PlayStation VR, wat je niet mag missen

PlayStation VR, wat je niet mag missen

Niet al te lang geleden heb ik een PS VR in mijn bezit gekregen. Ik was niet onbekend met de technologie achter de PS VR, aangezien ik, voordat deze uitkwam, ooit eens een preview met het apparaat heb gehad. Ik vind VR in de breedste zin van het woord een geweldige uitvinding. Echter liet ik mij voor een lange tijd tegenhouden wegens de hoge prijs van VR (waar PS VR de goedkoopste keuze is). Uiteindelijk heb ik namelijk niet alleen de headset met camera aan moeten schaffen, maar ook nog de Move controllers, een standaard om alles aan op te hangen en stiekem wil ik ook nog de Aim controller. Al met al staat mijn huis plots een stuk voller en is mijn portemonnee een stuk lichter. Echter is dit een ontzettend goede koop geweest en heb ik van de investering geen spijt. Daar wil ik het verder ook niet met jou, de lezer, over hebben. Ik zou het graag willen hebben over de games die ik op het moment heb en of jij deze ook zou moeten kopen.

PS VR Worlds
Deze collectie van games kreeg ik gratis bij de headset. Gratis is deze collectie ook echt een topper. De verschillende demo’s laten namelijk goed zien wat er mogelijk is met de VR Headset, vooral de London Heist is een game die je wilt spelen (wel met de Move controllers). In deze game kan je ook een sigaar aansteken en daadwerkelijk roken. Het klinkt misschien gek dat ik hierover onder de indruk van ben, echter zit er een kleine microfoon aan de onderkant van de headset wat geluid registreert. Het geluid van inademen en uitademen ook. Hierdoor blaas je de rook echt uit als je uitademt. Ik had niet verwacht dat digitaal roken zo verslavend zou zijn.




Naast The London Heist heb je Ocean Descent, niet zozeer een game, maar een ervaring. Je zit in een duikkooi en je wordt steeds dieper gehesen de oceaan in. Erg vermakelijk om te laten zien aan bijvoorbeeld je ouders, grootouders of aan je a-technische vrienden (zij het voor 10 minuten). Scavengers Odyssy is een redelijk leuke game, waarin je in een Mech zit en verschillende aliens moet uitroeien. Daarnaast heb je nog Danger Ball (een soort Pong) en VR Luge. Luge is Engels voor rodelen en ik hoop dat hiermee enigszins een beeld is geschetst van deze game. Laatstgenoemde twee games zijn niet zo bijzonder. Al met al is het een leuk pakket die standaard bij de headset zou moeten zitten. Het is in ieder geval geen 30 of 40 euro waard. The London Heist steelt de show. Ik kan dan ook met enig enthousiasme vermelden dat de ontwikkelaars van deze game een volwaardige game gaan maken gebaseerd op The London Heist. Mocht je de game ooit eens voor vijf euro in de budgetbak zien liggen, kan je deze zeker halen, al is het maar voor The London Heist.

Starblood Arena
Een erg leuke dogfighting game, waarin je de bestuurder bent van een klein ruimteschip. De game is op het moment van schrijven gratis via PS Plus en ik kan hem dan ook zeker aanraden. De originele prijs van de game ligt volgens mij rond de 40 euro en voor dat geld kan ik hem niet aanraden, aangezien je daar te weinig game voor zou krijgen. De game is zowel online als offline te spelen en je kan in de huid kruipen van verschillende piloten met de daarbij verschillende bijbehorende schepen. Elk schip heeft zijn eigen unieke wapens en elke piloot is op zijn eigen manier onmisbaar. De personages zijn kleurrijk en de humor in de game is een beetje hit & miss. Online is het soms moeilijk om een match te vinden, wat erg jammer is, aangezien de chaos in Starblood Arena het tot een leuke, zij het desoriënterende game maakt. Als er een betere minimap aanwezig zou zijn in Starblood Arena, zou de game een stuk prettiger worden om te spelen. Het advies is nu: zeker halen, hij is gratis wanneer je Plus hebt. Voor een eventuele budget prijs zou de game het geld ook zeker waard zijn.

Surgeon Simulator – Move Controllers nodig
Deze game heb ik gekocht voor vijf euro en het is het geld meer dan waard geweest. Je kan verschillende transplantaties uitvoeren, te weten hart, nieren, hersenen, ogen en tanden. Deze operaties kan je dan ook weer op verschillende locaties uitvoeren, een ziekenhuis, een ambulance en in de ruimte. De game neemt zichzelf niet zo serieus. Ik heb dan ook al een aantal keer hardop moeten lachen om de absurditeit van mijn eigen handelen. Vooral de operaties in de ambulance vind ik erg leuk om te doen, aangezien de ambulance nog wel eens over een drempel wil rijden, waardoor er nog wel eens dingen op de grond willen landen die je nodig hebt. Je kan jezelf ook prikken met een naald, waardoor je audiovisuele hallucinaties krijgt, geen aanrader aangezien dit erg desoriënterend werkt. Een leuke game/ervaring en voor de jagers naar de platina trofee, deze is namelijk vrij gemakkelijk te halen.




Job Simulator – Move Controllers nodig
Je hebt het al door: we zijn bij de simulator spellen aangekomen. Job Simulator speelt zich af in 2050; een toekomst waarin robots zo goed als alle taken van de mensen hebben overgenomen. In Job Simulator ga je naar een museum en kan je jezelf naar VR brengen door middel van verschillende cartridges (juist, VR in VR). In deze simulaties ga je banen uitvoeren zoals men dat vroeger deed, aldus de robots. Dit klinkt misschien niet zo bijzonder, maar het zorgt voor hilarische momenten. Zo heb ik op mijn kantoorbaan bijvoorbeeld hete koffie in het gezicht gegooid van mijn leidinggevende, waardoor ik promotie heb gemaakt. Een erg leuke game die goed de mogelijkheden van VR laat zien en je meer dan eens hardop laat lachen.

Battlezone
Ook deze game heb ik gratis bij mijn VR headset gekregen. Battlezone is een langlopende serie games en heeft bij de release van PS VR zijn VR debuut gemaakt. Normaal gesproken kost deze game circa veertig euro, wat ik nogal aan de hoge kant vind. In Battlezone kan je verscheidene campaigns doen, welke allemaal anders kunnen lopen. De game kan zowel offline als online gespeeld worden. Echter is er geen andere spelmodus, slechts de campaign modus. Battlezone is echt moeilijk. Je wordt met regelmaat vanuit verschillende hoeken beschoten en soms is dat niet te behappen. Meer dan eens heb ik het ‘Failure’-scherm voor mijn neus zien staan. Dit komt misschien omdat ik slecht ben in de game, maar als iemand die zichzelf niet beschouwd als een waardeloze gamer, wijt ik het ook een klein beetje aan de manier waarop Battlezone is opgebouwd. Een leuke, zij het frustrerende game.

Until Dawn: Rush of Blood – Move controllers nodig
Een game die ik ook gratis via PS Plus heb gekregen. Dit is een on-rails shooter waarin je in eerste instantie op ‘gewone’ doelen schiet in een horrorhuis, maar dit escaleert al heel snel. Voor je het weet ben je aan het gillen, schiet je op kwaadaardige clowns en zombie zusters. Ik heb meer dan eens de headset af moeten zetten, puur uit angst. Een geweldige, doodenge game. Niet erg lang, maar wel erg leuk.




Sprint Vector – Move controllers nodig – essentieel voor mensen met een PS VR
Er wordt over VR vaak gezegd dat het niet geschikt is voor ‘echte’ games, aangezien je er misselijk van kan worden. Ook kan je vaak niet zo snel bewegen in VR, aangezien je daar ziek van kan worden. Sprint Vector heeft hiernaar gekeken en heeft gezegd: wat een onzin, hier hebben wij totaal geen boodschap aan. Sprint Vector is een race game, vergelijkbaar met games als Mario Kart, maar dan in VR en zonder kart. Nu hoor ik je bijna denken: het lijkt dus totaal niet op games als Mario Kart. Echter heb je kleurrijke racebanen, belachelijke power-ups, leuke personages en een zeer vrolijk karakter. Met hoge snelheden, van circa 40 kilometer per uur, vlieg je over de baan, in de hoop je tegenstander in te maken. Je bestuurt de game door middel van de move controllers te zwaaien. De game is erg vermoeiend en ik heb met zweet op mijn voorhoofd staan racen. Ik overdrijf niet: dit spel is cardio en je hebt het niet door. Je springt, vliegt, rent, slipt en klimt en dit doe je allemaal door verschillende, grootse bewegingen te maken met je armen.

Ik ben geen enkele keer misselijk geworden in dit spel, ondanks de hoge snelheid. Wel ben ik een paar keer bijna voorover gevallen, aangezien ik plots afremde. Dit is een vreemde gewaarwording, maar het is wel erg grappig om mee te maken. Ook voelt het vreemd om het idee te hebben dat je springt terwijl je met beide voeten op de grond staat. Dit is een game die schittert in VR. Zowel online als offline. Online is de game wel nóg leuker, aangezien je dan voor de race begint in een soort lobby zit met de mensen waartegen je gaat racen. Je kan naar elkaar zwaaien, gezamenlijk klieren en met elkaar praten. Erg leuk zo voor een race en geeft het spel niet alleen een competitief karakter, maar ook een sociaal karakter.




Sprint Vector is een volwaardige game. Het lijkt misschien weinig content in eerste oogopslag, echter is dit niet zo. Elke map heeft veel verschillende routes en elke race loopt anders. De game is normaal gesproken 30 euro, maar is nu op te pikken voor circa 17 euro via de PS Store. Voor allebei de prijzen kan ik de game aanraden. De game is misschien wat lastig om onder de knie te krijgen, maar zodra je het allemaal een beetje hebt geleerd, heb je een game waar je uren achtereen jezelf kunt vermaken en dat op een nog verantwoorde manier ook.

Keep Talking and Nobody Explodes – essentieel voor mensen met een PS VR
Een game die het sociale scherm van de PS VR en hetgeen de persoon met de headset op heeft op een leuke manier weet te scheiden. De persoon met de headset op ziet namelijk een bom. Deze bom heeft verschillende modules en moeten allemaal op een andere manier gedeactiveerd worden. Het probleem is alleen dat de persoon met de VR headset niet weet hoe deze modules moeten worden uitgeschakeld. De mensen in de kamer, die alleen het TV scherm zien met daarop de handleiding voor de verschillende modules, moeten aan de hand van de omschrijving van de persoon met de headset op de juiste handleiding zoeken en op deze manier gezamenlijk de bom ontmantelen. Dit spel zorgt voor de nodige stress en met enige regelmaat sta je naar elkaar te schreeuwen, terwijl de timer van de bom blijft doortikken en de spanningen hoger en hoger blijven oplopen. Dit spel is te spelen met twee controllers, maar ook met een smartphone. Een leuk spel als je visite over de vloer hebt en je wilt eens iets anders dan een bordspel.

Bij de games waar ik niet de volledige prijs voor heb betaald, heb ik dit aangegeven. Dit om alles zo transparant mogelijk te houden. De games die ik echt aan wil raden zijn Sprint Vector, Job Simulator en Starblood Arena (laatsgenoemde is momenteel toch gratis). Sprint Vector steekt er wel met kop en schouders bovenuit, dus als je keuzes moet maken wegens financiële redenen, zou ik zeker voor Sprint Vector gaan. Een dijk van een game en verreweg de leukste manier om cardio te doen. Deze games zijn geweldig in VR en ook leuk om te doen met meerdere mensen. VR staat nog in de kinderschoenen, maar zelfs deze kinderschoenen passen mij verassend goed. Keep Talking and Nobody Explodes heb ik overigens net zoveel lol mee gehad als Sprint Vector, maar deze game moet je wel kunnen spelen met bekenden, als dit geen optie voor je is, ga dan zeker voor Sprint Vector.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.