PlayStation Plus oktober 2015

PlayStation Plus oktober 2015

Ook deze maand bekijken we weer welke spellen er via PlayStation Plus te downloaden vallen. Kunnen we ons opmaken voor kleine juweeltjes,of leurt het teleurstellende indiemeuk-spook om de hoek? Tijd om de games eens van naderbij te onderzoeken.

Super Meat Boy (PS 4)
Ik krijg een stevig gevoel van deja vu bij Super Meat Boy deze maand. Het is niet zozeer dat ik denk dat we de game reeds de revue hebben zien passeren op PlayStation Plus, maar we hebben al zeker en vast al enkele imitaties van de game achter de kiezen gehad. Vijf jaar na datum kunnen PS4-gamers zich nu warm maken voor het origineel, moeten ze daar vrolijk van worden? Nou…..ja, nee, hangt er keihard vanaf. Wat voor soort gamer ben je? Ben je het type speler die na vijf keer dood gaan al begint te vloeken en af en toe brullend van frustratie met je controller gooit? In dat geval, laat het gewoon. De Dual Shock 4 kost een dikke zestig euro en die wil je echt niet tegen de muur kwakken. Gewoon niet eens in de buurt van je downloadlijst brengen deze Super Meat Boy als je een kort lontje bezit. Kun je een stevige uitdaging wel appreciëren, dan zit je met Meat Boy en zijn zoektocht naar Bandage Girl aan het juiste adres want deze moderne klassieker is platforming in zijn meest pure, duivelse vorm. Gewoon rennen, springen en ondertussen een constante stroom van hindernissen overwinnen. Het is razend moeilijk en vaak frustrerend, maar er zit een flow in de gameplay die het echt opwindend maakt als je de vele gevaren weet te ontwijken. Dit is een game die niet voor iedereen weggelegd is, maar het is wel een onmiskenbare topper in het platformgenre.

https://www.youtube.com/watch?v=0kIGueVqD_0

Unmechanical Extended (PS4)
Aan puzzelgames geen gebrek op PSN, dat soort spellen waarin je ergens vast komt te zitten en met behulp van je vaardigheden moet zien te ontsnappen zijn sinds het succes van Portal schering en inslag. Een game als Unmechanical kun je met wat slechte wil dus een gebrek aan originaliteit verwijten, maar laat dat je niet beletten om een leuk spel een kans te geven. Je speelt als een klein helikoptertje die in een bizar complex vast komt te zitten en zich vliegend en puzzelend langs vele obstakels moet zien te manoeuvreren. Je belangrijkste gereedschap is de tractorbeam waarmee je voorwerpen als stalen buizen en dergelijke kan verplaatsen, de kern van de meestal voor de hand liggende puzzels in de game. Veel heeft het op vlak van gameplay niet om het lijf, maar de leuke sfeer en koddige graphics zorgen voor de nodige meerwaarde bij dit relatief korte spel.

Kickbeat (PS3)
En nu iets he-le-maal anders. Kickbeat is een game die je kunt omschrijven als het liefdeskind van een muzikaal ritme-game en een vechtspel. Je komt in een cirkelvormige arena terecht en krijgt vijanden op je af te verwerken in kleuren die overeen komen met knoppen op je controller. Een hele resem aan gele vijandjes is eenvoudig, maar uiteraard komt het er al snel op aan om te gaan combineren tussen kleuren, of simultaan te werk te gaan. Je hebt een heuse health meter om rekening mee te houden en power ups tot je beschikking om het je af en toe makkelijker te maken. Je kan het zien als een ritmische quick time event-variant op spellen als Rock Band, een gegeven dat gelukkig leuker om spelen is dan het op papier klinkt. Het enige wat echt roet in het eten strooit bij deze game is waar elke muziekgame mee valt of staat en dat is de muziek. Een heleboel onbekende rap-nummers en nu-metal van Papa Roach en P.O.D godbetert. Een muziekgame met een geinig concept maar crappy muziek dus, benaderen op eigen auditief risico.
Kung Fu Rabbit
Deze game is uiteraard het best geschikt voor Vita. Alles aan dit konijn schreeuwt namelijk mobile game uit, van gameplay tot visuele look. Wat nog een stuk erger is, dat is dat de game eigenlijk erg veel op Super Meat Boy lijkt qua gameplay en stijl. De gameplay is in essentie knal hetzelfde, maar dan iets eenvoudiger, met een konijn en pastelkleuren. Dat maakt het niet perse een slechte game, maar wel een ongelukkige keuze voor deze maand. Het is alsof je een appelsapje krijgt nadat de kater die je aan champagne overhield is uitgewerkt. Op tablet heb ik me met deze game best vermaakt, gewoon omdat het zo een pick up and play game voor korte sessies is, maar op console er echt voor gaan zitten? Daarvoor heeft de game net te weinig om het lijf. Deze kloon van Super Meat Boy is schattig, maar mist de scherpe tandjes om echt te boeien zoals het grote voorbeeld doet.

Chariot (PS3)
In het schattig ogende 2D-platformavontuur neem je de rol aan van een prinses die de laatste wens van haar vader probeert te vervullen, namelijk zorgen dat de pas overleden knakker begraven kan worden met zoveel mogelijk rijkdom. Je baant je door donkere grotten op zoek naar zoveel mogelijk goud en edelstenen, een simpel gegeven dat van weerhaakjes voorzien wordt door het feit dat je de koets met het lijk van je overleden pappie aan boord moet meezeulen. Je zeult constant het ding met je mee en leid het langs hindernissen, terwijl je constant rekening moet houden met het effect van de zwaartekracht op het ding. De uitdaging in Chariot schuilt niet in het platformen zelf, maar in de physics van de koets die je door de levels beweegt. In het begin leer je vooral omgaan met de koets en ontdekken hoe het zwaarbeladen ding plots veranderd in een stormram wanneer het een helling af gaat, maar al snel moet je ook rekening gaan houden met monstertjes zoals vleermuizen en pinguins die je loot proberen te stelen. Geen nood, om die huftertjes van antwoord te dienen kun je gadgets zoals lokgranaten vrijspelen. Wat de game vooral een aanrader maakt is dat het spel een sterke locale co-op aan boord heeft die je samen op de bank laat samenwerken om de koets te navigeren. Het is op die manier dat Chariot zich echt overstijgt van een geinige platformer met leuke insteek naar iets memorabel.
Broken Age (PS4)
Een ouderwets point and click avontuur van Tim Schafer, de man achter klassiekers als Full Throttle en Grim Fandango? Fuck ja! Het budget voor deze Broken Age werd in recordtijd behaald via Kickstarter en nu krijgen we de game dus helemaal gratis te spelen via Plus. De game haalt niet het niveau van de klassiekers, daarvoor zijn de puzzels over het algemeen te eenvoudig en het verhaal misschien een tikje te simpel,maar dat doet weinig af aan het plezier dat er te beleven valt. De gameplay is heerlijk ouderwets, de dialogen en personages zijn grappig en de visuals lijken zo uit een kinderboek te komen. Dat het verzamelde budget van drie miljoen wel degelijk aan de game en niet aan flessen Martini besteed werd valt heus wel aan de game te zien. De game mag dan wel de uitdaging van de vroegere groten uit het genre missen, maar de sfeer, look en fijne dialogen ingesproken door topacteurs als Elijah Wood en Jack Black maken dit desalniettemin een fijn aanradertje. De ideale game om de donker wordende avonden mee te trotseren vanonder een dekentje, met een warme Chocomel bij de hand.

Het ontgaat me een beetje waarom we in dezelfde maand een bekende game en tegelijk ook een kloon van die game in onze downloadlijst te zien krijgen, maar dat neemt niet weg dat oktober al bij al een amusante maand is wat mij betreft. Unmechanical Extended doet best leuke dingen in een genre dat wat uitgemolken is en Chariot is geniaal wanneer je het met zijn tweetjes gaat spelen. Toch kan ik niet onder stoelen of banken steken dat deze maand vooral Broken Age voor mij het toppertje in de lijst is. Afspraak op nieuw volgende maand voor de games van november? Ik dacht het wel ja.

Iedere gamesite heeft die ene toffe, lieve meid nodig die te porren valt voor de schattige platformgames. Hier bij GameParty moeten we het echter nog steeds met Eefje stellen. Een inktzwart gevoel voor humor, ietwat van een grote bek en een voorliefde voor de meest gewelddadige games die je kan bedenken. Dat is Eefje in een notendop.