PES 2014 Review

PES 2014 Review

Ik hou wel van bepaalde zekerheden in het leven. Als het herfst is in Nederland rijden de treinen slecht. Bananen blijven heel lang groen en zijn dan in één dag bruin. Vliegtuigmaaltijden zijn niet te eten en FIFA verslaat Pro Evolution Soccer in de strijd om de beste footie. Hoewel, dat laatste is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Waar vroeger PES heer en meester was, is dat met de komst van de ‘huidige next-gen consoles’ helemaal veranderd. Zeker de laatste jaren is FIFA de onbetwiste kampioen. Een launch van FIFA is tegenwoordig net zo groot als een launch van een nieuwe Call of Duty of een nieuwe Assassin’s Creed. Toch lijkt PES de afgelopen twee jaren steeds meer te solliciteren naar een basisplaats. Reviewscores gaan omhoog en de strijd tussen en FIFA en PES laait toch weer op. Doet PES 2014 toch weer mee om het kampioenschap?

Waar FIFA 14 op elk mogelijk platform uitkomt (waaronder dus de PlayStation 4 en de Xbox One), blijft PES 2014 zich volledige focussen op de huidige generatie. Toch wil Konami de eerste stappen richting next-gen zetten. Dit gaat aan de hand van de Fox-engine. Het is dezelfde engine die ook Metal Gear Solid V laat draaien, dus potentie is er zeker. Dit is vooral te zien op het grafische gebied, maar heeft ook zeker impact op de gameplay. Maar eerst de graphics. Die zijn voor een groot gedeelte erg goed. Dit wil zeggen, als je met de topclubs van deze wereld speelt. Spelers van teams als FC Barcelona, Real Madrid, Manchester United en Bayern Munchen zien er allemaal stuk voor stuk goed uit. Franck Ribery is net zo lelijk als in het echt, Konami heeft dan ook zijn litteken tot in de kleinste details nagemaakt. Speel je echter met de wat mindere teams, dan is het toch behoorlijk minder. Spelers zien er dan ineens uit alsof ze allemaal bij de plastisch chirurg zijn geweest. Hun huid glimt helemaal, alsof ze ook helemaal gepolijst zijn. Ben je fan van een middenmoter in Nederland, zoals bijvoorbeeld NEC Nijmegen, NAC Breda of Roda JC, dan is het helemaal een drama. In FIFA lijken de spelers nou niet bepaald, maar PES krijgt het voor elkaar om spelers die kort blond haar hebben, ineens lang, zwart haar te laten dragen. En er zitten behoorlijk wat van die missers bij, kan ik je zeggen.

http://www.youtube.com/watch?v=foGfXQ73jHw

Maar niet alleen de spelers zijn aangepakt. Ook heeft Konami aandacht besteed aan de stadions. Maar ook hier alleen bij de topclubs. Clubs als AC Milan en FC Barcelona hebben prachtige sfeeracties, maar het grootste gedeelte van de clubs (waaronder ook Ajax en PSV) hebben slechts simpele vlaggen en spandoeken in de kleuren van de club en het logo. De nieuwe engine vraagt ook eigenlijk te veel van de huidige consoles. Bekijk je de opkomst van de spelers, het vieren van een goal of een herhaling, dan hapert de game flink. Hierdoor mis je dat ‘tv-gevoel’ toch flink en blijf je er duidelijk op geattendeerd worden dat je toch echt een computerspelletje aan het spelen bent.

Maar dan de gameplay. Die is ook flink veranderd met de Fox-Engine. En dat is toch even flink wennen. De bal beweegt nu los van de speler en dat betekent dat je goed moet opletten hoe je speler is gepositioneerd. Daarom gaan ogenschijnlijke simpele passes soms fout, iets wat aan het begin flink frustrerend kan zijn. Ook nieuw is het gebruik van de rechter joystick. Ook dit is even wennen, maar hier ben ik wél flink over te spreken. Met de rechter joystick kun je namelijk je gewicht in de strijd gooien. En heb je dit eenmaal onder controle, dan werkt dit heerlijk belonend en werkt de game puur verslavend. Gooi het gewicht van je bonkige spits in de strijd, blijf de bal vast houden en laat een snelle dribbelaar inlopen. Echte dribbelaars als Robben en El Shaarawy voegen flair toe aan de game. Wel zijn ze in mijn ogen behoorlijk overpowered. Maar helaas kent PES 2014 nog wel een aantal kwaaltjes. En die kwaaltjes zijn geen onbekende van de serie. Het verdedigen gaat nog altijd erg lastig en verdedigers lijken vaak niet goed te reageren op wat jij precies wil. En dan zijn er nog de keepers. PES-veteranen weten het vast wel: als je je keeper laat uitkomen, dan gooi je je eigen glazen in. Ook in dit deel is het niet anders: laat je je keeper uitkomen, dan resulteert dit bijna altijd in een tegengoal.
Een ander PES-kwaaltje zijn de licenties. PES zit de laatste jaren een beetje in een tweestrijd. Aan de ene kant hebben ze de bekende licenties van de Champions League, de Europa League, de Copa Liberatores en vanaf dit jaar ook de Aziatische Champions League. Leuk, maar op het gebied van clubcompetities per land is het dramatisch. De Eredivisie kent alle officiële clubs, net als de Spaanse, Franse, Chileense, Argentijnse en Italiaanse competitie. Maar daarmee houdt het op. Wel zitten alle juiste spelers bij de Engelse clubs, maar heet Arsenal ineens North London en Liverpool Merseyside Blue. Matig dus. Qua speelmodi doet PES 2014 ook niet heel veel nieuws. Je kunt dus (een beperkt aantal) competities spelen met als hoogtepunten de Champions League en de Europa League. Overigens zijn niet álle deelnemers aan de Champions en Europa League gelicenceerd, zie dus Arsenal/North London.

Fans van statistieken zijn sowieso niet aan het goede adres bij PES 2014. De statistieken van spelers zijn compleet uit balans. De centrale verdediger van NEC die even goed is als een bankzitter bij Barcelona of Paris Saint Germain, laat me niet lachen. Ook zitten er nog een aantal spelers bij hun oude clubs. Eriksen zit nog steeds bij Ajax en niet bij de Spurs, terwijl Bale nog steeds bij die laatst genoemde club zit. De Master League is weer terug in PES 2014. Dit is leuk voor de fans, maar voor nieuwkomers is het nog steeds een erg pittige en trage mode. Online is eigenlijk dramatisch, matchmaking gaat vaak mis, en er zijn weinig modi.

PES 2014 is een game met twee gezichten geworden. De topclubs zien er allemaal fantastisch uit qua sfeer, maar bij de wat mindere clubs zien spelers er niet uit (Daley Blind met een Afro?!), is hun stadion niet aanwezig en de statistieken van spelers slaan nergens op. De gameplay is aan de ene kant geniaal met het gewicht in de strijd gooien en de Heart-engine (sta je 2-1 achter in de blessuretijd, dan gooien spelers ineens alles in de strijd en komen er speciale krachten omhoog), maar aan de andere kant is de passing nog matig en zijn de keepers nog steeds slecht. PES 2014 kent geen overschot aan modi en is online niet goed. De sfeer van de Champions League is goed overgebracht, maar het dramatische commentaar en de lachwekkende soundtrack gooien weer roet in het eten. PES is op de goede weg, maar heeft ook nog een hoop te leren!

[review pros=”+ Champions League
+ Systeem met de rechter joystick werkt goed
+ Sterspelers lijken net echt” cons=”- Kan op momenten haperen
– Licencies zijn niet in orde
– Online is er nog een hoop te verbeteren” score=75]

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.