PES 2015 Review

PES 2015 Review

Voor deze review van PES 2015 kregen we van Konami de pc versie van de game opgestuurd. Nu is een voetbalgame gevoelsmatig meer thuis op een console, maar een pc biedt (in potentie) meer rekenkracht en dus meer mogelijkheden en mooiere beelden. Dat verwachtte ik dan ook toen ik de game had geïnstalleerd en voor het eerst opstartte. Had ik het even mis…

Bij de eerste keer opstarten werd de game namelijk in een venster getoond met een resolutie van 720p, in plaats van fullscreen op 1080p. Hoe ik ook zocht in de instellingen, nergens kon ik opties vinden om de resolutie aan te passen. Gelukkig bood het internet me de oplossing: “In de map van de game staat een bestand met de naam settings.exe. Start die op om de resolutie van de game aan te kunnen passen.” Dat klinkt al vreemd, maar het wordt nog gekker. PES 2015 heeft namelijk geen mogelijkheid om de game netjes af te sluiten! Het kan dan ook haast niet anders dan dat Konami de Xbox 360 versie van PES 2015 heeft gepakt, daar een settings.exe bestand aan heeft gehangen en dat op Steam beschikbaar heeft gemaakt. Het is duidelijk dat Konami de pc-versie van de game totaal niet serieus heeft genomen. Heb je een monster pc in huis staan die fantastische graphics tevoorschijn zou kunnen toveren? Jammer joh, want daar valt niks aan in te stellen in de game. Het enige dat je ziet zijn de graphics van de vorige generatie consoles. Dat is niet persé slecht te noemen, maar het kan zoveel beter. Het is gewoon erg jammer dat de ontwikkelaars dat niet hebben gezien.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Tot zover mijn klachten over de technische kant van de game. Tijd om eens naar de inhoud te kijken. Hoe zit het met de gameplay? De Pro Evolution Soccer serie staat er om bekend dat het iets tragere gameplay heeft dan FIFA. Dus als FIFA-speler moest ik even omschakelen. Slidings worden net iets later ingezet dan ik gewend ben, dus de eerste paar wedstrijden liep ik tegen flink wat gele en rode kaarten aan. Toen ik eenmaal een beetje gewend was aan de lagere snelheid merkte ik dat het best plezierig speelt. Ballen worden veroverd, pasjes komen aan en schoten op doel liggen ook waar jij ze wil hebben. Ik had constant wel het gevoel dat ik de controle had over het spel en doelpunten voelde mede daardoor al als een kleine overwinning. De gameplay maakt wat mij betreft dan ook een hoop goed van de slordige technische afwerking.

Helaas kan ik dat niet zeggen van de online gameplay. Ook daar wordt de game geplaagd door de nodige technische problemen. Het lijkt wel iets typisch van deze tijd dat games na de lancering problemen hebben om de online matches soepel te laten verlopen. Bij PES 2015 is het niet anders. Verbindingen komen niet tot stand en als ze er al zijn dan worden ze soms ineens midden in een wedstrijd verbroken. Er zijn wel al een aantal updates uitgebracht die het probleem enigszins hebben opgelost, maar als ik de verhalen op het Steam-forum moet geloven dan is het nog steeds niet voor iedereen een makkie om een online potje te voetballen. De online functionaliteiten zijn in deze tijd wel één van de belangrijkste onderdelen van een game en het is balen dat het hier niet soepel wil werken.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Het is overigens goed te zien dat Konami heeft gekeken naar de sterke punten van FIFA. Zo lijkt de menustructuur met grote tegels die de verschillende opties tonen heel erg op die van de concurrentie. Daarnaast is er ook een variant op de FUT modus uit FIFA. Het werkt allemaal niet zo lekker en soepel, maar als je er eenmaal aan gewend bent dan zal je er prima je weg in kunnen vinden. Wat betreft de presentatie in de game loopt PES echter nog ver achter. Waar FIFA je met allerlei animaties en herhalingen wil doen geloven dat je naar een echte voetbalwedstrijd zit te kijken, blijft het bij PES allemaal erg sober. Dit kan je zien als een pluspunt, want de focus ligt daardoor misschien meer op het voetbalspelletje. Ik zie het echter als een minpunt. Het is goed om de focus op het voetbal te houden, maar de game oogt nu wel erg kaal. Er mag best wat meer spektakel van gemaakt worden, want het moet een feestje zijn om de game te spelen. Misschien iets voor de 2016 versie dan maar.

De gameplay van PES 2015 is duidelijk anders dan die van FIFA, maar er is in basis niks mis mee. Het is een kwestie van smaak welke game je voorkeur krijgt. Het feit dat Konami ontzettend slordig werk heeft geleverd met de pc versie van PES 2015 kan ik echter niet negeren. Het is duidelijk dat de pc versie totaal niet serieus is genomen tijdens de ontwikkeling en dat vind ik echt een schande. Het eindcijfer is dan ook voor de pc versie van de game. Wil je hem op een ander platform spelen? Tel er dan maar 2,5 punt bij op.

[review pros=”+ Gameplay is in orde” cons=”- Snelle port van Xbox 360
– Online problemen” score=45]

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.