PlayStation 4: Hoe ging het nu verder?!

PlayStation 4: Hoe ging het nu verder?!

In januari van dit jaar vroeg ik mezelf af hoe het nu verder moest met de PlayStation 4. De lancering was een succes; de PlayStations waren totaal niet aan te slepen. Toch viel het launchaanbod een beetje tegen: op Killzone Shadow Fall na waren het vooral de games die al verkrijgbaar waren op de PlayStation 3 en de Xbox 360 die het beste verkochten. Ik stond overigens niet alleen in deze vraag. Jullie lazen massaal de feature waarin ik mezelf deze vraag stelde. Deze feature is de op een na meest gelezen feature van 2014. Nu 2014 bijna voorbij is, stel ik mezelf de vraag: hoe ging het nu verder met de PlayStation 4?

In de feature van begin dit jaar schreef ik dat het vooral wachten was op de exclusieve toppers. De eerste maanden van 2014 werden gevuld met titels die we al eerder hebben gezien: Tomb Raider en Rayman Legends. Hoewel de problemen met games en controllers die niet verkrijgbaar waren tijdens de Kerst van 2013 voorbij waren, heeft het tot midden 2014 geduurd voordat er eindelijk voldoende PlayStations op voorraad waren. Wat mij betreft heeft dat net iets te lang geduurd, maar het is in ieder geval goed om te zien dat er tijdens deze feestdagen absoluut voldoende consoles beschikbaar zijn.

Dan door naar maart, waar dan eindelijk weer eens een goede exclusive voor de PlayStation 4 verscheen: inFamous: Second Son. Harmen schreef het in zijn review: de PlayStation 4 is een topper rijker. Een mening waar ik me helemaal in kan vinden. Ik heb met veel plezier de game van voor tot achter uitgespeeld en het DUP uit de stad gejaagd. Het is geen game als Grand Theft Auto V waar we het over behoorlijk wat jaar nog steeds over zullen hebben, maar de game was goed genoeg om de hype waar te maken. Bovendien was het een exclusieve game die behoorlijk wat gamers over de streep heeft kunnen trekken om een PlayStation 4 aan te schaffen.

We springen verder naar mei 2014, waar de volgende topper op ons te wachten staat. Een topper die overigens niet alleen op de PlayStation 4 verkrijgbaar was, maar ook op de Xbox One, Xbox 360, PlayStation 3, Wii U en PC. Ik heb het natuurlijk over Watch_Dogs. Een game die zorgvuldig was gehypet door Ubisoft. Een game die overigens wel een beetje tegenviel in de ogen van veel journalisten en gamers. De game scoort een 80 op Metacritic, en dat is natuurlijk een prima cijfer. Toch is de game niet de GTA-killer waar veel mensen op gehoopt hadden en viel de game op de PlayStation 4 en de Xbox One toch een beetje tegen. Zeker als we het vergelijken met de trailers die we op de E3 te zien kregen. Toch wist de game een hoop mensen bezig te houden. Hoewel de PlayStation 4-versie grafisch wel wat beter was dan de PlayStation 3-versie, heb ik niet het idee dat veel mensen een PlayStation 4 hebben gekocht om Watch_Dogs in full HD te kunnen spelen. Ook verscheen rond deze tijd Wolfenstein, maar ook dat was nou niet bepaald een systemseller.

In de zomer konden we aan de slag met EA Sports UFC en The Last of Us Remastered. UFC verscheen exclusief voor de next-gen consoles, maar viel eerlijk gezegd een beetje tegen. Grafisch was de game ontzettend goed, maar qua gameplay was het niet al te best. Op dat laatste gebied zat het gelukkig bij The Last of Us Remastered wel goed, grafisch blies de game ons weg. Het is jammer dat een hoop Sony-fans het spel al eerder gespeeld hadden op de PlayStation 3; opnieuw geen titel die veel gamers over de streep wist te trekken.

Het valt op dat we eigenlijk pas vanaf september van dit jaar echt de keus hadden uit een hoop toppers voor de PlayStation 4. Vanaf september had ik pas het gevoel dat ik keuzes moest maken tussen een aantal games, omdat ik niet het geld en de tijd heb om alle verschillende games te spelen. Ik heb het idee dat in september next-gen pas écht begon met Destiny. Hoewel de game zowel voor current-gen als de next-gen consoles verscheen, zag ik in mijn directe omgeving dat een hoop mensen het pakket met Destiny en een console kochten. Deze trend zette zich voort met de release van FIFA 15. Vanaf dat moment zie ik dat een hoop mensen in mijn omgeving een PlayStation 4 kopen. Ook dat is misschien opmerkelijk te noemen, aangezien je FIFA 15 ook op elke andere console kunt spelen.

Als ik kijk naar wat dit voor een jaar voor de PlayStation 4 is geweest, kan ik eigenlijk twee conclusies trekken. Allereerst is daar het feit dat er nog steeds niet bijzonder veel exclusieve games voor de console zijn verschenen. Natuurlijk, we hebben dit najaar LittleBigPlanet 3 en Driveclub gezien. Het waren prima games, maar ik had het idee dat games als FIFA 15, Destiny en GTA V veel meer de PlayStation 4 hebben verkocht. Als tweede valt misschien de conclusie te trekken dat de toekomst niet te voorspellen is. Ik eindigde mijn feature begin 2014 namelijk met de conclusie dat we weten dat titels als Watch_Dogs, The Division, The Order 1886, The Crew en The Elder Scrolls: Online ‘ergens in 2014′ uitkomen. The Division The Order en TES: Online zijn allemaal nog niet verschenen. Dat terwijl onaangekondige titels als Far Cry 4, Assassin’s Creed: Unity en Call of Duty: Advanced Warfare de show stalen. Next-gen is nog maar net begonnen. Games die je overigens net zo goed op de Xbox One had kunnen spelen. Ik kijk in ieder geval vol spanning uit naar 2015!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.