Terugblik E3: Max Wildöer

Terugblik E3: Max Wildöer

Deze E3 heb ik bijna in zijn geheel moeten missen door ontzettende drukte op mijn vaste baan in combinatie met school. Wat heb ik gebaald. WhatsApp stond tijdens werk constant aan, zodat ik alsnog een beetje E3 mee heb gekregen dankzij de GameParty-groepchat. Elke pauze die ik heb en elk rustig momentje heb ik GameParty bekeken om de nieuwtjes te checken die de hardwerkende crew online heeft gezet en ben ik nu alsnog (bijna) Up2Date (pun intended).

Top 3 E3 2014
De aankondiging van Bloodborne
Bloodborne, de game waar ik ontzettend naar uitkeek voordat ‘ie werd aangekondigd, is eindelijk aangekondigd. Exclusief voor de PlayStation 4. Het geniale brein van Demon’s Souls en Dark Souls zit erachter en dat is te zien in de nogal duistere trailer van die getoond werd tijdens de presentatie van Sony. Bloodborne was al gelekt op verschillende internetfora onder de noemer Project Beast en iedereen hoopte en dacht aan een aankondiging van Demon’s Souls 2. Eigenlijk vind ik dit veel beter, een nieuwe IP in een nieuwe setting die nog duisterder lijkt te zijn dan de Souls games. En het is een titel die doet vermoeden dat je een flink aantal vijanden aan je uitklapbare zwaard gaat rijgen c.q. afschieten. Ik kijk zo hard uit naar deze game. Het wachten op 2015 gaat lastig worden…
Gamefiësta
Ik had het niet verwacht, maar toch zijn er nog een aantal nieuwe games aangekondigd op de E3. Games zoals Let it Die, Rise of the Tomb Raider, de eerdergenoemde Bloodborne, talloze indies, Starfox, een nieuwe Zelda, Dead Island 2 en nog een flink aantal andere. Alsnog hadden dit een stuk meer nieuwe games kunnen zijn wanneer ontwikkelaars niet zo lek als een mandje zouden zijn. Voor de E3 zijn er zoveel games aangekondigd, vlak ervoor of al vorig jaar met de E3, maar qua gameplay hadden we eigenlijk nog weinig gezien van de meeste games. Daar is gelukkig verandering ingekomen. Overal op de E3 is gameplay geshowcased en hier ben ik als gamer dol op. Niet alleen zodat ik een idee heb kunnen krijgen van hoe de game in elkaar steekt, maar ook zodat ik heb kunnen zien hoe de game grafisch zijn mannetje staat als het er heftig aan toe gaat op het scherm en natuurlijk kan ik mezelf gewoon helemaal hypen (en waarschijnlijk ook een aantal keer laten teleurstellen).

GameParty
Uit pure respect is dit een hoogtepunt voor mij van deze E3. Terwijl ik op mijn werk was, wensend dat ik de rest van de crew kon helpen, waren zij non-stop druk aan de slag. Terwijl ik alweer in bed lag, zaten zij nog met hun ogen gericht op een beeldscherm om jou (en mij) van het nieuws te voorzien. Tot diep in de nacht hebben zij zich uitgesloofd en dat vind ik ontzettend stoer. Iedereen bij GameParty doet dit vrijwillig naast een studie of zijn of haar vaste baan en toch zijn ze elke dag van de E3 druk bezig geweest met het voorzien van nieuws, checken van streams en het maken van artikelen en features. Ik neem mijn spreekwoordelijke pet af voor u, dames en heren!

Flop 3 E3 2014
De PS V… hoe heet ‘ie ook alweer?
Sony is de handheld nog niet helemaal vergeten, of ze er alles aan doen om het apparaat weer op de voorgrond te krijgen is echter een tweede. Tijdens de persconferentie van Sony heeft het apparaatje wel wat aandacht gekregen, maar het is niet echt noemenswaardig. Een aantal titels die in beeld verschenen, maar geen schokkende of verrassende aankondigingen. Nog steeds ligt bij mij een handheld van 300 euro met ongelooflijke potentie klaar. Helaas ligt deze potentie in de kast, door het gebrek aan games erop. Sony doet precies wat ze een aantal jaar geleden met de PSP deden. Ze laten het links liggen. Persoonlijk vind ik dit erg jammer, helaas doe ik er weinig aan. Misschien moet ik een petitie starten, dat lijkt iedereen tegenwoordig namelijk te doen.

The Last Guardian
The Last Guardian is een game die nu al zes of misschien zelfs acht jaar geleden is aangekondigd en nog steeds is de game niet uit. We weten ook weinig van de game, maar elk jaar denkt of hoopt iedereen weer op nieuwe informatie rondom de game. Sony heeft al wel laten weten dat de game niet is afgelast, maar waar ik me vooral zorgen om maak, is: hoe kunnen ze deze game nog goedmaken? Een dergelijk lang ontwikkelingsproces is gevaarlijk en duidt meestal op problemen in de ontwikkeling en spanning op de werkvloer. Hiervan wordt een game niet beter en daar zijn ook weer een aantal voorbeelden van. Ik denk nu bijvoorbeeld aan Duke Nukem Forever. Ik word verdrietig van de naam alleen al. Ik hoop dat The Last Guardian beter gaat worden. Mijn hoop ligt hoog. Kom op Team ICO, je kunt het!

https://www.youtube.com/watch?v=EHzHoMT5eRg

Mijn E3
Deze E3 is een persoonlijk dieptepunt. Niet omdat de E3 teleurstellend was (ook al was het verre van vorig jaar), maar puur omdat ik geen enkele persconferentie op het heetst van de naald heb kunnen volgen en nieuwtjes heb kunnen produceren. In tegenstelling zelfs: ik was op mijn werk en als ik daar niet was, was ik op school. Van geen enkele E3 heb ik zo weinig meegemaakt. In ieder geval niet meer sinds 2009. Ik had mijn dagen naar Noorwegen speciaal om de E3 heen gepland en dat mocht alsnog niet baten. Niet alleen dat, maar in de aanloop van de E3 zijn er ontzettend veel games aangekondigd. Nu zijn er alsnog een aantal aangekondigd op de beurs zelf, maar het hadden er veel meer kunnen zijn. Nu staat dit misschien nogal groot als minpunt, maar zo bedoel ik het ook weer niet. Ik vind het gewoon jammer. Een gemiste kans die ze hopelijk volgend jaar weer goed weten te maken.

Hoopt volgend jaar op…
Geheimzinnigheid, meer IP’s, nieuwe technologie, Monster Hunter voor de PlayStation 4 en ik hoop op virtuele dinosauriërs die je als huisdier kunt hebben. Hopen kan altijd, maar natuurlijk hoop ik op de dingen waar elke gamer op hoopt. Games die ons zullen verbazen, grafische hoogstandjes en innoverende gameplay. Ik wil meer van alles, ik wil mijn portemonnee tegen het beeldscherm aansmijten bij elke personferentie die ik zie. Niet letterlijk, maar wel het gevoel dat ik mijn geld wil besteden aan de hopen games die uit worden gebracht en aan worden gekondigd. Dat gevoel heeft dit jaar een beetje bij mij ontbroken, maar dat zou natuurlijk ook kunnen doordat ik de hele beurs heb moeten missen. Volgend jaar beter, hopelijk op alle fronten.

Is helemaal klaar met…
Remasters van games. Volgens mij heb ik het al eens eerder genoemd maar nu vind ik dat het ook weer essentieel is. Denk hierbij aan de recente aankondigingen en bekendmakingen van The Last of Us en GTA V. Het zijn games die zo kortgeleden uit zijn gebracht dat ik toch wel een beetje het gevoel heb van geldklopperij. De games zullen nóg mooier zijn en nóg beter lopen, maar toch heb ik het gevoel dat dit een beetje overbodig is. Ik heb de games nét nog gespeeld. Sterker nog: The Last of Us zit nog in mijn PlayStation 3, omdat ik de multiplayer geweldig vind. Ik ga niet zeggen dat ik de remasters van beide games niet ga kopen, maar ik ben er wel klaar mee. Ik wil nieuwe games, vervolgen van oude games en geen remaster onzin…

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.