Top 5 racegames van de afgelopen generatie

Top 5 racegames van de afgelopen generatie

Onlangs verscheen Project CARS dan eindelijk. Racefans met een next-gen console snakten namelijk al maanden naar de release van deze racetopper: eindelijk weer eens een racegame. Terwijl het leek alsof op de PlayStation 3 en de Xbox 360 de ene na de andere racegame verscheen. Burnout, Wipeout, Need for Speed, Gran Turismo, Ridge Racer, Forza Motorsport en noem het allemaal maar op. Ik heb me in ieder geval goed vermaakt met alle racegames op beide consoles. Daarom zet ik de vijf (in mijn ogen dan) beste racegames van de afgelopen generatie op een rijtje? Riemen vast? Klaar voor de start, af!

5. Split/Second
Deze game had je waarschijnlijk niet verwacht in de top 5 van beste racegames van de afgelopen generatie. Misschien heb je de game niet gespeeld. Misschien was je Split/Second al weer helemaal vergeten. Op de afgelopen generatie consoles zijn namelijk behoorlijk wat racegames met een twist verschenen. Wat te denken van Blur, ModNation Racers en Sonic and SEGA AllStars Racing. Toch is Split/Second mij het beste bijgebleven. Mario Kart, maar dan met wat meer explosies en wat meer ballen, zo is Split/Second misschien wel het beste te omschrijven. Explosies waren er in ieder geval genoeg.
https://www.youtube.com/watch?v=C1Vkc86jI80&spfreload=10
In Split/Second kun je namelijk een meter vullen om zo de omgeving compleet in elkaar te laten donderen. Heb je je meter maar een klein beetje gevuld? Dan kun je een simpele explosie veroorzaken die misschien een of twee tegenstanders uitschakelt. Heb je je meter volledig gevuld? Dan kun je dat flatgebouw in de verte in elkaar laten donderen. Net op tijd dat er voor jou een shortcut ontstaat, en net op tijd dat iedereen die achter jou rijdt het volledige flatgebouw op zijn of haar harses krijgt. Chaos en spektakel gegarandeerd. Het speelde in ieder geval heerlijk weg en is, zelfs vijf jaar na release, nog altijd de moeite waard om eens op te pakken.

4. WipEout HD
Wipeout! Nee, dan heb ik het niet over dat iets te Amerikaanse televisieprogramma met de iets te grote rode ballen, maar met de al behoorlijk lang lopende race-serie van Sony. WipEout HD was al weer de achtste titel in de WipEout-serie en is een echte topper. Veel gamers hebben de game waarschijnlijk pas ontdekt toen Sony de game gratis weggaf als goedmakertje voor de downtime van het PlayStation Network. Het is jammer dat gamers pas zo laat massaal de game hebben opgepikt, want WipEout HD kan je zo’n ontzettend goed gevoel geven. Tenminste, als je de game eenmaal onder de knie hebt.

Makkelijk is de game in ieder geval niet te noemen, wat voornamelijk te wijten is aan de enorme snelheid waarmee je de parcours neemt. Bovendien: in welke ‘normale’ racegame race je nou in een soort van ruimteschip en gebruik je je luchtremmen om een beetje normaal de bocht om te gaan? Heb je WipEout eenmaal onder de knie, dan laat het je in ieder geval niet meer los. Dan wil je net zo lang door totdat je alle gouden medailles hebt gehaald. Voor wie nog meer van WipEout HD wilt genieten: op de Vita is de game inmiddels ook te spelen door een DLC-pakket van WipEout 2048.

3. DiRT 3
De DiRT-serie heeft bij mij een speciaal plekje in mijn hart. Voor hetzelfde geld had hier ook DiRT 1 of DiRT 2 kunnen staan. En hoewel een hoop fans het Gymkhana-gedeelte van DiRT 3 hebben vervloekt, de game ging wel voor een gedeelte terug naar waar de Colin McRae-serie eigenlijk om draaide: rallyrijden! DiRT 3 was in ieder geval een stuk minder Amerikaans dan DiRT 2. Het derde deel in de serie pakte het beste van het eerste en het tweede deel samen en maakte er een fantastische mix van.

Een geweldig gevoel van snelheid en (voor die tijd dan) prachtige graphics zorgden er voor dat vele rallyfans weer helemaal verliefd werden op de serie die al in 1998 het levenslicht zag. Rallycross, point-to-point races, Gymkhana en rally: het kan allemaal in DiRT 3. Ik kreeg in ieder geval kippenvel toen ik het ‘For Colin’-evenement speelde toen ik de game bijna had uitgespeeld. Tel er bij op dat de auto’s werkelijkwaar fantastisch reden en er uit zagen, en het was een fantastische game voor rally en race-fans. Niet voor niets zit iedereen vol smart te wachten op DiRT 4 voor de next-gen consoles.

2. Burnout Paradise
‘Take me down to the Paradise City, where the grass is green and the girls are pretty’. Elke keer als ik de intro van het legendarische nummer van Guns and Roses hoor moet ik nog steeds aan Burnout Paradise denken. Eerder speelde ik al met een hoop plezier Burnout Revenge op de Xbox 360, maar Burnout Paradise overtrof die game nog eens dik. Burnout Paradise was letterlijk en figuurlijk de climax van de Burnout-serie. In mijn ogen de beste Burnout-game, maar helaas ook de laatste die er tot nu toe is verschenen.

Burnout Paradise kende een flinke stad waarin je helemaal los kon gaan. Er waren stuntjumps te ontdekken, er waren evenementen te spelen en er waren een hoop geheime hekken te slopen. De game kreeg bovendien behoorlijk wat (gratis) DLC en was zodoende steeds in beweging. Motoren werden gratis aan de game toegevoegd en ook kwam er een dag- en nacht-cyclus. Een betaald pakket bracht een nieuw eiland richting de game. Het motto van die DLC omschrijft Burnout Paradise eigenlijk het beste: ‘if you can see it, you can drive it’. En zo is het maar net.

1. Forza Motorsport 4
Hier had net zo goed Forza Motorsport 2 of Forza Motorsport 3 kunnen staan. In mijn ogen is er maar een titel die het verdiend om de beste race-game van de afgelopen generatie te zijn en dat is Forza Motorsport. Gran Turismo ontbreekt in dit lijstje en dat is alleen omdat Forza Motorsport de game van Sony compleet gedomineerd heeft. Waar Gran Turismo in mijn ogen te veel in het verleden is blijven hangen, heeft Forza Motorsport juist durven innoveren; door Gran Turismo 3 en 4 als blauwdruk te pakken hebben ze op het succes kunnen voortborduren. Als Gran Turismo-fan moet ik ook eerlijk zeggen: Forza Motorsport 4 is de game die Gran Turismo 5 eigenlijk had moeten zijn.
https://www.youtube.com/watch?v=BZJF6WUzlNw&spfreload=10
Natuurlijk, Forza Motorsport 4 had geen 1000 auto’s, net als Gran Turismo 5. Wel had de game een hoop variatie in modellen en zagen al die modellen er even goed uit. Forza Motorsport 3 was al goed, maar Forza 4 bouwde het rijk van Turn 10 nog eens verder uit. Een samenwerking met Top Gear, Autovista, fantastische handeling en prachtige graphics, Forza Motorsport 4 heeft het allemaal.

Deze top 5 is slechts een kleine greep uit de fantastische racegames voor de PlayStation 3 en de Xbox 360. Er zijn nog een hoop andere toppers (Need for Speed, Trails, Ridge Racer, GRID, Project Gotham) die niet genoemd zijn. Mis je bepaalde games in dit rijtje? Ben je het niet eens met mijn nummer 1? Laat het vooral weten in de comments!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.