Scribblenauts Unlimited 3DS Review

Scribblenauts Unlimited 3DS Review

Scribblenauts, toch wel een grote titel, heb ik nog nooit gespeeld. Het is relatief jonge game die het levenslicht in 2009 zag, waarvan we nu een nieuwe 3DS titel kunnen spelen. Naar mijn idee is het inderdaad een game die zich uitstekend leent voor een handheld. Eens kijken of de game zich staande kan houden tijdens mijn kritische oordeel. Mijn cijfers liggen namelijk meestal nogal laag wat betreft 3DS games. Maar ik kan alvast verklappen dat deze game zich kranig verweert. Ik was aangenaam verrast.

Een simpele puzzelgame die doet wat ik hem zeg. Het klinkt als muziek in de oren. De waarheid ligt toch even net iets anders, voor mij dan in ieder geval. Ik vond het namelijk niet zo erg simpel. Misschien denk ik zelf gewoon te moeilijk, ik kan niet meer op een simpel niveau nadenken. Dat klinkt eigenlijk best wel arrogant, maar zo is het niet bedoeld. De game heeft een leeftijdsrating van 7+. Ik kan mij direct voorstellen dat het voor kinderen met een fantasierijk brein inderdaad een simpele game is. Ik denk te moeilijk. Bij het eerste level, waar ik een kat uit de boom moest halen, zat ik te denken aan een bolletje wol, de brandweer en een helikopter. Redelijk fantasierijk, als zeg ik het zelf, maar ik hoefde alleen maar een ladder tegen de boom te zetten en de poes op te pakken. Hoe simpel kan het zijn.

Het concept van de game is dat je zelf items creëert of opdrachten geeft waardoor je de puzzels oplost en daarmee “starites” verzameld. Met het simpele gebruik van je stylus en een toetsenbord kun je objecten opschrijven die dan zullen ontstaan. De game bevat ongeveer 25000 woorden die je meer dan genoeg hulpmiddelen geven om al de puzzels op te lossen. Het mooie is dat je op meerdere manieren tot je doel kunt komen. Met het voorbeeld van de kat in de boom kun je deze met een ladder eruit krijgen, maar je kan bijvoorbeeld ook de boom omhakken. Zo is de ervaring van deze game voor iedereen anders, en dat is best wel tof eigenlijk. Iedereen bewandelt dus zijn eigen pad en zo is voor ieder de game-ervaring uniek.
De lolbroeken onder ons (inclusief ikzelf) zullen ook proberen scheldwoorden of andere sexy termen te gebruiken. Helaas zal onze hoofdpersoon Maxwell hier niet in bediend worden. Waar varkens met grote vleugels orde van de dag zijn, zal je geen reactie krijgen op de vraag naar vrouwen met grote tieten. Misschien als er ooit nog eens een Hentai-versie uitkomt; Nipplenauts Unlimited bijvoorbeeld. Voor nu moeten we het doen met deze toch wel erg leuke game. Ik was verbaasd hoeveel plezier ik er mee heb gehad. Ik vond het ook erg prettig dat je in elke level opdrachten krijgt van de karakters in de game. Zo hoefde ik niet heel erg veel doelloos rond te lopen en kon ik opdracht na opdracht uitvoeren, die al genoeg uitdaging met zich meebrachten. Toch was ik het na een aantal uur spelen wel zat. Om het de dag erna toch weer op te pakken.

Hoewel je gaandeweg aardig wat tips ontvangt, krijg je ook behoorlijk wat vrijheid. Zo kun je los van een opdracht zelf ook even aanklooien. Ik heb draken laten dansen met vliegende geitjes. En een toren van olifanten gemaakt. Toch is het ook wel lineair te noemen. Je loopt toch iets van een verhaal door, wat ook niet verveelt eigenlijk. Ik vond het overigens wel jammer dat ik het niet met mijn kinderen kon spelen. De game leent zich om lachend samen op de bank te spelen. En met de fantasievolle gedachten van mijn twee zoons moet dat echt hilarisch worden. Ze hebben wel meegekeken, maar zelf de stylus pakken en woorden tikken, daar zijn ze met bijna 3 jaar echt nog te jong voor.

Ik hoef niet veel zinnen vuil te maken aan deze game. Het is gewoon een goede, leuke titel die je samen met je kinderen kan spelen. Soms is het even zoeken naar de beste oplossing en de daarbij horende woorden. Maar eigenlijk spreekt het redelijk voor zich, als je je even verplaatst in de schoenen van een 8-jarig kind. Het is leuk om te zien hoe een game je weer kan terugbrengen naar je jeugd. Veel van dit soort games zijn bij voorbaat al niet leuk omdat ze te kinderachtig zijn. Scribblenauts distantieert zich hiervan en zet een goed speelbare, grappige game neer. Klasse.

[review pros=”+ Leuk, grappig, cool
+ Uw wens is mijn bevel
+ Lekker simpel…toch?” cons=”- Grafisch ietwat achterhaald
– Denken als een 8-jarige is vermoeiend” score=76]

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.