Turtle Beach Recon 320 Review

Turtle Beach Recon 320 Review

Sinds begin dit jaar grenst de computer/gamekamer in mijn huis aan de slaapkamer van mijn zoontje. Gamen met een uitgebreide audio-installatie zit er dan ook niet meer in. Gelukkig zijn er genoeg headsets op de markt om dat gemis op een goede manier op te vangen. Van Turtle Beach kregen we de Recon 320 headset opgestuurd. Een 7.1 pc-headset met een verkoopprijs van rond de 70 euro. Is dit een headset die de boxen kan vervangen?

Om de headset op de pc aan te sluiten gebruik je de meegeleverde USB-kabel. Dat werkt heel makkelijk en kan niet missen: ene kant in de headset, de andere kant in de pc. In de kabel zit een knopje om het volume aan te passen en eentje om de microfoon te muten. Erg handig, want zo hoef je niet steeds op zoek naar de audio instellingen op je computer. De microfoon komt in de vorm van een flexibele stang die je ook nog even in je headset moet prikken om hem te kunnen gebruiken. De microfoon is lekker flexibel, waardoor je hem makkelijk in de juiste positie kan manoeuvreren. Alles bij elkaar is het geheel makkelijk aan te sluiten en kan een kind de was doen. Er is echter wel een slordigheidje. Om gebruik te kunnen maken van het 7.1 geluid van de headset moet je een aparte driver van Turtle Beach downloaden. De websites die op de doos en in de handleiding staan vermeld, werken echter niet. Na wat rondzoeken vond ik uiteindelijk in de cache van Google de juiste drivers. Vreemd dat ze hier niet even wat beter op hebben gelet bij Turtle Beach. Het installeren van de drivers gaat dan wel weer heel makkelijk, waarmee je dus zojuist je stereo-headset hebt geüpgrade naar een 7.1 headset.

Naast de USB-kabel zit er ook een kabel in de doos om de headset op een smartphone, tablet of handheld aan te sluiten. Die kabel heeft een ingebouwde microfoon, waardoor je de aparte microfoon los kunt koppelen. De microfoon in de kabel pikt je stem goed op en met de multifunctionele knop kan je de muziek bedienen (pauze, doorspoelen, skippen). Vreemd is misschien wel dat er geen volumeknoppen in de kabel verwerkt zijn; dat had het compleet gemaakt. De optie om de headset aan te sluiten op je mobiel/tablet blijft echter vooral een leuk extraatje. Het is in de eerste plaats een headset voor je pc en ik denk dan ook niet dat je deze headset koopt om onderweg muziek te luisteren en te bellen.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Na de headset uitgebreid getest te hebben op mijn pc durf ik wel te zeggen dat deze prima waar voor zijn geld biedt. De geluidskwaliteit is in orde, maar de bas had wel iets meer aanwezig mogen zijn. Het klinkt nu net iets te vlak. Het surround effect heeft me echter positief weten te verrassen! Tijdens het spelen van diverse games hoorde ik duidelijk het verschil met een stereo-headset. De headset gaf de richting van de geluiden goed door. Als bijvoorbeeld in Watch_Dogs een groepje mensen voorbij liep, hoorde ik hoe hun stemgeluiden verplaatsten van voren naar achteren. En auto’s die me van achteren naderden kon ik nu ook duidelijk aan horen komen. Dit is beter dan ik had verwacht van een headset in deze prijsklasse!

Het ontwerp van de Recon 320 vind ik best goed, maar dat is natuurlijk nogal persoonlijk. Kijk dus even goed naar de foto’s om te zien of jij dit ook een mooie headset vindt. Belangrijker is misschien nog wel het draagcomfort. Nu heb ik best een groot hoofd, waardoor ik nog weleens moeite heb om goed passende headsets te vinden. Deze headset paste echter prima op mijn hoofd en ik hoefde hem niet eens in de uiterste stand te zetten! De oorschelpen zijn ook groot genoeg om mijn flinke flappers in kwijt te kunnen, waardoor de headset me goed genoeg wist af te sluiten van geluid van buiten. Ondanks dat de headset ook behoorlijk licht is, ging ‘ie na verloop van tijd toch wel een beetje irriteren. Na enkele uren gamen zet je hem dan ook graag even af om de druk van je hoofd en oren te halen. Voor hele lange speelsessies is deze headset dus niet geschikt, maar als je het wat rustiger aan doet dan is het prima vol te houden.

Uiteindelijk ben ik zeer te spreken over de Turtle Beach Recon 320. Het 7.1 geluid komt overtuigend over en maakt de zwakke bas-tonen meer dan goed. Het ontwerp van de headset maakt hem misschien minder geschikt voor extreem lange gamesessies, maar voor de gemiddelde gamer zal hij prima voldoen. Dat je hem kan aansluiten op je mobiele apparaten is een leuke extra functionaliteit. Ben je op zoek naar een betaalbare surround headset voor je pc, dan is de Recon 320 zeker het overwegen waard.

[review pros=”+ Overtuigend surround geluid
+ Goede pasvorm” cons=”- Zwakke bas” score=80]

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.