
+ Super Luigi Bros. is een fijne extra” cons=”- Niet alle spellen even geschikt
– Championship mode enkel speelbaar indien je de voorganger hebt” score=80]

Iedere gamesite heeft die ene toffe, lieve meid nodig die te porren valt voor de schattige platformgames. Hier bij GameParty moeten we het echter nog steeds met Eefje stellen. Een inktzwart gevoel voor humor, ietwat van een grote bek en een voorliefde voor de meest gewelddadige games die je kan bedenken. Dat is Eefje in een notendop.