Up2Date, 8 september 2013

Up2Date, 8 september 2013

Het grote aftellen is bij vele van jullie waarschijnlijk al lang begonnen. Het is immers nog maar negen nachtjes slapen tot de release van GTA V. Als ik de verhalen zo om mij heen moet geloven is dat dé game waar iedereen (inclusief je oma) naar uitkijkt op dit moment. Toch was er nog genoeg ander nieuws afgelopen week om deze Up2Date mee te vullen, zodat ik er niet een hele GTA-special van hoefde te maken.

Beelden van Watch_Dogs en Destiny
Gameplay-beelden van nieuwe games zien we regelmatig voorbij komen, maar deze week werden we wel erg goed verwend! De meest opmerkelijke beelden kwamen deze week van twee toptitels waar veel gamers al maanden naar uitkijken: Watch_Dogs en Destiny. Van die eerste game is een video vrijgegeven met bijna een kwartier aan gameplay-footage, iets dat we niet vaak zien gebeuren voordat een game in de winkels ligt. De video laat goed de sfeer van de game zien en je krijgt een goed beeld van de gameplay van deze open wereld game. Hacken, schieten, achtervolgen, sluipen, alles komt voorbij. Hopelijk gaat Ubisoft dit voor meer games op deze manier doen!
Van Destiny kregen we dus ook nieuwe beelden te zien en daar had Bungie een goede reden voor. Ze waren zo blij met de positieve ontvangst van Destiny op de E3 en de Gamescom dat ze fans graag wilde bedanken met nieuwe footage. Geen verkeerde beloning als je het mij vraagt. Helaas was het niet zo’n uitgebreide video als bij Watch_Dogs, maar toch was het mooi om de nieuwe beelden te zien. Bungie weet hiermee weer genoeg nieuwsgierigheid aan te trekken om je aandacht voor de game vast te houden. Ook al moeten we nog tot ergens in 2014 wachten om de game daadwerkelijk te kunnen spelen. Voor Watch_Dogs hoeven we gelukkig niet lang meer te wachten, want die game verschijnt op 21 november op vrijwel alle mogelijke platformen.
Wie ondersteunt de meeste controllers?
Deze week bracht Microsoft het opmerkelijke nieuws naar buiten dat de Xbox One de mogelijkheid biedt om acht controller tegelijk aan te sluiten. Dit is opmerkelijk, omdat dit (zover ik weet) nog niet eerder kon bij een thuisconsole. Vier spelers was doorgaans het maximum aantal spelers dat je tot nu toe tegelijk op een console kon laten spelen en daar was een hele praktische reden voor: als je een televisiescherm in meer dan vier delen splitst worden de kijkschermen wel heel erg klein. Te klein om een game goed speelbaar te houden. Na het nieuws van Microsoft werd natuurlijk ook even navraag gedaan over het aantal controllers dat de nieuwe spelcomputer van Sony zal gaan ondersteunen. Sony moest hier toch zijn meerdere erkennen in Microsoft en toegeven dat de PlayStation 4 ‘maar’ vier controllers tegelijk aan kan. Een opmerkelijke stap, omdat de PlayStation 3 tot maximaal zeven controllers ondersteunt. Reden zou zijn dat er bijna geen gebruik gemaakt wordt van de functie, zowel door gamers als door ontwikkelaars. De grote vraag is nu dan ook of gamers en ontwikkelaars wel zitten te wachten op deze multiplayer optie op de Xbox One. Welke games zouden geschikt zijn om met zijn achten (tegelijk) op één scherm te spelen? Hopelijk kunnen de ontwikkelaars hier snel een antwoord opgeven, want ik ben wel erg benieuwd hoe dit in de praktijk gaat werken!

Kies je de blauwe X of de rode Y?
Pokémon, wie is er niet groot mee geworden? Zelf heb ik Pokémon Blauw helemaal grijs gespeeld op mijn Gameboy toen ik nog een klein Kevintje was. Daarna ben ik een beetje afgehaakt, maar met Pokémon X en Y grijpt Nintendo weer een beetje terug op de eerste titels uit de serie. Aan het begin van het spel zal je namelijk uit dezelfde Pokémon kunnen kiezen als bij Rood en Blauw: Bulbasaur, Charmander en Squirtle. Wat mij betreft een goede keuze van Nintendo, want de huidige generatie gamers heeft waarschijnlijk nog nooit met Red en Blue gespeeld. Die kunnen er op deze manier toch een beetje kennis mee maken. Aan de andere kant heb je natuurlijk de gamers die wél de herinneringen hebben aan de eerste Pokémon-games en op deze manier weer even nostalgisch kunnen spelen met hun favoriete digitale beestjes. Ondanks dat ik zelf al jaren geen Pokémon-games meer heb gespeeld word ik hier toch wel enthousiast van. Het is dat ik niet in het bezit ben van een 3DS, maar anders zou ik er toch serieus over nadenken om de X of Y variant in huis te halen. Al is het maar voor de vele prachtige herinneringen die ik nog heb aan de game, zoals het meeslepen van de Gameboy en kabels om bij vrienden Pokémon te kunnen ruilen om zo de verzameling compleet te krijgen. Mooie tijden waren dat.
Xbox One releasedatum bekend
Er was ook nog nieuws over de releasedatum van de Xbox One: die zal op 22 november verschijnen, maar niet in Nederland. Lijkt me dus niet belangrijk genoeg om uitgebreid te noemen in deze Up2Date.

Je ziet het, er was weer genoeg nieuws te melden afgelopen week. Vooral het nieuwtje over het aantal controllers van de nextgen vond ik erg intrigerend. Vooral als je bedenkt dat je voor GTA V straks maximaal één controller kan gebruiken. Voorlopig zullen die andere controllers nog wel even in de hoek blijven liggen.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.