Nintendo Switch presentatie, alles op een rij

Nintendo Switch presentatie, alles op een rij

Met waterige oogjes zat yours truly om tien voor vijf naar een DJ set te staren. En niet zomaar eentje: de heftige synths en dikke lasershow die op dat moment op het scherm getoverd werden kwamen live van de andere kant van de wereld. Hét moment waar Nintendo fans zo’n beetje een half jaar naar toe hebben geleefd was daar: de presentatie van het bedrijf’s nieuwste pareltje, de Nintendo Switch!

Met een vertraging van maar een minuutje werd er afgeteld (maar dat kan ook aan de doorgeefsnelheid liggen). Tatsumi Kimishima roemde even de Switch release video en deed een korte herintroductie van wat de console doet . Release van de console is 3 maart, met een RRP van $299,99. Europese prijzen moeten via de lokale retailers opgevraagd worden, maar dat zal dus waarschijnlijk neerkomen op €299,99.

Online services zullen ook beschikbaar komen, maar deze zijn niet gratis. Alleen tijdens de release zal dit wel zo zijn om zodoende mensen de gelegenheid te geven om het te leren kennen. Rond de herfst wordt de software dan een betaalde dienst. Er is géén region locking! Je kan dus Japanse games op je Europese console afspelen. Er wordt nu geswitched naar Shinya Takahashi, de leider van alle software development. Hij roemt de oude consoles zoals de Famicom en de Game Boy, de SNES met extra knoppen zoals de L en R, de Rumble feature van de N64 en de handel op de Gamecube. De DS die het touchscreen toevoegde en motion control van de Wii. Als laatste de Wii U waarmee je niet per se op de TV hoefde te kijken.

Er worden wat speelstijlen gepresenteerd: TV-Mode; tabletop-mode (met de kickstand uit) en de twee JoyCon los; handheld met de JoyCons vast. Batterijleven varieert tussen 2.5 en 6.5 uur. USB C wordt gebruikt om op te laden en hij heeft een capacitief touchscreen. Voor local co-op kunnen er maximaal 8(!!!) consoles gekoppeld worden. Er wordt nu geswitched naar Yoshiaki Koizumi, die een JoyCon met een Grip erbij haalt. De stick is ook een button. Rechts zit er een Home button en een NFC reader. Links de roemruchte linker button, waarmee screens gecaptured kunnen worden, en in de toekomst ook video. Beiden hebben gyro’s en motioncontrol. De SR en SL buttons zijn ook duidelijk in beeld gebracht. Koizumi doet nog even lollig en ging op een bank liggen om te laten zien hoe makkelijk het gaat om je JoyCon met iemand anders te delen.

De JoyCon Neon Blauw en Neon Rood zijn kleuren die direct beschikbaar zijn tijdens release en deze kleuren worden door de hele presentatie heen extensief gebruikt. Een JoyCon Wriststrap kan op de controllers geschoven worden, net als bij een Wiimote, hoewel deze straps aan een extra verlengstuk zitten zodat je makkelijker bij de SR en SL buttons kan komen. De rechter IR sensor kan bewegingen detecteren, met als voorbeeld rock-paper-scissors, maar ook de afstand tot de sensor. HD rumble is een nieuwe feature die dynamisch kan laten voelen hoe, bijvoorbeeld, een glas gevuld wordt met één, twee of drie ijsklontjes, maar ook water. Spelletjes dankzij de JoyCon: Een westernscene met twee cowboys, hand in de aanslag. De bad guy wint voor de verandering. Het spel 1-2-Switch maakt dankbaar gebruik van het feit dat er twee JoyCons geleverd worden. Koichi Kawamoto, de general hardware manager, vertelt even over HD Rumble. Met 1-2-Switch kan je zonder scherm spelen, en meer op gevoel van de JoyCon en terwijl je naar de ander kijkt. 1-2-Switch wordt als ultieme partygame neergezet en is tegelijk met de Switch beschikbaar.

De volgende game is een boxing game met een kleurige setting, waarbij de armen uit kunnen rekken, met de toepasselijke naam ARMS. Het wordt als een combinatie tussen schieten en boksen. De JoyCon moeten als een thumbs-up vastgehouden worden. Door links en rechts te tilten gaat je karakter heen en weer, terwijl je door te stoten heen en weer kan gaan met je armen. Released in het voorjaar zonder een duidelijke datum.

https://www.youtube.com/watch?v=k7s3UB_8dFM

Dat kleurige spel is natuurlijk niet zonder reden als eerste naar voren gehaald. Fans zullen meteen raden waarom: SPLATOON 2! Ze laten een aantal nieuwe wapens zien, zoals een mortier emplacement en een bommenlanceerder. De producer laat nog een nieuwe zien: de Splat Duelys. Niet alleen als wapen, maar ook als versneller te gebruiken om over het slagveld te racen. Dankzij de gyro’s kan je gewoon motion control gebruiken en er is zowel online als local multiplayer. Release: zomer 2017. Net als vorige keer komen er ingame events en updates na launch. De Squid Research Lab laat meer weten zodra ze het ontdekken!

Het volgende spel is Mario! Erg acrobatisch begint hij in de “echte” wereld door tussen gebouwen heen en weer te springen en om lantaarnpalen heen salto’s te maken, maar rent hij al snel ook door andere gebieden. Eén game element is het met zijn pet kunnen gooien. De uiteindelijke naam is Super Mario Odyssey. Mario’s pet heeft ook ogen gekregen en zal dus waarschijnlijk als compagnon dienen. Release tijdens de feestdagen.
Het moge gezegd worden, overigens, dat Koizumi veel in beeld is in plaats van Kimishima. Het is duidelijk dat ze dit naar hem afgeschoven hebben omdat hij wat toegankelijker is. Hij is geen Iwata, maar hij kan er mee door.

Next up: de nieuwe Xenoblade Chronicles2! Een echte trailer waarbij er wat karakters gepresenteerd worden, maar zonder gameplay. Fire Emblem Warriors volgt, hoewel dat alleen maar een teaser was. Nog minder dan Xenoblade? Ja, het kan blijkbaar…
Op dit moment zijn er meer dan 80 games voor de Switch in development. Square Enix lanceert Dragon Quest 10 en 11 in Japan. Dragon Quest Heroes 1 en 2 komen er ook aan. Ook werden we getrakteerd op een teaser van een nieuwe Shin Megami Tensei door Atlus. Daarna door naar Project Octopath Traveler: een nieuwe RPG van Square Enix met unieke visuals, namelijk mooi gerenderde omgevingen met 8-bit achtige sprites. Sega komt ook on stage met de melding dat ze met content bezig zijn, maar daar houdt het wel mee op.

En ja hoor: een mooi geprepareerd filmpje van Todd Howard die eindelijk Skyrim laat zien. Howard is erg blij om eindelijk met Nintendo te kunnen werken. Er wordt echter met geen woord over een release date gerept. De volgende gast is Goichi Suda van Suda51. Hij is erg moeilijk te volgen, want hij praat erg zacht. De vertaler heeft het er duidelijk lastig mee. Er komt een nieuwe game aan en No More Heroes’ Travis is zeer groot in beeld. Hij weet nog niet wat de uiteindelijke titel gaat zijn,  maar deze gaat sowieso naar de Switch komen. Hij roemt nog even de community en dat de Switch makkelijker voor te produceren is dan voorgaande generaties. Daarnaast stipt hij nog even de Indie community aan en dat deze (in zijn woorden) erg tevreden is met hoe soepel development voor de Switch is.

Patrick Soderlund van EA nu on stage met Bill Trinen op de achtergrond die als vertaler voor het Japanse publiek optreedt. Soderlund laat nog even weten hoeveel invloed Nintendo heeft gehad op de hele wereld, met als klap op de vuurpijl dat hij zelf een zoon heeft met als middelste naam Luigi. Wat games betreft: wereld’s populairste sports game komt naar de Switch in de vorm van EA Sports FIFA. Meldt dat het “voor Switch geproduceerd wordt”. Meer informatie komt in de aankomende maanden, maar het spel komt uit in 2017.

En met dank aan IGN: de sizzle reel. Veel informatie hierin, zoals Mario Kart 8 Deluxe, een nieuwe Sonic en Minecraft:
Kimishima terug on stage om de bundels te presenteren, waarvan er tijdens de launch twee zijn: Switch console, L en R JoyCon, wristrap, dock, HDMI kabel en AC adapter. De Pro controller is apart verkrijgbaar. De twee uitvoeringen zijn voor de rest gelijk, maar pakket één heeft een blauwe en rode JoyCon, terwijl de tweede alleen grijze heeft. Er wordt nu geswitched (en ja, dat hebben ze de hele presentatie uitvoerig gedaan, inclusief vingers knippen) naar Nintendo of Europe en Nintendo of America. Satoru Shibita van NoE doet een bedankje voor ons omdat we zo vroeg zijn opgestaan. Wat lief. In Frankfurt, Parijs en Londen komen er hands-on events.  Daarna door naar Reggie, met de mededeling dat er zes events zijn over zes aankomende zondagen. Hij heeft Miyamoto en Ounuma op de achtergrond die dan een heen en weertje doen over de Zelda release datum. Terug naar Kimishima echter daarvoor, die het event afsluit en een laatste Zelda promo filmpje lanceert. Zelda wordt eindelijk getoond en het is duidelijk dat het verhaal van wat er zich 100 jaar geleden heeft afgespeeld ook verteld, danwel gespeeld gaat worden. Breath of the Wild is tegelijkertijd uit met de Switch, 3 maart 2017.

Kort door de bocht: dat was het wat mij betreft waard. Er is veel informatie naar buiten gekomen, hoewel we natuurlijk naar de daadwerkelijke kracht van de Switch nog steeds alleen maar kunnen gissen. Het moge wel duidelijk zijn dat er genoeg developers aan boord zijn. Wat HD Rumble betreft: dat voelt een beetje als een gimmick, maar we zullen zien. Met een release van 3 maart voor (waarschijnlijk) €299,99 zitten we op hetzelfde niveau als de Wii U, maar vooral: dat is snel. Dus nog iets minder dan twee maanden geduld voordat je je gamers handen om het ding kan wikkelen. En mochten er in Nederland ook hands-on events komen, dan lees je dat uiteraard hier op Gameparty!

 

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.