PRE3: De verwachtingen van Kevin

PRE3: De verwachtingen van Kevin

Nog een paar dagen en dan gaat het spektakel in Los Angeles weer los. Al enkele weken zit ik me te verheugen op de nieuwtjes en aankondigingen die dit jaar vanaf de E3 onze kant op zullen gaan waaien. De geruchtenmolen draait ook al op volle toeren en dus is het een mooi moment om mijn verwachtingen op een rij te zetten.

PC-games gaan de show stelen
Dit jaar organiseren AMD en PC Gamer een persconferentie genaamd “PC Gaming Show”. De titel laat niets te wensen over, dit wordt een persconferentie waarbij de nadruk volledig ligt op de games voor het ‘PC Master Race’. Dit zegt wel iets over de staat van pc-gaming op dit moment: het is weer momentum aan het pakken en bezig met een inhaalrace met de consoles. Mijn verwachting is dan ook dat bij de overige partijen (EA, Ubisoft, Bethesda) de pc-versies van hun games de show gaan stelen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de opkomst van Virtual Reality voor de pc (Project Morpheus even buiten beschouwing gelaten). Dit moet wel de E3 van de pc-games gaan worden. En gaan we dit jaar dan misschien wél de nieuwe Command & Conquer zien? Ik hoop het.

Remasters & nieuwe IP’s
Sinds het verschijnen van de Xbox One en PlayStation 4 worden we doodgegooid met remasters en HD-versies van games van de vorige generatie consoles. Gezien de stroom geruchten over nieuwe remasters (Gears of War, anyone?) zijn we hier voorlopig nog niet vanaf. Persoonlijk word ik er een beetje moe van, maar voor gamers die de originele games niet gespeeld hebben is het een mooie kans om die ervaringen alsnog mee te pakken. Tegelijk verwacht ik ook veel aankondigingen voor nieuwe IP’s dit jaar. Eigenlijk is dit een inkoppertje, want enkele partijen hebben al laten weten met nieuwe IP’s te gaan komen. Zo gaat Ubisoft een nieuwe game laten zien en is Microsoft ook met een nieuw project bezig. Dat lijkt me echter pas de top van de ijsberg. Wie weet wat Square Enix nog voor ons in petto heeft? En Bethesda? Ik kan niet wachten om me te laten verrassen!

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Verschuiving naar mobiele games
Over Square Enix gesproken: een paar weken geleden werd bekend dat zowel deze uitgever als Konami hebben besloten zich meer te gaan richten op mobiele games. En natuurlijk is ook Nintendo van plan om de mobiele markt te gaan veroveren met hun games. De grote partijen lijken zich te beseffen dat het grote geld te verdienen is op de iPhones en Androids van de casual gamers, in plaats van op de consoles van de diehard gamers. Op deze E3 zullen we dat dus ook zeker gaan merken. Ik verwacht dat op de persconferenties een aanzienlijke tijd gereserveerd zal worden voor games die puur voor de smartphone en tablet ontwikkeld worden. Misschien dat er nog een enkele HD-versie tussen zal zitten, maar ik verwacht ook volledig nieuwe games in verschillende genres. Van puzzelgames zoals Hitman Go!, tot actiegames als Real Racing 3. Het kunnen hele mooie games gaan worden, maar dat is vooral afhankelijk van het feit of de uitgevers voor kwaliteit gaan of dat ze alleen maar snel geld willen verdienen. Laten we hopen op het eerste.

Virtual Reality wordt het nog nét niet
Iedereen roept het: de E3 van 2015 wordt de E3 van de Virtual Reality. Niet zo gek, want we staan ook aan de vooravond van de release van enkele veelbelovende VR-brillen. Op de E3 zullen die partijen ons echter moeten gaan overtuigen van de games die gaan verschijnen op die platformen en daar heb ik nog weinig vertrouwen in. De VR-techniek is op dit moment prima, maar nog niet fantastisch. En de ontwikkelaars zijn nog heel erg aan het zoeken naar de juiste manier om games te koppelen aan Virtual Reality. Enkele techdemo’s doen het heel goed, maar echte volwaardige games die het goed gebruiken zijn op één hand te tellen. Ik verwacht dan ook dat de games die we dit jaar gaan zien nog nét niet de juiste snaar weten te raken. Daarvoor zullen de ontwikkelingen nog even iets langer door moeten gaan, zodat we in 2016 wél de VR-games gaan zien die iedereen wil hebben.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Meer opslagcapaciteit voor de consoles
Sinds de lancering van de Xbox One en PlayStation 4 vraagt iedereen zich af waarom Microsoft en Sony er voor hebben gekozen om hun consoles uit te rusten met een ‘magere’ 500 GB opslag. Zeker nu we steeds meer games digitaal aanschaffen is het belangrijk om voldoende opslagruimte te hebben. En zeg nou zelf: 500 GB is gewoon erg beperkt. Daarom verwacht ik dan ook dat beide partijen deze E3 nieuwe versies van hun consoles zullen tonen. Misschien zijn ze iets kleiner of hebben ze een ander kleurtje, maar het voornaamste wapenfeit zal toch de grotere harde schijf zijn. En waarschijnlijk één of twee digitale games om die harde schijf gelijk goed te gebruiken.

Dit zijn zomaar vijf van mijn vele verwachtingen voor dit jaar. Stiekem hoop ik namelijk ook nog op een aankondiging van Half-Life 3, maar dat lijkt ijdele hoop. Of heeft Valve nog een verrassing voor ons? In ieder geval belooft het weer een fantastische E3 te gaan worden. Ik ben er klaar voor. Jij ook?

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.