PlayStation Plus: wat krijg je te spelen in juli?

PlayStation Plus: wat krijg je te spelen in juli?

Er is er ééntje jarig, hiep hiep hoera. PlayStation Plus blaast deze maand 5 kaarsjes uit en om dat te vieren krijgen fans van het eerste uur een gratis gepersonaliseerde print opgestuurd. Een grappig idee, maar uiteindelijk draait het zoals elke maand toch weer om de games. Zet Plus de goeie tendens van de afgelopen maanden voort en krijgen we ook nu enkele toffe games voorgeschoteld? Tijd om de line up even onder de loep te nemen.

Entwined (PS4/Vita)
Op zoek naar je maandelijkse portie kleurrijke vaagheid? Zoek niet verder, de traditionele vage indie van de line up heb je met deze Entwined gevonden. Hoe zou ik deze game het best omschrijven? Het lijkt een beetje op een mengelmoes van Flower met Rez en Child of Eden, met een goudvis en een blauwe vogel in de hoofdrol. Vaag, ik zei het toch. De goudvis en vogel bestuur je elk met een thumbstick en moet je door gekleurde markers leiden om voldoende snelheid op te kunnen bouwen om de twee uiteindelijk samen te voegen en een groene draak te worden. Klinkt erg simpel, maar daar schuilt wel een zekere aantrekking in volgens mij. Net als Flower lijkt dit vooral een game die het meer van stijl dan echte substantie moet gaan hebben. De visuals zijn kleurrijk en worden steeds psychedelischer naargelang je vordert, de muziek klinkt luider uit de speakers… dit is Flower op speed. Dit is een game die erg hit of miss kan zijn; de game haalt niet toevallig erg uiteenlopende reviewscores op Metacritic, maar net die verdeeldheid nodigt uit om Entwined een kans te geven. De game is op twee uurtjes wel uit te spelen, dus erg veel tijd valt er sowieso al niet aan te verspillen.
Mousecraft (PS4/PS3/Vita)
Nee, dit is geen goedkope bouwsimulator met muizen in de hoofdrol zoals de ongeïnspireerde titel je zou kunnen doen vermoeden. Nee, het is een klein puzzelspelletje dat nog het best te omschrijven valt als het liefdeskind van Lemmings en Tetris, maar dan met muizen dus. Bedoeling is om drie muizen door een scala stages die vol gevaren zitten te begeleiden. Het trio loopt als een stelletje lemmingen rond en jij als speler moet hen met behulp van de bekende tetrisblokken de gevaren doen vermijden. Leuk aan dit kleine spelletje is dat de simpele gameplay gezapig uitgebreid wordt met nieuwe elementen zoals robotratten die je muizen een kopje kleiner willen maken en nieuwe blokken zoals een jelly blok dat je muizen van grotere hoogte laat vallen zonder dat het hun einde betekent. Dankzij de geringe moeilijkheidsgraad en het beperkte aantal levels is dit meer een koddig tussendoortje dan een intense puzzelfix te noemen, maar het schattige stijltje ademt zeker genoeg charme uit om een download te verantwoorden.

Rain (PS3)
Games als Flower, Journey en Unfinished Swan wisten de PlayStation 3 te cementeren als een console die naast de nodige blockbusters ook plaats heeft voor artistieke kleine pareltjes, een lijn die ondertussen netjes verder wordt getrokken met de PlayStation 4. Rain is een kleine game die eind 2013, in volle PS4-hype, verscheen en bleef bijgevolg wat onder de radar. Deze maand hebben gamers de mogelijkheid die gemiste kans eindelijk recht te zetten, eindelijk. Rain’s dromerige verhaal draait rond een jongen die een meisje in een geheimzinnige dimensie volgt waar het altijd regent en de nacht gevuld is met monsters. Net als de jongen en het meisje zijn die monsters onzichtbare entiteiten die enkel door de regendruppels zichtbaar worden. Een belangrijk deel van de game is hoe kwetsbaar je bent en dat levert memorabele momenten van spanning op wanneer je te maken krijgt met een reusachtige vijand als The Unknown en je enige redding het verstoppen onder een afdakje is. Gelijkenissen met een klassieker als ICO zijn uiteraard niet te vermijden wanneer de game je laat samenwerken met het meisje en je haar naar hoger gelegen obstakels moet tillen of haar moet beschermen voor gevaar. Het niveau van dat illustere voorbeeld haalt Rain nooit, maar dat het een memorabele ervaring is die een zekere emotie weet over te brengen, dat staat vast.

Styx: Master of Shadows (PS4)
Nee, schoonheidsprijzen zal deze Styx niet winnen. De game is gemaakt met een klein budget en dat zorgt uiteraard voor een navenant bescheiden look. Ergens past het ook wel voor een game die je in de rol van een lelijke Goblin duwt, een game die gelukkig amusanter lijkt te zijn dan het uiterlijk doet vermoeden. Styx is fel gebrand op een schat die erg belangrijk is voor mensen en elfen, alleen herinnert hij zich niet zo goed waarom hij het ding zelf zo graag wil. Het is een simpel verhaaltje dat vooral fungeert als kapstokje voor de gameplay en daar lijkt kleine Styx toch wel in te schitteren. Master of Shadows is zoals de titel doet vermoeden een onvervalste stealth-game die leentjebuur is gaan spelen bij grote voorbeelden als Splinter Cell en Assassin’s Creed. Leuk is dat de game spelers vrijheid geeft om zelf de doelen te behalen. Je loopt dus niet via een vast patroon, maar sluipt door een open omgeving waarin je het objectief krijgt en zelf bepaalt welke route je het best lijkt. Door tunnels kruipen, je van schaduw naar schaduw bewegen of gewoon even naar een steunbalk klimmen om een beter zicht van de omgeving te krijgen, allemaal bekende elementen die deze Styx hanteert. De game is zeker geen gepolijste big budget game, maar bezit genoeg leuke gameplay-elementen en charme om een plek in je downloadlijstje te verdienen deze maand.
Rocket League (PS4)
Een beta wordt doorgaans gebruikt om de laatste foutjes uit een spel te halen. Zien hoe een game het ‘live’ doet om de nodige kinkjes uit de kabel te halen. Soms kan een beta een game echter ook een stevige boost geven als het op aandacht bij het publiek aankomt, iets dat bij deze Rocket League gebeurde. Al snel na het verschijnen van de beta van dit spelletje kwamen er lovende reacties op internetfora terecht die één algemene consensus hebben: holy shit, this game is awesome! De reden voor al die lof is omdat het spel een erg simpel idee neemt en daar gewoon iets erg leuks mee doet: het is een voetbalgame met auto’s. Twee teams van elk drie auto’s racen door een grote arena en proberen een reusachtige bal die onderhevig is aan haar eigen physics in de goal van de tegenstander te mieteren. Dat op zich is al grappig, maar wacht, het wordt beter. De auto’s zijn verre van realistische bolides en hebben dus enkele amusante tricks onder de motorkap zitten. Snelle drift-turns maken, tegen de muren en zelfs het plafond oprijden, dubbele sprongen maken en in de lucht een kickmove maken om de bal een duw mee te geven… Het is heerlijk stuntten. Naast die moves moet je ook zorgen dat je constant boost verzamelt door over de gekleurde ringen op het veld te rijden. Boost lijkt essentieel in deze game, omdat je niet alleen erg hard gaat wanneer je het gebruikt, maar je ook extra moves krijgt ermee. Druk je bijvoorbeeld op de boost wanneer je een dubbele sprong maakt dan lanceer je de bolide en wordt dat duwtje tegen de bal een stevige lel. Rocket League is ook een contactsport wat betekent dat je constant tegen de tegenstander aan knalt. Gewoon een duw geven om hen van de bal af te zetten of een stevige crash met de boost ingedrukt om hen tijdelijk uit te schakelen. Wanneer er plots een tegenstander enkele seconden wegvalt kan dat de balans van een potje erg snel doen kantelen. Dat soort dingen is dus de essentie van Rocket League en zorgt ervoor dat dit vast de eerste game in het lijstje wordt die ik ga downloaden. Dit heeft alles in zich om één van de leukste multiplayerspelletjes op de PlayStation 4 te worden, en is deze maand dus gratis voor alle leden. Downloaden en spelen dus die handel, ik zie jullie in de arena!

Rocket League is duidelijk het toppertje deze maand, een spel dat nog wel een hele tijd gespeeld kan worden online en dankzij Plus meteen een groot publiek kan aanboren. Los van dat toppertje is ook juli echter weer een veelzijdige leuke maand die games als Styx: Master of Shadows en Rain, spellen die bij velen onder de radar bleven, hun plekje in de spotlight geeft. Er valt in elk geval weer genoeg te spelen tot vier augustus wanneer de nieuwe lading games weer haar opwachting maakt.

Iedere gamesite heeft die ene toffe, lieve meid nodig die te porren valt voor de schattige platformgames. Hier bij GameParty moeten we het echter nog steeds met Eefje stellen. Een inktzwart gevoel voor humor, ietwat van een grote bek en een voorliefde voor de meest gewelddadige games die je kan bedenken. Dat is Eefje in een notendop.