Unreal Tournament Preview

Unreal Tournament Preview

Unreal Tournament is al enige tijd in ontwikkeling, in nauwe samenwerking met de community, en tijdens de afgelopen GDC werden een aantal belangrijke zaken uit de doeken gedaan. Zo werd bekend dat de game nu te spelen is voor iedereen met een Epic-account, dat het eerste level met hoge resolutie textures nu speelbaar is en dat de Unreal Engine vanaf nu gratis te gebruiken is. Genoeg reden om de game op te starten en te beoordelen of dit echt zo tof is als het klinkt.

Ontwikkelaar Epic heeft Unreal Tournament toegevoegd aan de Epic Games Launcher en daarmee is de game nog toegankelijker geworden. Als speler hoef je nu alleen nog maar een Epic-account aan te maken en de launcher te downloaden om aan de slag te gaan met Unreal Tournament. Nieuwe versies van de game zijn met een druk op de knop te downloaden, zodat je altijd de up-to-date bent. Een grote stap voor de ontwikkeling van de game, want die is nu toegankelijk geworden voor een grotere groep gamers. Daar komt bij dat de launcher ook toegang biedt tot de nieuwe Marketplace. Die is nu nog vrij karig gevuld met enkel drie items waar je voor moet betalen en een gratis map. Het is de bedoeling dat de Marketplace in de loop van de tijd verder gevuld zal worden met andere items vanuit de community. Voor de creatieve gamer een mooie manier om een centje bij te kunnen verdienen, maar potentieel ook een zwakke plek voor de free-to-play formule van Unreal Tournament. Tot nu toe hebben de items in de shop enkel een cosmetische functie, maar wat gebeurt er als er daadwerkelijk functionele items in komen te staan die je een voordeel geven in de game? Ik hoop in ieder geval dat we dat niet mee gaan maken.

Voor de gamers die vooral geïnteresseerd zijn in het spelen van de game was de aankondiging van Outpost23 misschien wel het meest interessant. Dit is het eerste level met hoge resolutie textures en daarmee laat het goed zien tot wat de game grafisch in staat is. Het grootste gedeelte bevindt zich binnen en daarin zie je hoe mooi de belichting tot zijn recht komt. Zo vindt je in het level een industriële oven waarbij de deur op een kier staat. Een mooie gloed verspreid zich in de ruimte en een constante stroom lichtgevende deeltjes zweeft door de deur naar buiten. Ook de delen waar door een kleine opening in het dak zonlicht naar binnen valt zien er goed uit, mede dankzij de mooie reflecties op de witte textures. Het level kent een klein gedeelte dat zich buiten afspeelt en ook dat ziet er ontzettend goed uit! Het is niet zo gek dat je daar een sniper rifle kan vinden, want het is mooi om even in te zoomen op de details van de omgeving. Al met al belooft dit op grafisch gezien veel goeds voor toekomstige levels.
Leuk natuurlijk dat het er al tof uit ziet, maar hoe speelt de game? Daarover kan ik melden dat de game nu al echt het authentieke UT-gevoel heeft. Iedereen die eerder een Unreal Tournament game heeft gespeeld kan dit oppakken en er weer volop van genieten. De meeste levels zijn nog erg kaal zonder de nodige textures, maar de aanwezigheid van de bekende wapens en geluiden zorgt ervoor dat je dat niet direct mist. De game heeft al de bekende modes, zoals Deathmatch en Capture The Flag, dus je kunt je gelijk in het strijdgewoel storten. Tenminste, als je een geschikte server kan vinden. Dat gaat nu nog niet altijd even soepel, maar gelukkig kan je ook al een potje met bots starten. Deze kunnen je al een aardige tegenstand bieden, maar hebben ook nog ruimte voor verbetering. Daarnaast moet er nog flink geschaafd worden aan de HUD en bepaalde grafische effecten in de game. Dat is ook niet gek, want de game is nog lang niet klaar.

De ontwikkeling staat dan ook niet stil en er verschijnt bijna elke dag wel een nieuwe versie van de game. Ook jij kunt nog steeds een bijdrage leveren aan de game. Op de website van Unreal Tournament zijn diverse tutorials te vinden waarin de basis wordt uitgelegd van alle onderdelen waar je iets kan doen. Denk aan het maken van levels, het ontwerpen van nieuwe maskers of het maken van skins voor de wapens. Dat zijn hele praktische zaken, maar je kunt ook ideeën aandragen voor nieuwe gamemodes of de game uitgebreid gaan testen. Ook als je niet zo handig bent met de Unreal Editor kan je dus helpen bij de ontwikkeling van Unreal Tournament.

Na het spelen van de huidige versie is me goed duidelijk dat Unreal Tournament nog lang niet klaar is, maar dat de ontwikkelaars en de community zeker op de goede weg zijn. De Marketplace is een logische aanvulling, maar ik hoop dat ze daar niet teveel de nadruk gaan leggen op de betaalde content. Dat zou namelijk als enige afbreuk kunnen doen aan dat heerlijke UT-gevoel dat nu al aanwezig is in de game. Ik kan niet wachten tot we meer prachtige levels zoals Outpost23 onveilig kunnen gaan maken.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.