Up2Date: De dark side van de Up2Date

Up2Date: De dark side van de Up2Date

De donkere kant van de Force hangt deze week over de Up2Date. Hoe kan het ook anders wanneer één kwestie zowat het hele nieuws domineert? Toch is het niet allemaal Star Wars, hebzucht en ophef dat deze week de klok sloeg. We zetten het belangrijkste van deze week even op een rijtje.

Xbox One X verkoopt 80.000 keer in een week in de UK
Nou lijkt tachtigduizend units in een groot gebied als het Verenigd Koninkrijk niet zo gek veel, maar geloof me vrij, dat is het dus echt wel. Zeker als je in acht neemt dat het gewoon een duurdere high end versie is van een bestaande console, is het zelfs behoorlijk indrukwekkend te noemen. De vergelijkbare (in concept, niet qua specs) PlayStation 4 Pro wist in haar eerste week “slechts” vijftigduizend zieltjes te winnen. Het lijkt er dus sterk op dat de gok die Microsoft nam met de Scorpio behoorlijk succesvol gebleken is en we de komende jaren nog wel met de huidige systemen zoet zijn. Mij en al de rest die Forza Motorsport 7 al in 4K gezien hebben hoor je daar in elk geval niet over klagen. Wanneer komt Halo 6?
Hitman krijgt serie
Ow dear, hier gaan we weer. Je zou denken dat na de clusterfucks die beide Hitman-films waren IO Interactive wel voorzichtiger zouden zijn om hun kale kindje uit te lenen aan producenten, maar…dan ben je dus mis. En weet je, op dit punt snap ik het ook. IO is terug een onafhankelijke ontwikkelaar en alle aandacht voor hun grootste IP is dan ook meer dan aandacht. Laat het me zo stellen: Als deze serie ervoor zorgt dat IO genoeg budget krijgt om een nieuwe game te maken, bring it on. Wordt het daarom een goede show? Met de schrijver achter John Wick, de op één na coolste huurmoordenaar, achter het project is er zeker potentieel maar ik wacht toch nog even voor ik Ave Maria begin te zingen.

Helden in Star Wars Battlefront 2 sneller te ontgrendelen
Shitstorm van de week deel 1. Laat ons eerlijk zijn, waar zaten ze ook met hun gedachten? Dit is een Star Wars-game, mensen betalen zestig Euro om met Luke en Rey en Darth Vader te kunnen spelen. Dat de game die helden initieel achter een unlockwall had gestopt van 60.000 credits voor Vader alleen al, wat neerkomt op veertig uur grinden of je online portemonnee open trekken is gewoon de schaamte ver, ver voorbij. ( Star Wars pun, jeej). Is EA nou echt zo verrast dat ze nog meer haat hun richting uit kregen dan Jar Jar Binks? De kosten van die personages stevig omlaag doen was dan ook de enige juiste zet. Het betekent dat personages als Luke en Vader nu 15.000 credits vergen en je Leia en Chewie al voor 10.000 kan scoren. Alles unlocken vergt nog steeds best wat tijd, maar het is tenminste doenbaar voor de doorsnee gamer en dat is hetgene wat telt. Veertig uur om alles te unlocken is realistischer en eerlijker dan veertig uur voor één fucking popje.
Nominaties voor The Game Awards zijn bekend
Wat een jaar hebben we achter de rug. Ik herinner me dat ik voor onze eigen GameParty Game Awards echt heb moeten puzzelen om een sterke top 5 samen te stellen, maar dit jaar? Horizon: Zero Dawn, The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Assassin’s Creed Origins, Nier Automata, Wolfenstein 2 en dan heb ik op dit moment Super Mario Oddysey nog niet eens gespeeld. Dit jaar wordt het weer erg puzzelen, maar dan om te bepalen welke games ik het hoogste inschat. de nominaties voor de VGA’s zetten nog maar eens in de verf wat voor een grand cru jaar we achter de rug hebben. Dat en het feit dat ondanks wat de EA’s  en Activision’s van deze wereld mogen geloven de meest genomineerde titels stuk voor stuk verhaalgedreven singleplayer games zijn. Steek dat maar even in jullie zak.

Belgische autoriteiten onderzoeken Battlefront 2 en Overwatch
Je wist dat Battlefront 2 officieel fucked was toen de Belgen er zich mee begonnen te bemoeien. De Belgische overheid vindt gokken voor minderjarigen een grote No No en controleert dan ook sterk op kansspelen. Overdrijven ze ietwat door Battlefront 2 en Overwatch in het vizier te nemen voor hun lootcrates? In het geval van de boxes die enkel uit cosmetische dingen bestaan bij Overwatch misschien wel, maar bij Battlefront 2 viel er duidelijk iets voor te zeggen. Het is gewoon zo dat heel Battlefront 2 er op ontworpen is om je aan te sporen om crates te kopen. Het zijn die crates die de star cards bevatten die je personages sterker maken, je kan er niet omheen. En ja, uiteraard kan je die kopen met je verzamelde credits, maar dat spul verzamelen gaat traag en de beste crates zijn duur en dan ben je uiteraard snel geneigd even wat geld te sppenderen, toch? Dan koop je een crate of twee zonder te weten wat er in zit in de hoop dat er cards in zitten die van pas komen in de game. Wel verhip zeiden ze daar bij de Belgische kansspelcommissie, dat klinkt verdacht veel als gokken, en dat in een game die gespeeld wordt door minderjarigen. Dat en het verspreiden van filmpjes op het darknet waarin kleine meisjes met katten spelen als een manier om pedofielen te pesten, tonen aan dat er best wel nog wat hoop is voor de Belgische overheid.
Microtransacties verdwijnen (tijdelijk) uit Star Wars Battlefront 2
Shitstorm van de week deel 3 dan maar. Het nieuws, een paar uurtjes voor de officiele release van de game dat EA tijdelijk alle microtransacties uit Battlefront 2 schrapt. Kregen ze plots schrik van de Belgen of zo? Realistischer is dat Andrew Wilson van EA even een telefoontje kreeg van de CEO van Disney die zei: We have a baaad feeling about this. Het is gewoon zo dat The Last Jedi voor Disney een erg belangrijke film is. Het is het middenluik van de trilogie, de eerste film van Rian Johnson die de lijn in het Star Wars-universum de komende jaren gaat bepalen. Het is erg belangrijk dat het publiek mee is in die visie en alle slechte PR kunnen ze bij Disney momenteel dan ook missen als Gungankak aan de schoenen. Disney heeft dus even EA tot de orde geroepen en dat betekent dat microtransacties voorlopig van de baan zijn tot EA ze terug kan brengen op een manier dat de fans zich niet gepakt voelen. Naar mijn gevoel is het nog steeds niet ideaal op dit punt. Het is gewoon zo dat je die Star Cards die in de lootcrates zitten nodig hebt om progressie te maken, alleen kun je dat nu dus enkel met verzamelde credits en niet met aangekochte crystals doen. Het gaat dus fucking traag, maar dat is het voor iedereen behalve uiteraard de gamers die al crates gekocht hadden voor de officiële launch. Hoe je het ook draait of keert, ondanks de goeie beslissing van EA om microtransacties alsnog te schrappen is Battlefront 2 een game waarvan de balans ver te zoeken is. De grote vraag, is de game nog te redden? Uiteraard is ze dat, alles is te redden als er maar moeite gedaan wordt. De prijzen van de crates of de hoeveelheid credits die je krijgt tijdens het spelen kan aangepast worden, er kan zoveel. Battlefront 2 gaat in elk geval, wat er ook nog gebeurt, de geschiedenis in gaan als een belangrijke game. Het is een game waarmee de uitgever uit zocht hoe ver het de zaken op de spits kon drijven met microtransacties en een community die daar erg vocaal op reageerde. Je krijgt het gevoel dat er lijnen in het zand getrokken zijn nu, en ik denk niet dat EA of eender welke andere uitgever daar voorlopig nog een teen gaat durven oversteken.

Deze week kon je op GameParty genieten van een feature waarin Robin zijn liefde verklaarde aan de Nintendo Switch. Ik had me voorgenomen om dit jaar geen console meer te kopen, maar na die feature en de review van Super Mario Oddysey is dat voornemen volledig kapot. Bedankt Robin! Verder draaide de ik speel nog steeds deze week volledig rond Overwatch… wat in een week gedomineerd door Battlefront 2 best grappig is, ook daarvoor bedankt Robin. Uiteraard waren er ook reviews. Harmen speelde Wolfenstein 2: The New Collosus en was daar erg over te spreken en uiteraard was er ook…. hoe kan het ook anders…heel wat Star Wars. Bas leverde een erg uitgebreide feature af over de games die Battlefront 2 voor gingen, uiteraard was er ook de uitgebreide review die volgende week verder aangepast wordt en zelfs een heuse livestream. Ondanks alle ophef en de minpunten zit er een sterke game in Star Wars: Battlefront 2 en Bas weet die als geen ander te belichten. Verder keek hij ook naar Marvel’s Guardians of the Galaxy: The Telltale Series die nu eindelijk zijn vijf episodes heeft en dook hij een kleurrijke platformer in in zijn review van Super Lucky’s Tale!

Volgende week gaat de fun weer verder op GameParty. Meer nieuws, meer features, meer reviews, maar hopelijk net iets minder Star Wars controverse. Live long and prosper maatjes!

Iedere gamesite heeft die ene toffe, lieve meid nodig die te porren valt voor de schattige platformgames. Hier bij GameParty moeten we het echter nog steeds met Eefje stellen. Een inktzwart gevoel voor humor, ietwat van een grote bek en een voorliefde voor de meest gewelddadige games die je kan bedenken. Dat is Eefje in een notendop.