Star Wars Battlefront: in gesprek met ontwikkelaar Dice

Star Wars Battlefront

Beste game van 2015
PC PlayStation 4 Xbox One
8.7

Sterk

8.7

User Avg

Star Wars Battlefront: in gesprek met ontwikkelaar Dice

Star Wars Battlefront: in gesprek met ontwikkelaar Dice

Dice, de ontwikkelaar die ons in het verleden games als Mirror’s Edge en Battlefield bracht, is al jaren bezig met haar nieuwste project: Star Wars Battlefront. Nu de game eindelijk in de winkels ligt en gamers over de gehele wereld zich onder laten dompelen in de Star Wars-sfeer, gaan we in gesprek met Craig McLeod, producer achter de game.

GameParty: We weten dat jullie fan zijn van Star Wars, dat wisten de video’s die een kijkje achter de schermen lieten zien wel duidelijk te maken. Hoe reageer je dan op het moment dat je hoort dat je zelf een toevoeging mag gaan maken in deze franchise? Hoe was het toen jullie hoorden dat jullie de nieuwe Star Wars Battlefront gingen maken?
Craig: Het was een fantastische, spannende tijd bij Dice en Electronic Arts toen we te horen kregen dat we de Star Wars-licentie in handen hadden gekregen. Zoveel van ons zijn opgegroeid met de magie van Star Wars, dus de mogelijkheid om aan zo’n serie te werken, met Lucasfilm erbij, was alsof een droom uitkwam. Ik herinner me nog dat ik op vakantie was in de USA op het moment dat de deal rond werd gemaakt. Ik ben meteen gaan bellen om ervoor te zorgen dat ik aan dit project mocht gaan werken. Wanneer je aan je baan denkt waar je met veel passie werkt en dat kunt combineren met een franchise waar je mee bent opgegroeid, dan weet je dat je alles op alles gaat zetten om er deel van uit te maken.

GameParty: Star Wars is een enorme licentie. Er zijn over de gehele wereld miljoenen fans te vinden. Voel je de druk om er extra voor te zorgen dat deze game echt heel erg goed gaat worden?
Craig: Bij Dice doen we onze stinkende best om elke game die we maken zo goed mogelijk te krijgen. Maar nu voelden we inderdaad een extra druk door de Star Wars-licentie. Er zijn zoveel mensen op deze planeet die met fantastische herinneringen terug blijven denken aan de films, comics, tv-shows of andere media waarin Star Wars aanwezig is. Dat doet wel wat met je, je voelt de spanning steeds. Het feit dat we meteen samen mochten gaan werken met Lucasfilm om alle details te laten kloppen zodat we de game met het grootste respect voor de serie konden benaderen, zal deze fans dan heel ook erg blij maken. We hebben er echt alles aan gedaan om Battlefront als Star Wars te laten zijn. Zonder Lucasfilm waren we daar niet zo sterk in geslaagd.

GameParty: Hoe was het om met Lucasfilm te werken? Werden er regels gesteld die echt niet verbroken mochten worden, of was je compleet vrij in je keuzes?
Craig: Het was fantastisch om met Lucasfilm samen te werken! We konden achter de schermen kijken en hadden toegang tot alles wat we nodig hadden om deze game echt het Star Wars-gevoel uit te laten ademen. We konden met Lucasfilm naar de locaties waar de films opgenomen zijn, waardoor we fotorealistische bronnen konden raadplegen en gebruiken voor het omzetten naar de game. We kregen ook toegang tot het heilige Lucasfilm-archief waar we de originele props uit de films in handen kregen en we konden praten met de mensen die Star Wars hebben gecreëerd. Natuurlijk waren er regels binnen het Star Wars-universum die niet gebroken konden worden. Met dit in ons achterhoofd hebben we ook meteen besloten dat de helden uit de game eruit moesten zien zoals ze in de films ogen. Voertuigen wilden we ook niet veranderen, dus was het aan ons om ervoor te zorgen dat ze goed pasten in de game die we wilden creëren. Hier kwam onze expertise goed van pas. We wisten de sterke gameplay aan te vullen met authentieke Star Wars-assets, wat zorgde voor het spel dat je nu kunt spelen.

GameParty: Hoe is het creëren van levels, wapens of personages anders dan tijdens de ontwikkeling van een nieuwe Battlefield?
Craig: Wanneer je kijkt naar het technische aspect achter het maken van een Battlefront of een Battlefield, zijn er weinig dingen veranderd. Het was vooral de gedachtegang die compleet anders was tijdens het maken van deze dingen. Je moet met een andere gedachte omgevingen creëren in de Star Wars-franchise dan wanneer je iets maakt voor een moderne, militaire shooter. Star Wars heeft een unieke uitstraling met een eigen gevoel. Visueel en qua geluid moet je binnen twee seconden weten dat je met Star Wars te maken hebt. Hier hebben we dan ook heel veel tijd en moeite in gestopt. Hierdoor moesten we niet alleen de gameplay, maar ook het art design op een andere manier benaderen, waardoor we de magie en het gevoel van de films vast konden houden.

Zijn er dingen uit de oude Battlefront-games die aangepast moesten worden voor dit nieuwe deel? In hoeverre hebben de oude delen dit spel beïnvloed?
Craig: We hebben uiteraard gekeken naar de oude games en deze titels waren dan ook aanwezig op het kantoor tijdens het maken van dit spel. Zo konden we altijd even teruggrijpen naar de oudere visies op Battlefront wanneer dat nodig was. Maar je weet het; er is veel veranderd in de industrie en de technologie die we gebruiken. Daarnaast zijn de verwachtingen van spelers ook heel anders dan in de tijd van Battlefront 1 en 2. Het is daarom heel moeilijk om onze game te vergelijken met de vorige edities. Daarom hebben we de franchise een reboot gegeven, zodat we een ‘Dice-visie op Battlefront’ konden creëren. In deze visie is het ons gelukt om iets spectaculairs naar de spelers te brengen. Het is toegankelijk voor iedereen, authentiek, leuk om te spelen en iets wat je alleen bij Star Wars kunt vinden.

GameParty: We konden in de beta al de muziek van John Williams horen. Ook was er nieuwe muziek te horen. Hoe was het om zijn soundtrack uit te breiden?
Craig: Het was een geweldige ervaring om met de muziek van Battlefront aan de slag te gaan. Star Wars heeft zo’n memorabele muziek die bij veel mensen meteen bepaalde emoties weet op te roepen. We moesten er dus zeker van zijn dat we de originele muziek van John Williams in onze game gingen gebruiken. Maar om het goed te laten werken in het spel, was het nodig om deze muziek uit te breiden. De muziek in een game moet dynamischer zijn dan in een film, omdat de speler steeds zijn eigen dingen mee blijft maken. Daarom is de muziek van Gordy Haab zo belangrijk voor de algehele ervaring van het spel. Hij wist, samen met het complete audioteam, ervoor te zorgen dat de muziek nu precies doet wat hij moet doen, zonder dat het origineel vergeten wordt. Het sluit naadloos aan op elkaar.

GameParty: Wat doe je eraan om mensen deze game geen Star Wars Battlefield te laten noemen?
Craig: Wanneer mensen de woorden ‘Dice’ en ‘multiplayer shooter’ horen, is het zeer normaal dat mensen meteen aan Battlefield denken. Toch vertrouw ik erop dat Battlefront los kan staan van Battlefield en dat mensen, nadat ze gespeeld hebben, inzien dat het toch echt een hele andere game is geworden. We hebben bijvoorbeeld de systemen van Battlefield niet zomaar meegenomen naar Battlefront. We hebben alles opnieuw gecreëerd voor het spel, waardoor het uniek, fris en als Star Wars aanvoelt.

GameParty: Binnenkort wordt de Battle of Jakku toegevoegd aan het spel, een veldslag die gelinkt gaat worden aan Star Wars: The Force Awakens. Hebben jullie hulp van de filmmakers gekregen tijdens het creëren van dit stukje in de Star Wars-geschiedenis?
Craig: We hebben deze planeet met dezelfde liefde behandeld als elke andere planeet in het spel (Endor, Sullust, Hoth en Tatooine). We hebben een team naar de set van de film gestuurd om ervoor te zorgen dat alles zo realistisch en authentiek mogelijk is. We hebben ook de samenwerking met Lucasfilm gebruikt om feedback te krijgen van de filmmakers.

GameParty: Hoe zie je de toekomst in voor Battlefront?
Craig: Hoewel ik niet specifiek in kan gaan op plannen, kan ik zeggen dat we de licentie tien jaar in handen hebben. Dit is pas de eerste game in de franchise. Combineer dit met het feit dat er nog heel veel in het Star Wars-universum te vinden is wat klaar ligt om te ontdekken. Ik denk dat er een hele goede toekomst is voor Star Wars Battlefront. Wanneer we naar de nabije toekomst van het spel kijken, dan spreken we over de season pass die aangekondigd is. Hier gaan we fans nog meer content geven waarvan we nu al zeker zijn dat ze er echt van gaan genieten.

GameParty: En dan tot slot; wat is je favoriete Star Wars-herinnering?
Craig: Dit is zo’n moeilijke vraag om te beantwoorden. Puur omdat er veel fantastische herinneringen zijn die gelinkt zijn aan Star Wars! Wanneer ik het even terugbreng naar de originele drie films, dan moet ik de Battle of Hoth noemen in The Empire Strikes Back. Dat moment dat je voor het eerst de machtige AT-AT aan ziet komen lopen, richting Echo Base. Dit in combinatie met legendarische, klassieke scènes zoals het moment dat de Snowspeeder een walker omhaalt met een tow-cable. Luke’s prachtige actie met de thermal detonator en de urgentie voor de Rebels om te ontsnappen. Het was adembenemend toen ik het voor het eerst zag. Andere momenten die een grote indruk achter hebben gelaten zijn de Battle of Yavin in A New Hope, het lichtzwaardgevecht tussen Luke Skywalker en Darth Vader in The Empire Strikes Back en uiteraard de Speederbike achtervolging op Endor.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.