Up2Date, 20 april 2014

Up2Date, 20 april 2014

Het is vandaag Eerste Paasdag, zondag 20 april 2014. Er is weer een hoop gebeurd in de afgelopen week en mij rest de taak om jou op de hoogte te brengen van de meest spraakmakende nieuwtjes in de gamewereld. Er is dan ook genoeg om te bespreken. Vandaag gaan wij het hebben over de ‘nieuwe’ consoles, ontslagen en natuurlijk laten wij je de artikelen van de afgelopen week weer zien.

Marty O’Donnell ontslagen bij Bungie
Marty O’Donnell, een levende legende als het op muziek aankomt in de game industrie. Hij is één van de mensen die Halo groot heeft gemaakt met zijn epische muziek. Hij werkte ook aan de muziek van Destiny. Van de ene op de andere dag is hij ontslagen bij Bungie. De beste man gooide dan ook een tweet eruit dat zijn contract zonder reden beëindigd was bij Bungie. De ontwikkelaar zegt dat ze als vrienden uit elkaar zijn gegaan.
Vele fans trokken het zich persoonlijk aan, alsook onze Bas die er een artikel over heeft geschreven. Op de tweet van Marty hebben dan ook veel fans gereageerd en sommige van hen hebben zelfs laten weten te stoppen met het steunen van Bungie. Ondertussen deelt Marty op Twitter nu populaire artikels die de laatste dagen over hem geschreven zijn. Blijkbaar is Marty helemaal niet blij met zijn ‘vrienden’ bij Bungie. Misschien krijgen we ooit nog de echte reden te weten, maar tot zover kunnen we slechts speculeren. Hopelijk krijgt Marty snel een nieuwe baan aangeboden.

De nieuwe consoles verkopen goed
De nieuwe consoles zijn ondertussen al een tijdje uit en na alle PR die eraan is uitbesteed, zijn wij natuurlijk benieuwd of de consoles een beetje verkopen. Aan het chronische tekort van PlayStations in ons koude kikkerlandje mogen we toch wel hopen dat de verkopen van het apparaat goed gaan en dat ze ons niet gewoon vergeten zijn tijdens de distributie. Of ze ons nu zijn vergeten of niet, de console is in ieder geval 7 miljoen keer verkocht en dat is toch een flink aantal. De software voor het apparaat loopt nog beter, er zijn namelijk 20.5 miljoen games verkocht en ook dat is een aantal om trots op te zijn. Misschien zouden de verkopen nog hoger liggen wanneer het apparaat ook daadwerkelijk in de schappen zou liggen, maar dat is iets waar we alleen maar over na kunnen denken. Tegen de tijd dat ik mijn PlayStation 4 had, had ik in ieder geval al een hele tijd twee games en een camera op de kast liggen, wachtende op hun console.

Niet alleen de PlayStation 4 doet het goed, ook de Xbox One weet kont te schoppen. Het apparaat is al 5 miljoen keer verscheept en hier in Nederland zijn ook nog genoeg mensen die er eentje willen hebben (hier ben ik er natuurlijk één van). Ook de software bij de Xbox doet het goed, zo zijn er per Xbox One bijna 3 games verkocht, dat is ongeveer dezelfde ratio als bij de PlayStation 4. Het verschil van 2 miljoen verkopen is waarschijnlijk te wijten aan het geval dat de One nog niet overal te verkrijgen is. De strijd is in ieder geval nog niet gestreden en beide apparaten zijn tot op heden een groot kassucces.

Nieuwe firmware laat je video’s bewerken op je PlayStation
Bij de Xbox One kan het al vanaf de launch, maar bij de eerstvolgende update van de PlayStation 4 kan het ook; je video’s bewerken. Sony zegt dat er nog een stuk meer features bij komen en ik, als bezitter van een Capture Card, kan alleen maar hopen dat ze de HDCP beveiliging uitzetten zodat je via een extern apparaat beelden kunt opnemen en de video’s met een programma naar voorkeur kunt bewerken.

Niet alleen kan je binnenkort je video’s bewerken, maar je kan ook pre-downloaden, net als bij Steam. Zo kan je meteen aan de slag als de game uiteindelijk uitkomt. Voor een aantal PlayStation gebruikers was dit toch een groot gemis.

Zoals ik al zei waren veel fans van Marty O’Donnell beledigd door zijn ontslag en zoals ik ook al zei, was Bas één van deze mensen. Hij heeft dan ook zijn gevoelens geuit. Harmen heeft een blast from the past beleeft met Golden Sun voor de Virtual Console en heeft zijn ervaring met je gedeeld in zijn review. Fabiano loopt je door zijn ervaringen met de The Sims-franchise. Dat in aanloop naar deeltje 4 natuurlijk. Zelf ben ik in een van mijn favoriete werelden geweest, maar dit keer online. Ik heb het natuurlijk over The Elder Scrolls Online en wat ik daarvan vond, lees je hier.

Dat was het weer dames en heren. De afgelopen week in vogelvlucht. We hebben leuke dingen gezien, maar ook dieptrieste momenten meegemaakt. Ontslagen zijn altijd verschrikkelijk en al helemaal als het een legende betreft en goede verkopen zijn altijd leuk. Vooral voor de studio’s, maar ik word er ook wel een beetje blij van. De firmware voor PlayStation zorgt voor een inhaalslag en wij hadden weer wat verse artikelen voor je. Tot volgende week en nog een fijn Pasen!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.