prE3, de verwachtingen van Bas #E32019

prE3, de verwachtingen van Bas #E32019

Het is toch elk jaar weer mijn meest favoriete tijd. De E3. En hoewel ik nooit daadwerkelijk op de beursvloer in Los Angeles rond heb gelopen (yet….), is dit toch elke keer ‘het’ feest van de gaming industrie. Het is de week waarin alle bedrijven hun kaarten op tafel leggen. Waarin we zien wat de toekomst gaat brengen. En hoewel we over een week terugkijken op deze tekst om te lachen over alle fouten die ik ga maken, is de voorpret officieus de start van dat wat komen gaat. Wat gaat de E3 brengen volgens mij?

Ik kan het veilig gaan spelen wanneer je vraagt wat ik verwacht van deze E3. Natuurlijk verwacht ik de eerste echte beelden van Halo: Infinite, een flink stuk gameplay voor Gears 5 en de officiële aankondig van Fable (die geen Fable 4 gaat heten). Of gewoon die eerste gameplay voor Battletoads, natuurlijk.Of de aankondiging dat de nieuwe Ori gewoon tijdens de E3 verschijnt. En natuurlijk gaan we informatie rondom de volgende Xbox krijgen. Helemaal nu Sony een no show is zal Microsoft van de situatie gebruik gaan maken om nog groter uit te pakken dan vorig jaar. Nee, we horen geen exacte releasedatum van de console en ook de prijs houden ze wijselijk stil. Maar de eerste beelden zijn er wel degelijk.

Ik verwacht vooral dat dit een hele rare E3 gaat worden. Waar ik normaliter de nachten wakker bleef voor persconferenties van Sony bijvoorbeeld, is Sony nu dus niet in Los Angeles te vinden. Ook Electronic Arts geeft dit jaar geen show weg, maar presenteert hun games in een opgenomen video constructie. Het is nog niet echt duidelijk. Maar sowieso, het gemis aan Sony is groot. En hoewel ik geen PlayStation in huis heb, is de concurrentie op de E3 wel altijd een dingetje. Die is er nu veel minder, er is geen tegengas. Hoe gaat dit zijn? Want dit is nooit eerder gebeurd! Nu zijn er conferenties van ‘Limited Run’ en de ‘E3 VR Showcase’. Maar nee, dat gemis aan Sony zal gevoeld worden. Behalve in kamp Microsoft.

Ik verwacht nieuwe beelden voor Control, een game waar ik helemaal klaar voor ben sinds ik vorig jaar eindelijk Quantum Break tot een einde bracht. Ik ben ook hyped voor Star Wars: Jedi Fallen Order, waarvan we weten dat we de eerste gameplay gaan zien. En deze E3 gaat voor mij persoonlijk ook anders zijn. Voor het eerst in jaren ben ik weer in het bezit van een console die geen Microsoft-logo heeft. Ja, de Nintendo Switch is ook in huize van Dun gearriveerd, waardoor ik ineens uitkijk naar hele andere games. Pokémon Shield/Sword staat hoog bovenaan, evenals Luigi’s Mansion 3 en uiteraard A Link to the Past.
Als ik mijn verwachtingen even aan de kant zet en puur uit hoop mag spreken, hoop ik uiteraard op bepaalde zaken. Gaat dit dan toch echt het jaar van Splinter Cell worden? Gaat Batman na Arkham dan toch echt verder met the Court of Owls? En wat gaat die Harry Potter RPG worden? Want die gelekte beelden zagen er echt geweldig uit. En eigenlijk hoop ik op dingen die ik niet kan omschrijven. Nieuwe dingen, nieuwe IP’s. Dingen zonder een licentie of een cijfer in de naam. Iets compleet nieuws, iets wat we niet kennen. Al zeg ik geen nee tegen de eerste gameplay van Marvel’s Avengers…

Al jaren hoop ik op een bepaalde game. Een game die nooit aangekondigd werd en ook dit jaar vast niet gaat verschijnen. Een game die ik al zeven jaar op rij noem in mijn E3 verwachtingen. Een game die waarschijnlijk nooit gaat komen. Ik wil een Star Wars Rogue Squadron, helemaal geoptimaliseerd voor de spelsystemen van nu. Met grote groepen online in X-Wings de Death Star aanvallen. Met z’n allen op Hoth de Rebel Base beschermen. Met 64 spelers de gevechten boven Endor naspelen. En weet je wat? Breid het meteen uit naar alle films. Laat ons Starkiller base aanvallen, de opening van Revenge of the Sith herleven. Ja, een beetje zoals Battlefront, maar dan veel beter. Wat was Rogue Squadron II op de Gamecube een fantastische game, niet waar? Het zou mijn ‘vreugdedansje van het jaar’ zijn.
Wat ik dit jaar niet meer hoop te zien is het moddergooien. Iets waar ik elk jaar weer een hekel aan heb. Ik snap dat de concurrentie in deze industrie intens is, maar ook dat de bedrijven elkaars vrienden zijn. Sony kan niet zonder Microsoft en andersom. Het is juist daarom dat ik de ‘steken onder water’ nooit kan waarderen. Ja, elkaar een beetje op een leuke toon dissen moet kunnen, maar echt modder gaan gooien? Nee, ik vind het respectloos. Maar hey, nu Sony er niet is, zal het wel meevallen. Want als iemand graag met modder lag te gooien was het Sony wel…

Op de één of andere manier kijk ik meer uit naar deze E3 dan naar alle E3’s van de afgelopen jaren. Ik heb geen idee waarom. Misschien door de hoop op nieuwe hardware van Microsoft? Misschien door de belofte die Jedi Fallen Order met zich mee neemt? Of juist omdat ik heel erg benieuwd ben hoe de E3 is wanneer een grote speler wegvalt? Geen idee. Vraag het over tien dagen maar. Wanneer alles afgelopen is en ik het op een rij heb kunnen zetten. De E3 is hier. Hell yes!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.